Udruženje ratnih profitera Zelene Beretke doo

Udruženje ratnih profitera Zelene Beretke doo

PRAVDA ZA RADONČIĆA: "Zelene beretke" najavile proteste pred Sudom BiH

Muhamed Švrakić
Muhamed Švrakić

• Predsjednik Udruženja "Zelene beretke" Muhamed Švrakić potvrdio da će protesti biti održani u ponedjeljak

Objavljeno: 29. jan 2016

Članovi Udruženja organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca i branilaca "Bosnae - Zelene beretke" izaći će u ponedjeljak na proteste zbog hapšenja lidera SBB Fahrudina Radončića.

Potvrdio je ovo za N1 Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja "Zelene beretke". On je kazao da još uvijek nije određena satnica protesta koji će se održati ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH.

Kako su ranije naveli u saopćenju, zahtijevat će hitno puštanje Radončića na slobodu, u suprotnom "bit će nosioci protesta za oslobađanje i pravdu Radončića".

Podsjetimo, jučer je Sud BiH osumnjičenom Fahrudinu Radončiću odredio jednomjesečni pritvor. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 25. februara 2016. godine ili do nove odluke Suda.

Sudije Suda BiH su prije dva dana izrazile duboku zabrinutost atmosferom, kojom se ova institucija nastoji politizirati, a rad njenih sudija degradirati. Navedeno je i kako državne sudije trenutno rade u teškim uslovima jer intenzitet pritisaka, koji dolazi sa više strana, počinje prevazilaziti granice podnošljivosti.

Ovim putem ponovno apelujemo na sve one, koji su se proteklih dana odvažili iznositi neosnovane i ničim utemeljene optužbe na rad Suda BiH, da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji nanose veliku štetu kako pravosuđu tako društvu i državi uopšte.

Građani naše zemlje, u svjetlu posljednjih dešavanja, nemaju niti jedan razlog za uznemirenost, jer pravosudne institucije na državnom nivou samo rade posao iz svoje nadležnosti.

Svakodnevni pritisci, politički, medijski, akademski, kao i pritisci advokatskih timova, kojih ne manjka ovih dana, ni na koji način ne doprinose nastojanjima naše zemlje da konačno krene putem moderne evropske zemlje u kojoj svako nesmetano radi svoj posao - piše u saopćenju Suda BiH.

Među udruženjima i organizacijama od kojih je Sud BiH zatražio da se suzdrže od daljih pritisaka su i Zelene beretke.

izvor: slobodna-bosna.ba-26563

 

OTKAZAN SKUP PODRŠKE: "Beretke" Radončića uporedile sa Cacom, Ćelom, ubicom Paragom...

Emin Švrakić
Emin Švrakić

• Članovi udruženja "Bosnae - Zelene beretke" nisu se danas, kako su danima najavljivali, okupili ispred Suda i Tužiteljstva BiH da bi protestovali protiv hapšenja i pritvaranja, kako su rekli, "svog ratnog suborca" Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost, i zatražili njegovo puštanje na slobodu

Objavljeno: 01. feb 2016

Rukovodstvo SBB tokom vikenda putem saopćenja zatražilo je od "Zelenih beretki" da otkažu protestno okupljanje, jer, kako su napisali, "Fahrudin Radončić nije bio član Zelenih beretki".

Nakon hapšenja i pritvaranja Radončića, veteranska udruge "Zelene beretke" oštro je protestovala navodeći kako ovo hapšenje podsjeća na "KOS-ovske akcije Trebević1 i Trebević2 iz 1993. i 1994. godine... čiji je cilj bilo ubijanje narodnih komandanata i heroja".

Podsjetimo, u vojno-policijskoj akciji Trebević1 iz oktobra 1993. ubijen je "narodni heroj i komandant Mušan Topalović Caco", a zatvoren njegov kolega Ramiz Delalić Ćelo.

"Zelene beretke" su u istom saopćenju upozorile i na zabrinjavajuće hapšenje svog člana "Parage". Riječ je o hapšenju Hanefije Prijića zvanog Paraga iz Gornjeg Vakufa, koji je zbog ubistva tri italijanska humanitarca u ljeto 1993.godine osuđen na 15 godina zatvora. Nakon izdržane kazne Prijić je krajem prošle godine uhapšen u njemačkom gradu Dortmundu po potjernici italijanskog pravosuđa.

Bolje upućeni, međutim, tvrde da je podrška "Zelenih bertetki" Fahrudinu Radončiću zapravo vraćanje dugova porodice Švrakić (koja vodi ovu veteransku udrugu) lideru SBB.

Kako je u više navrata u medijima oglašavala Općina Stari Grad, članovi obitelji Švrakić godinama su među najvećim dužnicima za korištenje općinskih prostora. Samo je njihova privatna TV "Hayat" za kiriju dugovala općini blizu sto hiljada KM, a Muhamed Švrakić, jedan od lidera "Beretki", za svoj poslovni prostor za kojeg godinama nije plaćao kiriju, bio je dužan oko 40 hiljada KM.

Kada je u decembru prošle godine Općina Stari Grad odlučila da oduzme prostore svima koji su dugovali više od 10 hiljada maraka, među dvadesetak sankcioniranih nisu se našli Švrakići.

