Kako je Zoran Galić doktorirao u Banjaluci

Kako je Zoran Galić doktorirao u Banjaluci

SVE JE LAKO KAD SI...: Kako je direktor Granične policije BiH, sa sumnjivom diplomom, stekao titulu doktora nauka?

Zoran Galić
Zoran Galić

• U svojoj službenoj biografiji na web stranici Granične policije BiH, Zoran Galić više nije diplomirani ekonomist, nego je diplomirani pravnik sa završenim Pravnim fakultetom u Mostaru

Objavljeno: 17. nov 2016

Nije nikakva tajna da je direktor Granične policije BiH Zoran Galić, polovinom aprila 2014. godine, tu funkciju preuzeo sa sumnjivom diplomom FABUS fakulteta iz Sremske Kamenice, sa zvanjem diplomirani ekonomista, menadžment u sektoru finansijskih usluga.

Naime, Galić je sa višom upravnom školom bio komandir Policijske postaje Posušje, a zatim i vršilac dužnosti komesara MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona. Prije nego li je i zvanično imenovan na mjesto komesara, Galić je 2007. godine stekao zvanje diplomiranog ekonomiste FABUS-ovog fakulteta.

Sticanje diplome Galiću nije predstavljao problem, ali nostrifikacija jeste. Naime, Galić svoju diplomu iz Sremske Kamenice nije mogao nostrificirati ni u Širokom Brijegu, ni u Mostaru, pa se 2009. godine za pomoć obratio tadašnjem rektoru Univerziteta u Sarajevu Faruku Čaklovici.

Po zakonu Galićevu diplomu mogao je nostrificirati samo Ekonomski fakultet, ali je Čaklovica formirao komisiju na čelu sa Slavenom Vobornik, tadašnjim prorektorom za nastavu, koja je (i)legalno nostrificirala Galićevu diplomu iz Sremske Kamenice.

Po nalogu Tužilaštva BiH, Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH krajem prošlog mjeseca dostavio je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) dokumentaciju iz konkursnog postupka na kojem je za direktora Granične policije BiH izabran Zoran Galić.

Kako nezvanično saznajemo, istraga Tužilaštva BiH bliži se kraju, a u međuvremenu Zoran Galić je magistrirao i doktorirao u Banjoj Luci. Odskora je i izvanredni profesor na Višoj školi Logos u Mostaru.

Sa druge strane, u svojoj službenoj biografiji na web stranici Granične policije BiH, Zoran Galić više nije diplomirani ekonomista, nego je diplomirani pravnik sa završenim Pravnim fakultetom u Mostaru!?

izvor: slobodna-bosna.ba-40791