Crveni Muftija Seid ef. Smajkić

Gdje udbaš Gojko Šušak stade, tu udbaš Seid Smajkić nastavi

Seid ef. Smajkić
Seid ef. Smajkić

• Što je zajedničko pokojnom Mati Bobanu i muftiji mostarskom Smajkiću - osim što su bili suradnici zloglasne jugoslavenske tajne službe, u narodu poznate pod imenom UDBa? Po svemu sudeći podjela Mostara, na Istočni i Zapadni

Objavljeno: 29. okt 2012 | Arman Zalihić

Kao o svim pokojnicima, tako i o Mati sve najbolje kad je doušništvo u pitanju, a neka se drugim njegovim djelima, pa i o onim secesionističkim, bave povjesničari.

Napišimo mi pokoju o našemu "ADI", kako je naime bilo kodno udbaško ime Seida Smajkića, sina oca Derviša i majke Emine, rođene Berberović, kako ga u Operativnom dosjeu D4118, u kojem "cinka" kolege imame koji "subverzivno islamistički djeluju na muslimanski puk" - opisuje operativni radnik Sead Čišić.

Za pokojnog Bobana je dokazano da je dijelio Bosnu i Hercegovinu. Pokušao je Mate u tom naumu granatama, čizmom i puškom pokoriti i Mostar, a kad nije uspio, onda se posvetio realizaciji rezervnog plana, granicu Banovine Hrvatske, s proplanaka Veleža, probao je prebaciti na obale Neretve gdje mu je prijatelj Karadžić prethodno, valjda po dogovoru iz Beča, odradio pred-posao, rušeći sve mostove u gradu, osim onog svjetski najpoznatijeg, Starog. Čak je i dokazanom psihopati, dr. Dabiću, Stari Most bio presveta građevina, pa ga je poštedio dinamita, ali nije Matinim bojovnicima.

No, na njihovu žalost, operacija podjele nije uspjela do kraja, jer je, zahvaljujući hrabrim građanima Mostara, među kojima je bio i veliki broj članova i simpatizera današnjeg SDP, stigao tek do na daleko poznatog Bulevara narodne revolucije, koji danas neki imaju drskosti nazvati Bulevarom hrvatskih branitelja.

Uz dužno poštovanje prema svim ostalim, naglasih posebno ove SDP-ove ratne junake upravo zbog muftije Smajkića koji uzima sebi za pravo da, udbaškim metodama diskreditacije, gotovo dva desetljeća nakon tih nemilih događanja, u gradu koji Neretva - spaja, a ne razdvaja - na najsvetiji muslimanski blagdan Kurban-bajram, na centralnoj bajramskoj svečanost za područje mostarskog muftijstva, uputi javne otvorene kritike na račun SDP, i to zamislite zbog čega: jer se zalaže za jedinstveni Mostar, za razliku od njemu omiljene SDA koja traži podjelu grada, za sad, na šest općina.

Denis Zvizdić, Bakir Izetbegović i Fadil Novalić
Denis Zvizdić, Bakir Izetbegović i Fadil Novalić

U svom zanosu otišao je muftija toliko daleko pa je obećao kako je spreman, ni manje ni više, izaći na Musalu i napraviti miting svih Mostaraca, svjesno, na taj način provocirajući hrvatski puk. Da mu potonje nije bio glavni naum obećao bi barem miting na Španjolskom trgu, ali ne, muftija hoće baš na Musali, valjda da se zna gdje je "naš" dio grada i gdje žive "pravi" Mostarci, po muftiji naravno - a gdje "njihov".

Da je BiH iole pravna država muftija bi samo zbog ovih riječi, zbog širenja međunacionalne netrpeljivosti - što Ustav strogo zabranjuje - bio sudski procesiran.

O njegovom permanentnom uplitanju u politički i sekularni život, što je u civiliziranom svijetu vjerskim dužnosnicima čak i zakonski zabranjeno, šteta je više trošiti novinarsku tintu, to je i pticama na grani jasno, i gadljivo naravno.

No, zna muftija dobro što radi i da ima "jatake" za svoja (ne)djela i na drugoj stani Bulevara, prije svih u biskupu Periću. Zna on dobro zašto napada SDP. Osjetili su muftija i biskup da od kad je SDP preuzeo "dirigentsku palicu", te u vlasti odijelio njihove stranke miljenice, SDA i HDZ, Dragan Čović izbjegava spominjati i broj tri, a kamo li "treći entitet". A to ni muftiji ni biskupu očito ne odgovara.

Oni, po svaku cijenu, žele "Istočni Mostar" u "džamahiriji", a "Zapadni Mostar" u svetom hrvatskom entitetu. Žele u djelo provesti rezervni plan, kao svojevrsni testament, Smajkićevog udbaškog druga, pokojnog Mate Bobana. Najprije šest općina, a potom, gotovo sigurno, bratski, dvije/tri "nama" - tri/četiri "vama".

I dok Čović u zadnje vrijeme "šuti kao riba" biskup Perić, nakon nadaleko poznatih 10 načela s propalog Hrvatskog narodnog sabora iz marta/ožujka 2001., uplićući se u politiku poput jarana Smajkića, glasom očajnika nedavno upozorava predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića: "Moraju Hrvati imati Treći entitet!".

Poziva se biskup na većinu u Mostaru, zaboravljajući da je ona postignuta "humanim preseljenjem" nehrvata iz "Zapadnog Mostara" - u: SAD, Norvešku, Švedsku, Dansku... "via heliodrom".

Biskup Ratko Perić
Biskup Ratko Perić

No, mudar je biskup i zna dobro da cijeli Mostar nikad neće moći biti ono što žele njegovi klero-nacionalisti, stolni hrvatski grad, pa udruživši snage s muftijom traži sve, a u biti i on želi samo dio do desne obale Neretve, a onaj od lijeve je namijenio za jarana Smajkića, da napravi "džamahiriju" i ostvari naum koji su tražili od "oca nacije": Nek je naša Alija, makar k'o avlija!".

Jedina smetnja tim gangaško-sećijaškim klero-nacionalistima za sad je SDP, zbog jasnog stava te stranke da su protiv bilo kakvih podjela - a najviše onih nacionalnih koje bi dodatno usporile i onako spori razvoj grada.

U potonjem leži i činjenica zašto su nacionalno obojene strelice upućene ka ovoj stranci.

izvor: sutra.ba-73279