Tko je jamio, jamio! Ali tko je jamio?

Tko je jamio, jamio! Ali tko? Tko je jamio?

Tko je razvalio Jugoslaviju i zgrnuo novac na krvavim ratovima devedesetih?

Vladimir Putin i Stipe Mesić
Vladimir Putin i Stipe Mesić

Šta je udruženi zločinački poduhvat UZP

Objavljeno: 29. okt 2016

Udruženi zločinački - ili bolje kriminalni - poduhvat UZP, pljačkanje vlastitog naroda i države, termin je kojeg sve češće pominju u medijima kako se bliži kraj rada suda u Haagu. Za UZP jednako optužuju Ratka Mladića koji je vodio artiljeriju u ratu, kao i hrvatski državni vrh koji je vodio kriminalnu privatizaciju poslije rata?

Kakva je onda veza između artiljerije i privatizacije? Je li artiljerija bila samo paravan za privatizaciju i je li patriotizam samo posljednje utočište hulja?

Hrvatski HDZ, kao i koalicija okupljena oko te stranke, tokom rata u Hrvatskoj provela je kriminalnu privatizaciju tokom, i poslije, domovinskog rata u Hrvatskoj. To je gotova priča. Tko je jamio, jamio!

Ali, tko je jamio?

Lider HDZ Franjo Tuđman zajedno sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem učestvovao je u "udruženom kriminalnom poduhvatu" pljačkanja vlastitog naroda i vlastite države, a sve u ime zaštite "nacionalnih interesa".

Usred rata dva glavna lidera (Izetbegović je bio nebitan - druga liga) i krojača naših sudbina, Milošević i Tuđman "ljuti suparnici, su bili većinski suvlasnici banke Bank Franco Yugoslav u Parizu i za zajedničkog predsjednika banke postavili su Miloševićevog brata, Boru Miloševića.

Borislav Bora Milošević
Borislav Bora Milošević

Dakle, svih ratnih godina 92., 93. i 94., hrvatska vlada, po nalogu Franje Tuđmana, paralelno sa srpskom vladom, po nalogu Slobodana Miloševića, donosi odluke o dokapitalizaciji banaka u inozemstvu i rade preko tih banaka kao da se ništa nije dogodilo - kao da rata nije ni bilo.

Financijski transferi su išli putem Beograd-Cipar, Cipar-Zagreb, na tajni račun kod zagrebačke banke koji je dalje transferiran u Anglo Yugoslav bank limited u Londonu, Bank Franco Yugoslav u Parizu, IHB internacional handelsbank Ag u Frankfurtu i Adria bank AG u Beču. (Adria bank AG u Beču - poznata UDBaška banka - osnovana je 1980. godine, a likvidirana je čim se počelo njuškati o njoj).

Iz Jugoslavije je, što se zna, izneseno najmanje 150 milijardi eura:

  • 55 milijardi eura iz Srbije
  • 50 milijardi dolara iz Slovenije
  • 47,7 milijardi eura iz Hrvatske
  • nešto manje od 10 milijardi eura iz BiH i
  • oko 3 milijarde eura iz Crne Gore

Operacija izvlačenja novca započela je krajem 80-ih i početkom 90-ih. Kada se počelo otkrivati i kada se doznalo da bi se sredstva trebala vratiti državama, režimi u Beogradu i Zagrebu odlučuju ta sredstva prebaciti na objedinjene tajne račune pod kontrolom Hypo grupe.

Kasnije je u prvi plan izbila afera oko Hypo Banke, koja se završila samo na hapšenju i procesuiranju Ive Sanadera, dok su se ostali HDZ-ovci izvukli - svaljujući pljačku stoljeća na stranačkog šefa.

Ivo Sanader
Ivo Sanader

Dakle, za hrvatsku su javnost bolne posebno dvije istine u ovom slučaju. Prva je ta da je rat na Balkanu 90-ih godina bio dogovoren, odnosno da su usred najžešćih ratnih sukoba tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i srbijanski Slobodan Milošević imali zajedničke banke u Velikoj Britaniji i Francuskoj preko kojih su zajedno izvlačili novac - koji je na kraju završio na tajnim računima Hypo banke.

Druga bolna istina je ta da je u pranju novca ratnih profitera preko tajnih računa otvorenih kod Hypo banke sudjelovao i vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj. Afera Hypo, dakle, nas suočava i s onim činjenicama s kojima, bojim se, još nismo spremni na suočavanje. A kamoli prihvaćanje takvih ružnih i neugodnih istina.

Vjerujem kako se u tome i kriju razlozi toga što je Afera Hypo i danas zabranjena tema u Hrvatskoj, kaže istraživački novinar Domagoj Margetić.

Putinovo odlikovanje Stipi Mesiću koje nije dao ni Srbima

Ništa od ove pljače ne bi ni bilo da Jugoslavija nije srušena na način na koji jeste i da u njenom rušenju nisu učestvovali i sadašnji veliki zagovornici Tita i Jugoslavije, među kojima i bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, koji je tradicionalno naklonjen SDP.

Dana 9. maja ove godine navršilo se tačno jedanaest godina otkako je ondašnji i sadašnji predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlikovao tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za doprinos koji su hrvatski narod i Hrvatska kao država dali u konačnoj pobjedi nad fašizmom, a sve u sklopu proslave 60. godišnjice pobjede nad ovim zlom.

Tada je, pored Mesića, odlikovanje primio i bivši rumunski kralj Mihael I, albanski predsjednik Alfred Mojsiu, grčki Karolos Papuljas, kao i bivši predsjednici Kipra Glafkos Kliridis, te konačno Poljske Vojćeh Jaruzelski, poznat i po tome što je 1981. godine proglasio vanredno stanje i zabranio nezavisni sindikat Solidarnost.

Ipak, ne možemo a da ne primjetimo da Rusija nikada Srbima i Srbiji nije dala nikakvo slično priznanje, uprkos činjenici da su Srbi dali nesrazmjerno veliki doprinos u konačnoj pobjedi sila dobra nad silama zla u Drugom svjetskom ratu.

Iz svega zaključujemo kako se tzv. ljevica koja je i srušila Jugoslaviju i pripremila teren za kriminalnu desnicu i ratove koji će uslijediti, našla rame uz rame sa tom istom desnicom - protiv naroda - u sistemu satkanom od laži i prevara, a na kojem su profitirali i HDZ i SDP.

izvor: globalcir.com-7911