Hakeri otkrili povezanost Kremlja i pobunjenika na istoku Ukrajine

Hakeri otkrili povezanost Kremlja i pobunjenika na istoku Ukrajine

Vladimir Putin

Objavljeno: 04. nov 2016 | Mario Jurčec

Mailove u koje su nedavno provalili ukrajinski hakeri, pokazuju upletenost ruskih službi u rat na istoku Ukrajine. Mailovi, poslati na adresu britanskih dnevnih novina "The Times", prozvani su još i Surkov Leaks, po Vladislavu Surkovu, Putinovom političkim savjetnikom za Ukrajinu.

Materijali koji sadrže 340 mailova Surkova i njegove tajnice, pokazuju povezanost između pro-ruskih pobunjenika na istoku Ukrajine i Kremlja, u razdoblju 2014.-2016. Tu se navode planovi podjele Ukrajine na tri dijela, planovi za federalizaciju te pomaganja proruskim strankama u Ukrajini.

Mailovi iz siječnja ove godine sadrže karte koje je Denis Pušilin, jedan od vođa pobunjenika, slao Surkovu te predlagao podjelu Ukrajine na tri dijela : "Novorusiju" koja bi obuhvaćala istočnu Ukrajinu, središnju Ukrajinu s Kijevom pod nazivom "Mala Rusija" i zapadni dio zemlje kao nezavisan.

Posebno su zanimljivi mailovi slani u razdoblju između travnja i lipnja prošle godine, u kojima se spominje plan za osnivanje organizacije koja bi potaknnula prosvjede u Harkivu, drugom najvećem gradu u Ukrajini. Ti prosvjedi bi vodili ka dobivanju autonomije od Kijeva.

izvor: maxportal.hr