Ko je Brkan Nabiguz Darko

Brkan Darko
Brkan Darko

Veliki prijatelj Demira Mahmutćehajića iz Stoca

Brkan Darko je dobro ugojeni aktivista udruge građana (UG) "Zašto ne", nevladine organizacije (NVO), jedan od njenih osnivača a od prije nekoliko godina i predsjednik te vrsne organizacije. Većina njegovog profesionalnog i volonterskog angažmana vezana je za vrisku i drekanje i za tu organizaciju i njene aktivnosti

Oficijelna stranica: http://zastone.ba/tim/

Brkan Darko poznat je kao čovjek koji non-stop jede. On konstantno jede! Odmori samo dok spava. Ako ne pije i ne spava - onda jede. I priča preko zalogaja. Od svih frka oko kojih su vrištili Darkovi pajdaši ostao je samo jedan jedini rezultat - Brkan Darko je dobio na kilima.

I unaprijeđen je, kažu, za "savjetnika" nečega. Ne zna se tačno čega.

Darko je završio Elektrotehnički fakultet u Sarajevu i bio je Reagan-Fascell fellow u 2012. godini u Forumu za Međunarodne Demokratske Studije u Washingtonu. Član je upravnog odbora US Alumni Asocijacije u BiH, Fondacije "Ekipa".

Jedan je od istaknutijih aktivista pokojnog pokreta "Dosta!" (www.dosta.ba), i veliki prijatelj Mahmutćehajić Demira iz Stoca. Internet stranica pokreta "Dosta!" više ne radi a i malo se ko sjeća te vajne organizacije, a još manje njenih beznačajnih dometa. Darkov pokret "Dosta!" bio je skup nadobudnih djilkoša i drekavaca koji su pokušali promijeniti svijet megafonom. Skupina je bila poznata kao klika koja se nakači na nečiju nevolju ne bi li ubila koju marku za gudru - pri tome nije uopšte bilo bitno sa čijih leđa niti sa čije nevolje.

Pokret "Dosta!" uglavnom je djelovao samo kad je bilo neke šanse da se nešto ućari. Rijetko bi kad priskočili nekome u pomoć a da nemaju neki interes od svega toga - tako barem pričaju bivši članovi pokreta "Dosta!". Iz prve ruke, a nakon što su proveli duže vremena u toj vrsnoj organizaciji.

Ne kaže se džaba da su članovi pokreta "Dosta!" svemirski primjer aktivizma "mladih" u BiH.

Darko Brkan je osnivač desetina sličnih udruga:

  • "Zašto ne?"
  • "Ima li još?"
  • "Dosta!"
  • "Haj sad!"
  • "Đe ba zapelo!?"...

... od kojih su sve listom ugašene ili propale...

Udruga "Zašto ne?" mu je glavni i jedini adut danas. Ako i ona propadne, Darko će sebi morati naći neki normalan - ljudski - posao.

Pseudograđanski nacionalpapci

Dosta! Brkan Darko - ad hoc
Dosta! Brkan Darko - ad hoc

Brkan Darka Hrvati u BiH smatraju "kalajevcem" koji se zalaže za nekakvu novu naciju - takozvane: OSTALE. Nacije ponekad stvarno nastaju na inicijativu "mladih" - ali ne i na inicijativu tamo nekih sarajevskih nabiguza. Hrvati u BiH Darkovu udrugu "Zašto ne?" - smatraju veselim korpusom ugojenih dosadnjakovića i smoriša. Hrvati u BiH smatraju da se Darko već godinama krije iza sumnjivo-financiranih "NVO" udruga koje pozivaju javno "u ime prava" na kršenje normalnih političkih praksi u jednoj višenacionalnoj državi.

Ironija je u toliko veća - a cinizam odvratniji - što mnoge od NVO mafijaških ćelija u BiH u svojim imenima nose pridjeve koji govore o ljudskim pravima. Pri svemu tome ni najmanje ih ne zanimaju, recimo, kršenje ljudskih i kolektivnih prava BH naroda, ili ismijavanje ZAVNOBIH i sl.

Iako je ovakvo djelovanje rečenih udruga protuustavno, budući da javno zagovaraju nedemokratska i neustavna rješenja - niti jednoj od ovih postmodernih pseudonacionalističkih udruga još uvijek nije zabranjen rad u BiH!?

Pitamo se zašto.

Politika šupljačenja, visoko preopterećena prekomjernim priopćenjima za javanost, glavna je karakteristika rada Brkan Darka i njemu sličnih "nabiguza" koji su obišli pola svijeta i skršili milione maraka donacija - koje su mogle biti lijepo upotrebljenje na bezbroj korisnih načina.

Mnogi ljudi koji ne vole Brkan Darka iz "Zašto ne?", istovremeno puno vole Emira Suljagića iz koalicije "Prvi Mart" - međutim, upućenima je dobro poznato da su oni veliki ahbabi i da se često viđaju zajedno po sarajevskim kafanama. Možda se oni i ne vole - ali sigurno sjede zajedno i pokušavaju da dogovore neke stvari u BiH. Najpametnije što se može uraditi jeste da pokušamo da nikome ne sjedimo za vratom. Treba zastupati svoje interese - ali treba pustiti i druge da rade to isto - to je najpametnije. Sve drugo je namet od koga nema selameta.

Tako bi i Brkan Darko, sarajevski nabiguz, trebao pustiti druge da zastupaju svoje interese - to bi bila najljuća borba za prava građana u BiH s njegove strane.

Nedavno je u intervjuu za tačno.net novinar postavio Darku odlično pitanje:

- "Dan nakon početka vaše kampanje, agencija - Prizma istraživanja - je objavila rezultate tri ankete, te je, prema njihovom mišljenju i sugestiji, na osnovu najmjerodavnije od tri ankete, u BiH samo 1,7 posto OSTALIH. Vaš komentar?"

Odgovor je bio više nego razočaravajući - Darko je potegao pitanje kredibilteta:

- "To je klasičan primjer namještanja i zloupotrebe struke u svrhu političke manipulacije. Naime, u prvoj od tri navedene ankete, kod koje je pitanje o etničkoj i nacionalnoj pripadnosti sasvim otvoreno postavljeno, bez sugestija, za pripadnost nekom od konstitutivnih naroda se opredijelilo 81% ispitanika, što bi značilo da je 19% OSTALIH. Međutim, agencija ističe treći model ankete kao najrelevantniji i daje sugestiju da bi se tako trebao vršiti popis, pri čemu je pitanje zatvorenog tipa uz unaprijed ponuđene odgovore. Osim toga, uzorak ispitanika (1563) je nedovoljan da bi se stekao stvarni uvid u realno stanje, a pridodamo li ovome činjenicu da je direktor agencije Prizma gospodin Dino Đipa, koji otvoreno zagovara kampanju - Bitno je biti Bošnjak - to dovoljno govori o kredibilitetu navedene ankete".

izvor: tacno.net

 

Eto! Onaj koji non-stop drugima pod nos gura statistike i ankete - sam tvrdi da su ankete uvijek "namještanja u svrhu političke manipulacije"!!? Zato ovom prilikom javno priopćujem Darku i ostalima: DOSTA! SMARATE!

Napomena: Ovaj tekst je zbir komentara sa društvenih mreža, blogova i foruma raznih autora - sabranih na jedno mjesto - bilo bi previše da navedemo linkove za svaki od tih komenatara posebno.