Misija bošnjačkih pravaša i patriota

Misija jedinstva svih bošnjačkih pravaša i patriota

Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija
Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija

• Ne postoji na svijetu narod koji se više ujedinjavao od Bošnjaka. Cijela naša istorija je istorija ujedinjavanja. Mi hiljadu godina nismo radili ništa drugo - samo smo se ujedinjavali

Objavljeno: 25. okt 2016

Na svijetu ne postoji narod koji ima više jedinstvenih i monolitnih organizacija od nas: svebošnjački kongres, kongres Bošnjaka cijelog svijeta, Bošnjaka muslimana cijelog svijeta, dobrih Bošnjana cijelog svijeta, jedinstvenih bošnjačkih NVO, nezavisnih bošnjačkih dijabetičara, bošnjačkog odbojkaškog bratstva, bošnjačkog sunitskog pokreta, bošnjačkih lezbijki i gejova, i drugih sedamnaest hiljada i šesto pedeset pet jedinstvenih bošnjačkih organizacija registriranih u zemlji i inostranstvu. A sve monolitnih!

Sve imamo - imamo svoje klubove, kongrese, kordinacije, komisije, odbore i pododbore...

Svakog proljeća, čim krene malo ljepše vrijeme, dobronamjerni bošnjački pravaši i patrioti krenu ujedinjavati bošnjačke stranke - i to traje više od hiljadu godina: "Dosta je, braćo Bošnjaci! Da se mi, na radost naših dušmana, svađamo i dijelimo!" - zavape odmah na početku svakog kongresa ugledni bošnjački prvaci. Do kraja kongresa krenu letiti stolice i kišobrani. Pa sve tako svakog narednog proljeća - još od starijeg kamenog doba naovamo. Štobirekli "od Paleolita".

Nevjerovatno je koliko je našim bošnjačkim pravašima stalo do svebošnjačkog jedinstva i koliko vremena i energije troše na postizanje tog jedinstva.

Nema na svijetu mjesta na kojem bošnjački pravaši nisu pokušali - sastajali su se po ulicama, garažama, kafanama, kafeterijama, poduzećima, džamijama, skupim hotelima, izletištima, platoima, uzvišenjima, planinama i planinskim lancima. Sve džaba. Kad god se pravaši krenu ujediniti, završe još razjedinjeniji.

Čim se sastanu tri bošnjačka pravaša - dva će se urotiti protiv trećega. Tu se ne smije izaći iz sobe! Oni neumorno rovare i spletkare u svim kombinacijama. Tek što su se okupili, krenut će se međusobno optuživati, uzurpirati stranačke prostorije, obnoć dolaziti sa šarafcigerom i mijenjati brave, otimati kompjutere, printere, barjake i velike uokvirene portrete Oca domovine Alije Izetbegovića.

Alija Izetbegović
Alija Izetbegović

Nekadašnji se kolege psuju i vrijeđaju, nazivaju budalama, lupežima, varalicama, razvratnicima, obiteljskim zlostavljačima i, češće nego išta, zanimljivo - suradnicima jugoslavenske tajne policije.

Opazili ste možda urnebesni slučaj - od desetero njih za koje je u novinama pisalo da su radili za UDBu - devetero su bili ili još jesu bošnjački pravaši. Što je bošnjački pravaš veći patriota i borac za bošnjačku stvar - to je deblji njegov dosje u UDBi ili KOSu.

Ponovilo se s neumoljivom pravilnošću desetke puta do sada, kad god bi se jednom odani suradnici razdvojili u dvije stranke - otkrilo bi se kako je neko od njih potajice radio za zločinački srbočetnički režim. Ta su užasna saznanja dosad uništila bezbroj pravaških prijateljstava i odlaske cijelih ogranaka iz pravaških stranaka.

Nema bošnjačkog uglednika za kojega se nije najmanje jednom, u Avazu, kazalo da je nekad u komunizmu besramno denuncirao ugledne Bošnjake, a to nam je obično kazao drugi bošnjački uglednik, koji je s denuncijantom, koliko do jučer, komadao janjetinu, nazdravljao gemištima i znojnim se čelom na njegovo čelo naslanjao promuklo pjevajući najpoznatije bosanske sevdalinke.

Mustafa Cerić Muška Namiguša
Mustafa Cerić Muška Namiguša

Kad je nedavno Emeritus Mustafa Cerić krenuo praviti svebošnjački - dakle svjetski - kongres SBK, zvonilo se na velika zvona - predviđala se velika sudbina novoj bošnjačkoj monolitnoj organizaciji. Ispalo je jedino da je Emeritus prokazan kao bivši saradnik Veljka Kadijevića pod kodnim imenom VEZIR.

Emeritus se bio toliko naljutio da je iz osvete osnovao još jednu krovnu, svebošnjačku, monolitnu instituciju: Bespotrebna Akademija (vjero)Nauka i (ne)Umjerenosti BANU. Od sve ujdurme ispalo je jedino da je i Predsjednik BANU Ferid Muhić prokazan kao saradnik UDBe - a koji se eto oduvijek potpisivao ćirilicom.

Kad god se pravaši krenu ujediniti, završe još razjedinjeniji.

Nije problem što je VEZIR osnovao taj SBK ili BANU, vrag ga odnio, kolika je smetnja to što ni SBK niti BANU - ne rade ništa, osim što formalno-pravno postoje.

Salmir Kaplan i Demir Mahmutćehajić
Salmir Kaplan i Demir Mahmutćehajić

Najnovija monolitna fora u Bošnjaka je takozvana "Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija". Osnovana je u maju ove 2016. godine. Okuplja čak 52 članice - nevladine organizacije - iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. A krajeva Bosne i Hercegovine ima puno - nisu samo dva kao kod batine.

Samo što je osnovana, Koordinacija je ničim izazvano krenula raditi posao Bakira Izetbegovića. Dok se Bakir zabavlja oko privatizacije sarajevskog UKCS - Koordinacija se bavi problematikom propalih izbora u Srebrenici i Stocu - po sistemu "ako ne znaš šta da radiš - napravi neku novu komisiju da ispita sve okolnosti".

Da kordinacija ne misli prodavati zjevala pokazali su odmah 23. dan poslije lokalnih izbora - naime, održali su sastanak , preciznije "vanrednu sjednicu", u Srebrenici i Stocu. KoordiHnacija je tim povodom izrazila čak i svoje mišljenje i svoj stav; donosili su zaključke; oštro su osuđivali; davali su priopćenja; dijelili su sudove; podigli su svoj glas... Pitanje je samo - ko li će sada biti prokazan kao saradnik UDBe?

Ne postoji na svijetu narod koji se više ujedinjavao od Bošnjaka. Cijela naša istorija je istorija ujedinjavanja. Mi hiljadu godina nismo radili ništa drugo - samo smo se ujedinjavali.

izvor: sanela.info-9595