Rusi pokušavaju svrgnuti Đukanovića

Rusi pokušavaju svrgnuti Đukanovića

Banac: Rusi pokušavaju svrgnuti Đukanovića, Dodik je crni vrag

Ivo Banac
Ivo Banac

• Došlo je do vrlo ozbijnog sukoba u srpskim odnosima s Rusijom. Petrušev je bio u Beogradu da bi zataškao jednu aferu

Objavljeno: 08. nov 2016

Hrvatski povjesničar, pisac i političar Ivo Banac u razgovoru za HRT prilikom osvrta na uhićenja u Orašju i situaciju u BiH, izjavio je kako je prvi obavještajac Rusije Nikolaj Petrušev došao u Beograd kako bi zataškao aferu u kojoj je ruska služba pokušala svrgnuti crnogorsku vlast - Milu Đukanovića.

U nedjeljnoj emisiji novinara i urednika Tihomira Dujmovića Ivo Banac se osvrnuo na političku situaciju u BiH, ali i vanjsko-političke odnose između Srbije i Rusije, a taj je istup prošao pomalo nezapaženo.

Na novinarov upit treba li pomoći Hrvatima u BiH pod svaku cijenu, pa čak i pod cijenu suradnje sa samim crnim vragom, Banac je odgovorio:

- "Crni vrag je Dodik i s njime nećete ništa postići. To smo već vidjeli. On pravi probleme i samoj službenoj Srbiji" - rekao je Banac - "Činjenica jest da je prije tjedan dana došlo do jednoga vrlo ozbiljnog sukoba u srpskim odnosima s Rusijom. To je razlog zašto se pojavio Petrušev u Beogradu da bi zataškao jednu aferu gdje je ruska služba pokušala svrgnuti crnogorsku vlast - Milu Đukanovića. Tu je očito došlo do nekih vrlo neugodnih situacija gdje je srbijanski vrh jednostavno morao tražiti nekakav izlaz iz takve potpuno nepodnošljive situacije. Stvari su vrlo složene i treba vrlo dobro proanalizirati sve to i ne raditi ništa što bi pogoršalo situaciju".

Kako je pojasnio, Rusi ovim diverzijama na Balkanu žele odvratiti oči od onoga što se događa u Siriji i Ukrajini.

Istovremeno s ovom izjavom, posebni državni tužitelj Crne Gore Milivoje Katnić na nedavnoj izvanrednoj konferenciji za novinare rekao je kako postoji osnovana sumnja da je u pokušaju nasilnog rušenja vlasti u toj zemlji ouči izbora uključena jedna tamošnja "politička struktura" te da je "jedna osoba iz te strukture preuzela upravljanje čitavom strukturom - političarima, teroristima i građanima te organizirana nasilni ulazak u Skupštinu".

Sigurnosne službe otkrile su kako je na području Crne Gore, Rusije i Srbije oformljena kriminalna organizacija kojoj je cilj bio izvesti teroristički napad.

- "Organizatori kriminalne grupe, a to su bili nacionalisti iz Rusije, kao početnu maksimu uzeli su da se vlast u Crnoj Gori na čelu s Milom Đukanovićem ne može promijeniti na izborima i da je treba nasilno srušiti" - rekao je Katnić i dodao kako je postajao dodatni plan da se izazovu nemiri.

- "Plan je bio da se nakon izbora u 23 sata kriminalci infiltriraju među građane te da nakon što političari izađu na pozornicu, svi uđu u Skupštinu i tamo se zadrže najmanje 48 sati. Bili su angažirani i strijelci koji bi lišili života Milu Đukanovića" - zaključio je Katnić.

izvor: direktno.hr-66815