Srbija tajno deportirala ruske pučiste

Srbija tajno deportirala ruske pučiste

Srbija tajno deportirala Ruse koji su planirali puč u Crnoj Gori, otkrio Guardian

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Objavljeno: 11. nov 2016

Srbija je deportirala skupinu Rusa osumnjičenih za organiziranje puča u susjednoj Crnoj Gori. To je, izgleda, rasplet nevjerojatne zavjere koja je prijetila srpskom premijeru i crnogorskom premijeru.

Kako prenosi britanski Guardian, pučisti su se planirali obući u policijske uniforme i upasti u crnogorski parlament u Podgorici, upucati premijera Milu Đukanovića i silom dovesti pro-rusku stranku na vlast.

Dok je 20 Srba i Crnogoraca, od kojih su se neki borili u Ukrajini na strani pro-ruskih separatista, uhićeno u Podgorici, u Srbiji je uhićeno i nekoliko ruskih građana. Rusi, koji su očito bili profesionalci, kod sebe su imali 120.000€, uniforme specijalne policije i računalnu opremu za enkripciju i praćenje Đukanovića.

Srpski ministar vanjskih poslova Nebojša Đukanović negirao je da je Srbija provela deportaciju vezanu uz ovaj slučaj. Međutim, diplomatski izvori za Guardian su potvrdili da je deportacija provedena tajno, nakon što je čelnik Ruskog sigurnosnog vijeća Nikolaj Patrušev, bivši ravnatelj FSB, doletio u Beograd 26. listopada i intervenirao na račun Moskve.

Prema navedenim izvorima, Patrušev se tada ispričao vlastima Beogradu i objasnio da se radilo o "divljoj" operaciji koja nije imala dozvolu Moskve.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je odbacilo ovaj navod.

Kriminalna skupina unajmljena da za 10 milijuna $ ubije Vučića

Samo tri dana nakon Patruševljevog izvanrednog posjeta, zaliha oružja nađena je u blizini kuće srpskog premijera Aleksandra Vučića. Stefanović je priopćio kako postoji snažna sumnja da je organizirana kriminalna skupina unajmljena da za otprilike 10 milijuna $ izvrši atentat na Vučića te dodao kako će istraga pokazati dolaze li naručitelji atentata izvan regije.

Vučić je nakon šokantnog otkrića najavio preustroj sigurnosnih službi te upozorio da je "situacija još ozbiljnija nego što smo mislili".

Nije jasno jesu li pokušaji atentata na Vučića i Đukanovića povezani, ali teško je ne povezati oba slučaja s kontekstom rastućih tenzija između Rusije i Zapada. Pod Đukanovićevim vodstvom, Crna Gora je na putu da pristupi NATO savezu, što bi okončalo ambicije Rusije da osigura vojnu luku u Jadranskom moru.

Rusija je posljednjih godina energično lobirala u Crnoj Gori za pristup lukama u Baru i Kotoru.

Nema srednjeg puta

Vučić je Srbiju pokušao održati na srednjem putu između Rusije i NATO, ali 2012. je razbjesnio Moskvu odbivši dodijeliti diplomatski status ruskim dužnosnicima u zajedničkom rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu.

Zapadne službe sumnjaju da je centar ustvari "trojanski konj" koji je Moskva planirala prenamijeniti u centar za obavještajne i paravojne operacije u regiji.

izvor: index.hr-931490