Bernadica Čović zastupala kladionice u BiH

Bernadica Čović zastupala kladionice u BiH

PORODIČNI BIZNIS DRAGANA ČOVIĆA: Bernadica Čović bila je pravna zastupnica kladionica Williams!

Amir Zukić
Amir Zukić

• Iako je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović tvrdio da njegova stranka nema nikakve veze sa kladionicama, dokumenti potvrđuju da je njegova supruga Bernadica bila pravna zastupnica Kladionica Williams

Objavljeno: 28. okt 2016 | Avdo Avdić

Bernadica Čović, supruga lidera HDZ BiH Dragana Čovića, primala je novac od kladionice Wiliams d.o.o Široki Brijeg, saznaje Žurnal. Ona je, naime, bila pravna zastupnica te kladionice u najmanje jednom procesu protiv Porezne uprave Federacije BiH.

Vezu između obitelji Čović i kladionice Wiliams dokazuje dokument Odvjetničkog ureda Bernadice Čović i Drinke Zadro iz marta 2013. godine kada je taj Ured podnio žalbu Federalnom ministarstvu finansija, pokušavajući osporiti Rješenje Porezne uprave FBiH, kojim je Wiliams kažnjen sa 3000 KM.

U navedenoj žalbi je navedeno da je Bernadica Čović generalna punomoćnica kladionice Wiliams d.o.o. Široki Brijeg.

Bernadica Čović
Bernadica Čović

U periodu, kada je nastao ovaj dokument, kladionica Williams imala je dug prema Federaciji u iznosu od 5,4 miliona konvertibilnih maraka. Kako saznaje Žurnal, ova kladionica godinama je koristila usluge Odvjetničkog ureda Bernadice Čović.

Podsjećamo, u junu ove godine, lider HDZ BiH kazao je kako nikad nijedna kladionica nije bila u bilo kakvoj vezi sa tom strankom:

Mogu govoriti o vremenu od kako sam predsjednik stranke, a to je 11 godina - iz te sfere nikad niko nije bio u vezi s nama. To je izmišljotina, koje sam se naslušao! - kazao je tada Dragan Čović.

No, dokument zaveden pod brojem 13-9-8-15-2099/13 dokazuje da Čović ipak nije bio iskren kada je govorio da on i njegova stranka nemaju nikakve veze sa kladionicama.

Da pojednostavimo, ukoliko Porezna uprava FBiH utvrdi da je Williams poslovao suprotno zakonu, o sankciji će, kao drugostepeni organ, odlučivati federalna ministrica finansija Jelka Miličević, koja je kadar HDZ BiH. A ministrica će odlučivati po žalbi koju napiše supruga njenog stranačkog šefa Dragana Čovića.

JASNI MOTIVI

Dragan Čović
Dragan Čović

Stoga su jasni motivi HDZ BiH da u parlamentima u FBiH blokira izglasavanje zakona koji će regulirati poslovanje kladionica čije je sjedište, uglavnom, u gradovima u kojima apsolutnu vlast ima HDZ.

izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com