PreCednik Komisije za sigurnost

Predsjednik Komisije za sigurnost

Elvedin Okerić (SDA) predsjednik Komisije za sigurnost, zaboravio zaključke Komisije za sigurnost

Elvedin Okerić
Elvedin Okerić

Objavljeno: 23. okt 2016

Najtragikomičniji primjer institucionalne nesposobnosti ovih je dana pružio zastupnik SDA Elvedin Okerić, inače i predsjednik Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajeva. Spomenuta je komisija zasjedala u povodu sigurnosne situacije u gradu, nakon čega je Okerić pokušao dati izjavu za medije u vezi tri zaključka koja su donijeli. Ispostavilo se da za to nije sposoban te da ne uspijeva artikulirati u nekoliko rečenica tri zaključka komisije kojom predsjedava! Snimak te blamaže postao je hit na društvenim mrežama u BiH, no istovremeno je i reprezentativan primjer intelektualnih kapaciteta sarajevske političke elite.

Da stvar s Okerićem bude još luđa, dotični je prošle godine - na sjednici skupštine Kantona Sarajevo postavio gnjevno pitanje tadašnjem ministru unutarnjih poslova kako je bilo moguće da ‘dana 26. 9. 2015. godine, 3. dana Kurban Bajrama glavnim sarajevskim ulicama i tržnim centrom BBI bude pronesen ogroman penis u sklopu nekog preformansa’. Zastupnik SDA još je zgroženo dodao da su performeri ‘bez stida i straha paradirali ulicama Sarajeva’, implicirajući kako bi se trebali plašiti, da bi na kraju svojeg zastupničkog pitanja zaključio da je ‘sa stanovišta opće kulture, poštovanja ljudi, obzira prema našim najmlađim bićima, to nedopustivo’.

Kako su prije par mjeseci upozorili mediji, do 20. aprila ove godine u Sarajevu se dogodilo čak 20 slučajeva razbojništava. ‘Od pljački kladionica i marketa pod prijetnjom oružjem, do otimanja mobitela i novca, što sve češće na svojoj koži iskuse i strani turisti. Nedavno su nepoznate osobe napale troje turista na Trebeviću i pod prijetnjom nožem opljačkale, dok su u strogom centru grada u Titovoj ulici napali državljanina Norveške i oteli mu fotoaparat prijeteći fizičkom silom.

U prilog osjećaju nesigurnosti idu i statistički podaci koji govore da je od ukupnog broja razbojništava i razbojničkih krađa na području Federacije BiH, više od 60 posto počinjeno u Kantonu Sarajevo’, izvijestila je Slobodna Europa. Navedeni primjeri su više nego reprezentativni za svakodnevicu grada.

Policija je tada na sve to reagirala statističkim podacima koji pokazuju da u 2016. godini ipak ima manje kriminala u Sarajevu nego u 2015., demonstrirajući još jednom da ne shvaćaju (ili ih nije briga) kako je sigurnosna situacija i stvar percepcije građana, a ne tek suhe statistike. Jer, ako ove godine u Sarajevu statistički ima malo manje kriminala, a građani bijesno prosvjeduju zbog loše sigurnosne situacije u gradu, pa koliko je opasna bila prošla godina?

Published on Oct 18, 2016 - Elvedin Okerić, predsjednik Komisije za sigurnost, zaboravio zaključke Komisije za sigurnost KS

novi.ba-98800