MUP Srbije razbio lanac šverca oružjem

MUP Srbije razbio lanac šverca oružjem

16.11.2016 - Заплена оружја

• U Apatinu i Somboru uhapšeno 10 osoba te zaplijenjeni deseci kilograma eksploziva, 111 ručnih i 12 protutenkovskih bombi

Objavljeno: 16. nov 2016

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je kako je na području Apatina i Sombora, na sjeveru Srbije, razotkrivena i uhapšena skupina od 10 osoba koja je prodavala, distribuirala i koristila različito naoružanje, te dodao kako je u toj akciji pronađena i velika količina oružja.

Prema podacima MUP-a Srbije, radi se o najvećoj zapljeni naoružanja od 2000. godine.

Pronađeno je devet kilograma plastičnog eksploziva, 20,7 kilograma TNT-a s više desetaka električnih detonatora, 111 ručnih bombi, 12 ručnih protutenkovskih bombi, dvije zolje, 10 tromblonskih mina, osam automatskih pušaka, dvije poluatomatske puške, jedna puškostrojnica, šest pištolja, dva karabina, jedna malokalibarska puška, 6.000 komada streljiva, jedna protutenkovska mina i ostali prateći pribor.

"Zaista se radi o ogromnoj količini naoružanja koje je ta grupa prodavala. Ovoj grupi je presečen put, 10 lica je privedeno i zaplenjena je kompletna količina naoružanja", rekao je Stefanović, pohvalivši dobru suradnju policije i Tužilaštva za organizovani kriminal.

Istraga u toku

Na pitanje ima li indicija kome je oružje upućeno, Stefanović je odgovorio kako je istraga u toku te da "uvek postoji zabrinutost zbog pretnji terorizmom kao i zbog toga kome je sve to oružje moglo dospeti u ruke".

"Zabrinuti smo, naravno, ne samo zbog upotrebe tog naoružanja u našoj zemlji već i mogućnosti da ono dođe i u neke druge evropske prestonice i da se njime načini krivično delo", dodao je Stefanović.

Kao primjer dobre suradnje naveo je Francusku, budući da su kroz partnerstvo s tamošnjom policijom presječeni neki švercerski kanali u kojima je naoružanje autobusima krijumčareno prema Parizu.

"Istraga se proširuje i dalje", zaključno je rekao Stefanović.

MUP Srbije sumnja da su pripadnici kriminalne skupine, po nalogu organizatora, tokom ove godine nabavljali veće količine oružja i eksploziva. Potom bi organizator odlazio na unaprijed određene lokacije, preuzimao naoružanje te pronalazio kupce.

UN: Balkan pun oružja

Ivan Zverzhanovski, voditelj projekta Ujedinjenih naroda za borbu protiv trgovine nelegalnim oružjem, prethodno je izjavio kako Europska unija treba izvršiti politički pritisak na zemlje Balkana da intenziviraju borbu protiv nelegalnog oružja, ali i pomogne regiji u jačanju policijskih snaga koje se time bave.

"Sad je pravi trenutak da se nešto poduzme, prije nego što balkanske zemlje uđu u EU", kazao je Zverzhanovski, primijetivši kako su napori Hrvatske u toj borbi "znatno opali" nakon što je pristupila EU.

Po njegovim riječima, koje prenosi AFP, "sadašnji trud koji balkanske zemlje ulažu u borbu protiv nelegalnog oružja zapravo je ad hoc".

Zarada na pištolju i do 10 puta

Zverzhanovski je naveo i kako se, prema informacijama agencija za provedbu zakona, pištolj koji je kupljen za 250 do 500 eura na crnom tržištu na Balkanu može prodati za 3.000 do 5.000 eura u državi kao što je Švedska.

On ocjenjuje da je napad u Parizu 13. studenog prošle godine, u kom je korišteno oružje proizvedeno u Srbiji, bio prekretnica na više nivoa, jer je tada povećana suradnja između zemalja Balkana i unutar EU.

Zbog napada su Srbija i Francuska prošle godine potpisale sporazum o formiranju zajedničkih timova u borbi protiv nedozvoljene trgovine oružjem.

Prema međunarodnom istraživanju o lakom naoružanju u 2014. godini, procjenjuje se da je između 3,6 i 6,2 milijuna komada vatrenog oružja u posjedu civila na Zapadnom Balkanu, na kome živi manje od 25 milijuna ljudi. Samo u Srbiji ima između 200.000 i 900.000 komada neregistriranog oružja.

izvor: balkans.aljazeera.net