Optužnica za ratne zločine protiv Tintora

Optužnica za ratne zločine protiv Tintora

Podignuta optužnica za ratne zločine protiv bivšeg savjetnika Radovana Karadžića

Jovan Tintor
Jovan Tintor

• Jovan Tintor, visoki ratni političar i bivši savjetnik lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, optužen je za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima 1992. godine

Objavljeno: 02. nov 2016 | Justice Report BIRN Sarajevo

Tužilaštvo BiH podiglo je u srijedu optužnicu protiv Jovana Tintora, kojom se tereti za kaznena djela zločina protiv čovječnosti počinjena u proljeće i ljeto 1992. godine na području Vogošće, kod Sarajeva.

Tintor se tereti za progone, nezakonito pritvaranje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja ljudi bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjena na više lokacija, kao i u logorima i objektima za zatočenje na području Vogošće i okoline.

Kako saopštava Tužilaštvo, kao posljedica zločina navedenih u optužnici, do kraja 1992. godine gotovo sve stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti bilo je prognano sa područja Vogošće i okoline.

Tužilaštvo navodi da je Tintor, kao predsjednik Kriznog štaba SDS-a u Vogošći, počinio zločine u okviru širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih grupa na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području Sarajeva i opštine Vogošća.

Tintor je uhapšen u februaru ove godine i od tada se nalazi u pritvoru.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanju.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i prvi lider Srpske demokratske stranke, pred Haškim tribunalom u martu ove godine je osuđen za genocid i druge zločine. U toku je žalbeni postupak.

izvor: balkaninsight.com