Glavaš se u BiH krio kod Mladićeva kuma

Glavaš se u BiH krio kod Mladićeva kuma

Tragom bjegunca: Glavaš se krije kod Mladićeva kuma

NAJTRAŽENIJI HRVATSKI OSUĐENIK POTEGAO JE STARE VEZE I UTOČIŠTE NAŠAO U HERCEGOVINI

Željko Šiljeg
Željko Šiljeg

• Glavaš je prijavljen u Ljubuškom na adresi generala Željka Šiljega, bivšeg oficira JNA i - kuma ratnog zločinca Ratka Mladića

Objavljeno: 12. maj 2009 | Zdravka Soldić-Arar, Petar Miloš, Hajdi Karakaš-Jakubin

Političko-pravni cirkus oko suđenja, pa sada i bijega u slobodu Branimira Glavaša ima nadasve zanimljiv BH rasplet.

Njegov domaćin u Ljubuškom, na čijoj adresi je službeno prijavljen, general Željko Šiljeg bivši je oficir Jugoslavenske narodne armije, koji je prve ratne dane u Domovinskom ratu dočekao u kninskoj vojarni JNA odakle je Ratko Mladić davao naredbe za granatiranje Kruševa...

Izručivanje

Željko Šiljeg
Željko Šiljeg

Inače, Mladić i Šiljeg su 1991. godine iz Prištinskog korpusa dobili prekomandu u Kninski korpus, na nižerengirani položaj. A prema informacijama bosanskohercegovačkih sigurnosno-obavještajnih službi, aktualni najtraženiji haaški optuženik Ratko Mladić je vjenčani kum Željka Šiljega, Glavaševa udomitelja.

U Prištinskom su korpusu Mladić i Šiljeg bili zapovjednici, s tom što je Mladić bio nadređeni Šiljegu. Koliko će trajati predstava Glavaševih hercegovačkih ukazanja i s kojih sve adresa i s kakvim kumstvima trebao bi ipak odgovor dati bilateralini međudržavni sporazum između Republike Hrvatske i BiH koji je u pripremi, u hitnoj proceduri.

Naime, timovi pravnih eksperata ministarstava pravosuđa Hrvatske i BiH počeli su pregovore o bilateralnom sporazumu o izručivanju osuđenih na temelju dvojnog državljanstva.

Iako je u prvom nacrtu bilo predviđeno da se osumnjičeni za ratni zločin ne izručuju, BH strana zahtijeva da se sporazum odnosi i na osuđene za ratni zločin ili da ravomoćno izrečenu kaznu u jednoj državi odsluže u drugoj državi. Najavljuje se da bi sporazum trebao biti potpisan već za mjesec dana.

U međuvremenu je u Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak oko 15 sati stigla saborska odluka o ukidanju imuniteta radi pritvora Branimiru Glavašu, te je sudac Željko Horvatović promptno izdao nalog za raspisivanje tjeralice za Branimirom Glavašem.

Policija je odmah reagirala te je na lokalnoj razini raspisala tjeralicu. Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije poručuje da je u suradnji s drugim nadležnim institucijama u tijeku postupak raspisivanja tjeralice na međunarodnoj razini. To će uslijediti, kako doznajemo, čim policajci pokucaju na vrata njima znanim Glavaševim adresama i tamo ga ne nađu.

No i kad bude na snazi međunarodna potraga, Glavaš će se sigurno pozvati na dvojno BH državljanstvo te će zbog odredbe o neizručenju susjednoj državi, u ovom slučaju Hrvatskoj, i dalje biti slobodan čovjek poput kirurga Ognjena Šimića, poduzetnika Blaža Petrovića...

Neovisno o zahtjevima iz Hrvatske pripadnici policije Federacije Bosne i Hercegovine obavili su prvi razgovor s Branimirom Glavašem koji boravi u Hercegovini, izjavio je ravnatelj Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova FBiH Zlatko Miletić.

Korektni Glavaš

- Prijavio nam je više adresa gdje boravi i gdje bi mogao boraviti na području FBiH. On se maksimalno stavio na raspolaganje - kazao je Miletić za "Dnevni avaz".

Nije, međutim, kazao gdje je točno obavljen razgovor s Glavašem. Miletić je dodao kako je Glavaš bio "jako korektan" tijekom razgovora s policijskim inspektorima te je istaknuo kako policija u BiH ništa niti ne može poduzeti protiv njega dok to ne zatraži Hrvatska.

- Mi smo Glavaša izvijestili da ćemo ga, ako dobijemo zahtjev Ravnateljstva MUP-a RH, pozvati i s njim obaviti obavijesni razgovor - rekao je Miletić.

U tom slučaju sudjelovat će i pravosudna i tužiteljska tijela BiH, sukladno sa zakonom, rekao je Miletić. uz dodatak kako je Glavaš kazao kako će se "rado odazvati kada god ga pozovu". Miletić je potvrdio kao je Glavaš potpuno zakonito stekao državljanstvo BiH.

Častit ćemo ga

I novinari "Slobodne" pokušali su doći do najtraženije osobe iz Hrvatske. Tijekom našeg "traganja" u selu Grabovici pokraj Tomislav Grada mještani kažu da ga nisu vidjeli.

Zna se da u selu Tubolja živi Glavašev stričević, ali ni tu nije viđen. U Tomislav Gradu se o Glavašu razgovara na svakom koraku, na portalima većina čitatelja podržava Glavaša, a mnogi bi ga počastili pićem.

izvor: slobodnadalmacija.hr-52071