Kakve veze ima Bakir sa hapšenjem u Orašju

Kakve veze ima Bakir sa hapšenjem u Orašju

Kakve ja mogu imati veze sa hapšenjem pripadnika HVO-a?

Čović izrazio nezadovoljstvo zbog hapšenja bivših pripadnika HVO-a iz Orašja

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

• Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prokomentarisao je danas hapšenje 10 pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane u Orašju kazavši da je bila velika reakcija člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića

Objavljeno: 03. nov 2016

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice HDZ BiH Dragan Čović izrazio je nezadovoljstvo zbog hapšenja deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane HVO iz Orašja, kojima je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje da mogu pobjećili ili uništiti dokaze.

Iz Suda BiH je saopšteno da su odredili pritvor Đuri Matuzoviću, Ivi i Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati i Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću.

Čović je novinarima u Sarajevu kazao da je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH iznio svoj stav i zabrinutost o načinu kako je to urađeno.

- "Otvorenih pitanja ima kada je u pitanju selektivnost i politički ambijent. Uvijek mi je bila želja da se ne miješam u rad pravosudnih institucija, ali previše je znakovitih elemenata" - istakao je Čović.

Kaže da nema nikakvog razloga da ljudi koji su se redovno odazivali institucijama BiH budu uhapšeni da bi svjedočili u predmetima u kojima su već davali izjave.

- "Ne vidimo nijednog razloga da osoba koja uvažava ovu državu, 20 godina nakon nekakvog mogućeg djela bude uhapšena, zbog mogućeg utjecaja na svojedoke" - naveo je Čović.

Kakve veze ima Bakir sa hapšenjem u Orašju

- "Obzirom da se radi o Hrvatima koji su optuženi za ratne zločine imamo jaku rekacija hrvatskog člana. Mislim da to trebamo pustiti sudovima i tužilaštvima. Ne možemo se uplitati u njihov rad" - kazao je Izetbegović.

Kako je kazao, žestoke reakcije iz Hrvatske na hapšenje bivši pripadnika HVO su ga iznenadile.

- "Mene je začudila reakcija iz Hrvatske, neki stavovi prema nama političarima. Nismo mi sudije, ne mogu se političari i ne smiju se uplitati" - poručio je Izetbegović.

O ugroženosti hrvatskog naroda Bakir Izetbegović je kazao:

- "To je jedna mantra koja se pokušava etablirati. Hrvati u FBiH drže na hiljade mjesta u Upravnim i Nadzornim odborima. Bošnjaci ostaju kraćih rukava. Bošnjaci su tri puta brojniji od Hrvata. Ne možete nijednu odluku donijeti bez konsenzua sa Hrvatima".

O optužbama iz Hrvatske na hapšenje pripadnika HVO Izetbegović je kazao da on nema veze s njim.

- "Kakve ja mogu imati veze sa hapšenjem pripadnika HVO. Slabo mene više šta plaši, nakon što smo sve preživjeli. Ne mogu se baviti onim gdje nemam utjecaja. Kakve ja mogu imati veze s tim" - pita se Izetbegović.

izvor: oslobodjenje.ba-184742