Predao se Mirsad Delimustafić

Predao se Mirsad Delimustafić

Alija Delimustafić
Alija Delimustafić

Objavljeno: 14. nov 2016 | Haris Rovčanin

Mirsad Delimustafić, brat bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH Alije Delimustafića, kojeg Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu sumnjiči kao člana organizirane kriminalne grupe, predao se pripadnicima Federalne uprave policije (FUP).

Za Mirsada Delimustafića je kantonalno tužilaštvo već zatražilo određivanje pritvora, ali sud još nije donio rješenje o ovom prijedlogu, kazala je glasnogovornica tužilaštva Azra Bavčić.

"Osumnjičeni može provesti 24 sata u službenim prostorijama FUP-a, gdje će biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predat tužilaštvu", pojasnila je Bavčić.

Kantonalnom tužilaštvu su u nedjelju, 13. novembra, predati Amirela Lončar i Hamdo Spahić, koji se, kako je saopćeno, dovode u vezu sa Delimustafićem i ostalima, te počinjenjem djela organizovanog kriminala, zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara.

Bavčić je rekla da se očekuje da će tužilaštvu biti predat i Izet Musić, koji je sinoć uhapšen u nastavku akcije "Pravda".

"Donesena je naredba o zadržavanju privedenih osoba, nakon čega će ih postupajući tužioci ispitati na okolnosti djela koja su im stavljena na teret", pojasnila je Bavčić.

Kantonalni sud je donio rješenje kojim je Aliji Delimustafiću, Jusi Škrijelju, Samiri Skorupan, Lejli Cerić i Suadi Hadžić određen pritvor od 30 dana.

Pored pritvora, u sudu su potvrdili da su, po prijedlogu tužilaštva, izrečene mjere zabrane za osam osumnjičenih iz ove grupe, te im je zabranjeno putovanje, napuštanje mjesta boravka i sastajanja sa određenim osobama, uz obavezno javljanje policiji. Tužilaštvo je mjere zabrane zatražilo za osumnjičene Muamera Pitu, Hajrudina Omerbegovića, Muhameda Hadžiomerovića, Emira Karaču, Edinu Mutevelić, Kemu Kapura, Edina Bandovića i Peru Vukovića.

Pored Mirsada Delimustafića, pritvor i raspisivanje tjeralice je zatražen i za bivšu sutkinju Lejlu Fazlagić i Zorana Lončara, ali rješenje po ovom prijedlogu još nije doneseno.

Tokom akcije "Pravda", čija je realizacija nakon višemjesečne istrage započela prije četiri dana, policijske agencije su pretresle 60 lokacija, od kojih je 20 u Hrvatskoj obavila tamošnja policija u koordinaciji sa Kantonalnim tužilaštvom Sarajevo.

izvor: detektor.ba