Indikativno je da je načelnik ove Općine, Ibrahim Hadžibajrić, član stranke Fahrudina Radončića.

izvor: slobodna-bosna.ba-26698

 

Zelene Beretke ne postoje

Patriotska liga BiH odgovara: Nije bilo Zelenih beretki, Švrakići su Bosnu branili iz Turske

Salih Kulenović
Salih Kulenović

• Patriotska liga Bosne i Hercegovine odgovorila je, doduše sa desetak dana zakašnjenja, na otvoreno pismo predsjednika Udruženja "Zelene beretke" Muhameda Švrakića koje je objavljeno 13. juna u medijima. Predsjednik Patriotske lige BiH prof. dr. Salih Kulenović ocijenio je da je to politički pamflet, što, kako ističe, nije primjereno čelniku jednog boračkog udruženja

Objavljeno: 26. jun 2014

Švrakić je u svome pismu, podsjetimo, između ostalog, istakao časnu ulogu "Zelenih beretki" u odbrani BiH, te prokazao "većinu članova SDA" da su u ratu narodu prodavali oružje.

Nećemo se puno baviti iznijetim optužbama na račun predsjedavajućeg Predsjedništva BIH gospodina Bakira Izetbegovića (i Stranke demokratske akcije u čijem okrilju je nastala Patriotska liga), osim što ih
smatramo neutemeljenim, paušalnim i često prizemnim, što više govori o autoru pisma i njegovoj kulturi komunikacije prema predsjedavajućem Predsjedništva države, izabranom iz reda naroda kojem i sam autor pripada - navodi Kulenović.

Nadalje, Kulenović je naglasio kako smo duže vrijeme svjedoci agresivne kampanje rukovodstva Udruženja "Zelenih beretki ili kako se već zovu":

Naime, "zelene beretke" žele naknadnim retuširanjem historije da se prikažu kao vojna formacija koja je, po njima, imala nekakvu značajnu ulogu u pripremama za odbranu i samoj odbrani od agresije.

Predstavnici ovog udruženja, koje po sastavu rukovodstva možemo slobodno nazvati porodičnim udruženjem (otac, sinovi i grupice istomišljenika), često u svojim istupima ne biraju sredstva da preuveličaju svoju ulogu, iako je svima dobro poznat njihov "doprinos" odbrani BiH, posebno onaj iz vremena provedenog u Turskoj i drugdje.

U toj kampanji u prilog im je išla činjenica što u proteklom periodu udruženja koja okupljaju pripadnike Patriotske Lige, posebno na području Sarajeva, kao i Savez PL na nivou BiH, nisu duže vrijeme bili na adekvatan način organizovani, što je otvorilo prostor za takvu aktivnost Švrakićevog udruženja - navodi Kulenović.

Vrijeme je, kako su naveli, da se kaže prava istina o formacijama koje su postojale u periodu do stupanja na snagu Odluke Predsjedništva RBiH o objedinjavanju svih formacija u novu Teritorijalnu odbranu RBiH (15. april 1992. godine).

Dobri poznavaoci tog perioda znaju da u to vrijeme nema nikakvih "zelenih beretki" kao organizovane formacije pod tim nazivom. Taj naziv u to vrijeme (a i kasnije) uglavnom koristi Radovan Karadžić i njegova agresorska propaganda za sve formacije koje su bile u funkciji odbrane Republike BiH, sračunato preuveličavajući njihov broj kako bi se opravdala agresija na RBiH.

U to vrijeme u dijelu Sarajeva, uglavnom na području opštine Stari Grad, postojalo je nekoliko manjih jedinica pod konspirativnim nazivom Bosnae - ali i one su bile dio ukupnih priprema za odbranu, dakle u okrilju Patriotske lige na tom području. Na bazi postojanja tih jedinica Švrakićevo udruženje u poslijeratnom periodu pravi koncept "zelenih beretki", s tim što s manje ili više uspjeha pokušava prikazati postojanje tih jedinica i u drugim dijelovima BiH, što nema nikakve stvarne osnove - naglasio je Kulenović.

Kada se govori o skupu u Domu milicije od 10. juna 1991. godine, opšte prihvaćene su činjenice da je između ostalog tada formiran Savjet za nacionalnu odbranu, iz koga je kasnije nastala Patriotska Liga Naroda kao usvojeni koncept priprema za odbranu.

Smatramo neprimjerenim plasiranje samo nekih diskusija sa tog skupa i pridavanjem im značaja koji ni tada ni sada objektivno nemaju, kao što je slučaj sa navedenim istupom tzv. komandanta "zelenih beretki".

Grubom zloupotrebom smatramo navođenje imena rahmetli Omera Behmena u kontekstu njegove navodne posebne uloge u organizaciji odbrane, mimo usvojenog koncepta od stane tadašnjeg stranačkog i državnog rukovodstva - istakao je Kulenović, te dodao:

Švrakićevo pismo smatramo medijskom manipulacijom, još jednim pokušajem da se tzv. "zelenim beretkama" da uloga koju objektivno nisu imali.

Vjerovatno mu je zasmetalo što je obilježavanje 23. godišnjice historijskog skupa u Domu policije prošlo u jednoj dostojanstvenoj atmosferi, što su u podnijetom referatu na svečanoj akademiji na korektan i naučno utemeljen način iznijete opšteusvojene činjenice o ovom skupu i pripremama za odbranu.

izvor: klix.ba-140626030