Lichtman predviđa da će Trump biti opozvan

Lichtman predviđa da će Trump biti opozvan

ON JE JEDINI SVE DO SAD POGODIO, PA ŠOKIRAO JAVNOST: Ugledni profesor predvidio Trumpovu pobjedu, a sad tvrdi kako će biti opozvan

Allan J Lichtman
Allan J Lichtman

• Profesor Lichtman kaže da republikanci žele Pencea na tom mjestu

Objavljeno: 15. nov 2016

Allan J. Lichtman, istaknuti profesor povijesti iz Washingtona, prognozirao je Trumpovu pobjedu, a svoju je prognozu bazirao na tvrdnji kako su svi izbori primarno odraz uspješnosti stranke koja je na vlasti. Svoje je projekcije donio na temelju vlastitih istraživanja i tzv. ključeva pomoću kojih može predvidjeti rezultate, donosi The Washington Post.

Te ključeve objasnio je u svojoj najnovijoj knjizi: "Predviđanje novog predsjednika: Ključ za Bijelu kuću 2016". Lichtman je u rujnu naglasio kako su njegovi ključevi dali blagu prednost Trumpu. No, u listopadu, kad je razgovarao za WP i tvrdio suprotno od svih koji su u tom trenutku prognozirali predsjednika, rekao je još jednu zanimljivu stvar - kako će Trumpa, ako postane predsjednik, Republikanski kongres vjerojatno opozvati.

Republikanci, naime, imaju više povjerenja u Mikea Pencea i radije bi njega vidjeli na toj poziciji.

Mike Pence
Mike Pence

- "Reći ću vam još jednu svoju prognozu. Ona se ne bazira na mojem sustavu. To je moje mišljenje. Republikanci ne žele Trumpa za predsjednika jer mu ne mogu vjerovati i ne mogu ga kontrolirati" - objasnio je.

Lichtman je siguran da će republikanci relativno brzo pronaći dovoljno dobar razlog za opoziv novog američkog predsjednika - "Ili će mu zamjeriti da je ugrozio nacionalnu sigurnost ili učinio nešto u korist svog biznisa" - objašnjava.

Lichtman nije jedina osoba koja smatra da će Trump uskoro biti opozvan. David Brooks iz New York Timesa također smatra da će Trump tijekom godinu dana potpisati svoju ostavku.

Lichtman smatra kako Hillary Clinton i njezina kampanja nisu odgovorni za Trumpovu pobjedu, nego su tako, kako kaže, odlučile snažne sile koje dominiraju američkom politikom.

- "Demokrati se neće oporaviti upiranjem prsta u HIllary Clinton i njezinu kampanju. Oni se mogu oporaviti samo ako ponude inspirativnu i progresivnu alternativu republikanskoj politici". (Telegram)

izvor: slobodna-bosna.ba-40651

 

Koliko su botovi bili aktivni pred izbore u SAD?

• Skoro 20 odsto svih tvitova u vezi sa nedavno održanim izborima u SAD dolazilo je od vojske uticajnih botova

Objavljeno: 15. nov 2016 | D. Majstorović

Studija koja je objavljena dan uoči izbora u Americi, navodi da je pronađeno oko 400.000 botova koji su na Tviteru, tvitovali i retvitovali neverovatnim tempom, tako da su napravili oko 20 odsto svih poruka u vezi sa izborima, navodi portal MIT Technology review.

Pored toga što su brojni, ovi botovi su takođe poprilično uticajni i sposobni da narušavaju onlajn debatu, kažu autori studije Aleksandro Besi i Emilio Ferara sa Instituta informacionih nauka na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Kako je Ferara rekao za MIT Technology review, jedna stvar ostaje misteriozna: ko ih stvara?

- "To je još uvek nemoguće odrediti" - i dodao je da je studija sprovedena tokom mesec dana, u periodu koji je uključio sve tri predsedničke debate. Kako je naveo pomenuti portal, studija je merila uticaj botova koji je prema njihovom mišljenju izuzetno visok.

izvor: danas.rs-332204