Kolinda zaboravila na Josipa Perkovića

Kolinda zaboravila na Josipa Perkovića

Kolinda zaboravila na Perkovića: "Hrvatima treba suditi u Hrvatskoj"

"Hrvati u BiH" ili samo "Bosanci sa putovnicom"

Josip Perković - Zdravko Mustač
Josip Perković - Zdravko Mustač

Objavljeno: 08. nov 2016

Kolinda Grabar-Kitarović, koja je žestoko kritizirala Zorana Milanovića oko slučaja Lex perković, danas je u Rijeci ustvrdila kako bi hrvatskim državljanima trebalo biti suđeno u Hrvatskoj.

Grabar Kitarović je izjavila kako su optužnice protiv Hrvata u Orašju odjeknule iznimno negativno, da je premijer Andrej Plenković dva dana prije prilikom posjeta BiH poslao pozitivne poruke i potporu Republike Hrvatske za BiH, a da se potom proizvodi situacija kojom se uznemiruje hrvatsko stanovništvo u BiH, o čemu Hrvatska mora voditi računa.

U Rijeci je naglasila da Republika Hrvatska o tome mora voditi računa, kao i o zaštiti svakog hrvatskog državljana. Osim državljanstva BiH uhićeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane HVO imaju i hrvatsko državljanstvo, a neki i činove HV.

Grabar-Kitarović također je istaknula da je Hrvatska prije svega odgovorna za svoje državljane a da, ako postoji sumnja da je počinjen ratni zločin hrvatska državna tijela trebaju preuzeti te predmete.

Ogovarajući na opetovana pitanja novinara je li znala za uhićenja u BiH i optužnice protiv pripadnika HVO i naših časnika, predsjednica je rekla kako je jedno općenita problematika optužnica u BiH, to je poznato, no naglasila je kako za nakanu prošlotjednih uhićenja u Orašju nije znala, niti je to unaprijed znao hrvatski državni vrh, i uhićanja su bili veliko iznenađenje.

Naglasila je da za konkretna uhićenja u Orašju nije unaprijed znala.

izvor: index.hr-930727