Mudžahidini su nam "pomagali" i "otimali"

Mudžahidini su nam "pomagali" i "otimali"

Sakib Mahmuljin: Informacija proslijeđena nadležnima

Sakib Mahmuljin
Sakib Mahmuljin

Objavljeno: 02. nov 2016 | Albina Sorguč

Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići), svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su da su bili obaviješteni da su pripadnici Odreda "El-Mudžahidin" oteli šezdesetak zarobljenika od Petog bataljona 328. brdske brigade Armije BiH (ABiH).

Enes Malićbegović, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost 328. brdske brigade ABiH, kazao je da je Peti bataljon 328. brigade imao 61 zarobljenika i da su ih oteli pripadnici jedinice "El-Mudžahidin". Svjedok je rekao da misli da su zarobljenici "završili u Kamenici".

Malićbegović je kazao da Odred "El-Mudžahidin" nije bio potčinjen 328. brigadi.

Informacija o otmici zarobljenika, rekao je svjedok, proslijeđena je u službu bezbjednosti 35. divizije.

"Znalo se za to i informacija jeste otišla (...) Informacija je proslijeđena onima koji treba da postupaju po toj informaciji, odnosno onima pod čijom komandom je bila ta jedinica", kazao je Malićbegović.

On je u iskazu koji je dao Haškom tribunalu, čiji je dio Odbrana pročitala na suđenju, naveo da ne može tvrditi da je ta informacija proslijeđena, ali pretpostavlja da jeste.

"Tako sam tada govorio, a sad stojim kod onoga što sam danas rekao", kazao je svjedok.

Odgovarajući na Mahmuljinovo pitanje, Malićbegović je rekao da nije imao saradnju sa Odredom, da nije znao ko im je komandant, da nije imao kontakt s tom jedinicom. Negativno je odgovorio i na pitanje da li je bilo saznanja o maltretiranju i ubistvima ratnih zarobljenika.

Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa ABiH, Tužilaštvo BiH tereti da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića.

Omer Muhić, nekadašnji pomoćnik komandanta za moral Petog bataljona 328. brdske brigade, kazao je da je bilo zarobljeno šezdesetak zarobljenika i da ga je o tome obavijestio pomoćnik čete za moral.

"Oni su zarobili tih 60 ili više vojnika. Svi su bili naoružani", izjavio je svjedok i dodao da su ih oteli pripadnici Odreda.

Muhić je rekao da mu nije poznata sudbina zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. novembar.

izvor: detektor.ba