Putin: Rusija ne priznaje MKS

Putin: Rusija ne priznaje MKS

Rusija ne priznaje Međunarodni krivični sud u Hagu

Vladimir Putin

• Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o odbijanju Rusije da učestvuje u Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Objavljeno: 16. nov 2016

Prihvaćen je predlog da se generalnom sekretaru Ujedninjenih nacija pošalje obaveštanje o nameri Rusije da ne učestvuje u Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Sputnik.

Dokument je stupio na snagu danom njegovog potpisivanja, a navedeno je da je Putin naložio Ministarstvu inostranih poslova da o njegovoj odluci upozna generalnog sekretara UN.

Međunarodni krivični sud je uspostavljen u Hagu 2002. Godine kako bi sudio odgovornima za najteže zločine, a pored Rusije njegov osnivački akt nisu ratifikovale ni Sjedinjene Američke Države.

Četiri presude i milijarda dolara

Prema mišljenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, "taj sud nije opravdao nade koje su polagane u njega i nije postao nezavisno autoritativno tijelo međunarodne pravde".

Zvanična Moskva smatra rad MKS neefikasnim i jednostranim. Između ostalog, navodi se da je "tokom 14 godina rada MKS donio samo četiri presude, dok je potrošio preko milijardu dolara".

Međutim, posmatrači u Moskvi sumnjaju da nije novac glavni problem. Nego Moskva je zabrinuta zbog previše pažnje ruskoj vanjskoj politici u kontekstu međunarodne pravde. Radi se, prije svega, o ocjenama MKS po pitanju sukoba Rusije sa susjedima - Gruzijom i Ukrajinom, a i oštroj kritici nekih zemalja i organizacija zbog ruske vojne kampanje u Siriji.

izvor: danas.rs-1160

 

Duterte stopama Putina, povlači se iz "beskorisnog" MKS

Rodrigo Duterte The Punisher
Rodrigo Duterte The Punisher

• Manila -- Predsednik Filipina Rodrigo Duterte naveo je da će možda poći stopama Rusije i povući se iz Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Objavljeno: 17. nov 2016

- "Međunarodni krivični sud je beskoristan. Rusija se povukla, možda ću i ja" - rekao je Duterte, prenose lokalni mediji. Kao jedan od razloga naveo je kritike koje dolaze sa Zapada zbog politike koju vodi i "rata protiv droge". On je naveo da ukoliko su Rusija i Kina spremne da stvore "novi poredak", rado će im se pridružiti.

Rusija ne namerava da bude potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, piše u dekretu koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Kako prenosi ruska agencija Tas, rusko ministarstvo spoljnih poslova sada treba o tome da obavesti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Rimski statut (Statut MKS) je razvijen uz učešće Rusije i usvojen na diplomatskoj konferenciji opunomoćenika pod pokroviteljstvom UN 17. jula 1998. godine u Rimu. On je stupio na snagu 1. jula 2002. godine, a dejstvuje od 2003. godine.

izvor: b92.net-1200249