Karamarko persona non-grata u USA

Karamarko persona non-grata u USA

Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

• Za Mogiljeviča, koji je posjedovao tri hrvatske putovnice, u provjeru zbog pranja novca krenule su jake izaslaničke snage FBI-ja, a u slučaju Migrita moglo se doznati kako su američki diplomati pozvali čelnika HDZ Tomislava Karamarka i upozorli ga na moguće fatalne posljedice takvih lobiranja pod krinkom ženinih PR poslova

Objavljeno: 23. avg 2015

Potkraj devedesetih vrhušku Hrvatske i HDZ potresla je tektonska afera s dodjelom hrvatskog državljanstva Rusima, točnije Ukrajincima s FBI-jeve tjeralice Semionu Mogiljeviču i Igoru Lvovichu Fishermanu.

Da nije bilo javne izjave Hrvoja Šarinića, bivšeg premijera i šefa Tuđmanovog kabineta, da je međunarodni kriminalac Mogiljevič dobio hrvatske dokumente na intervenciju Franje Gregurića teško da bi se doznalo kako najviši hrvatski dužnosnici, poput tog bivšeg HDZ-ova premijera (kojega Josip Manolić u svojoj biografiji proziva kao tvorca hrvatske pretvorbe i privatizacije), sudjeluju u tako nečasnim i međunarodno opasnim radnjama.

Dakle, vrh hrvatske državne politike tako je bio upleten u jednu od krupnih afera koja se na svjetskoj sceni počela rasplitati prije 15-ak godina, tek kada su se ti isti mafijaši našli na meti Amerikanaca i njihova pravosuđa.

Tada je isplivalo i kako je Mogiljevič imao čak tri hrvatske isprave na različita imena. Tako je na jednim "papirima" taj isti mafiozo imao prezime Tepeš (po svojoj majci). Dokumente o primitku u državljanstvo potpisao je tadašnji šef MUP Ivan Penić, ali on je to, kako vidimo, napravio samo formalno kao čelnik MUP.

Drugi mafiozo s FBI-jeve tjeralice, Ukrajinac Igor Lvovich Fisherman, imao je također dvije hrvatske putovnice, jednu izdanu 1997., a drugu 1999. Na njegovim dokumentima potpisao se Filip Damjanović, dugogodišnji načelnik različitih odjela u MUP. Budući da ni on nikad nije smijenjen u sustavu MUP, lako je zaključiti kako je i on u slučaju spornog Ukrajinca samo provodio naloge odozgor.

Afera Migrit podsjetila na mafijaša Mogiljeviča

Semion Mogilevich
Semion Mogilevich

Možda bi cijeli slučaj Mogiljevič - Lvovich pao u duboki zaborav da se kroz aktualni slučaj - aferu Migrit solarna energija i PR-ovski angažman tvrtke Drimia gospođe Ane Karamarko, supruge čelnika HDZ, točnije putovanjem bračnog para Karamarko u Finsku istodobno s ruskim čelnicima i vlasnicima Migrit solarne energije, na predstavljanju njihovog projekta solarne energije u toj zemlji, nije doznalo kako su spomenuti, gle čuda, na sjever EU putovali s hrvatskim dokumentima.

Sveukupno je pet Rusa i Ukrajinaca uključenih u Migrit i građevinske projekte preko niza tvrtki, od kojih većina ima u svom imenu naziv Titan, tako preko noći sebi priskrbila hrvatsko državljanstvo, a samim tim status državljana Europske unije. Da Hrvatska nije članica EU možda primitak rusko-ukrajinskih "tovariša" i ne bi bio tako sporan, a niti upadljiv.

Naime, diskrecijsko je pravo svakog ministra MUP da dodijeli državljanstvo strancima pod posebnim uvjetima koji se podvode pod odrednicu "od posebnog interesa za RH". O kakvom se tu posebnom interesu za RH radi vjerojatno najbolje znaju oni koji su im državljanstvo dodijelili.

No, formalnih utemeljenja vjerojatno nitko osim direktorice Migrita, Ukrajinke Oksane Dvinskih, koja je udana za zagrebačkog odvjetnika s kojim ima troje djece, nema.

Naime, bivši direktor Migrita Mikhail Zhukov, kao i sadašnji Grigory Edel i Maxim Sološčanskij, pod vrlo su čudnim okolnostima dobili državljanstvo Hrvatske, pa tako mogu svoje milijune sumnjivog ruskog podrijetla pretočiti u fantomski hrvatski ulagački kapital u Finskoj.

Oksanin ujak jedan od jačih ruskih mafijaša

Oksana Dvinski (u sredini), šefica Migrita, posluje sa suprugom šefa HDZ Anom Šarić-Karamarko
Oksana Dvinski (u sredini), šefica Migrita, posluje sa suprugom šefa HDZ Anom Šarić-Karamarko

Dodatno u cijeloj stvari smrdi činjenica da su državljanstva dodijeljena skoro preko noći, a da osim Oksane samo Grigory Edel ima prijavljenu adresu u RH u Zagrebu. Sološčanski se u hrvatski trgovački registar upisao s adresom u Velikoj Britaniji, a Zhukov je inače prijavljen u Moskvi.

Upućeni pak tvrde da direktorica Migrita Oksana ima ujaka koji slovi za jednog od jačih ruskih mafijaša. Družina za koju je utvrđeno kako u Hrvatskoj investira sumnjivi novac bogate Ruskinje Jelene Baturine, čiji je suprug bivši moskovski gradonačelnik optužen za korupciju tešku milijarde rubalja, inače ne govori ni hrvatski jezik. To se vidi iz njihovih službenih CV-a. Doduše, hrvatskim se služi direktorica Oksana, koja je iz Ukrajine pristigla s diplomom profesorice bugarskog jezika.

I fantomski ulagači Edel i Sološčkaniski su sinovi očeva čija je imena moguće pronaći ne samo u ruskim i austrijskim tvrtkama u kojima je jedna od vlasnica spomenuta Baturina i zasad nemaju nikakva iskustva u nukleranom biznisu.

Nijedan od njih nije napunio 30 godina, što je Fincima dodatno pobudilo sumnju u novopečene nuklearne investitore i prekonoćne hrvatske državljane.

Egmont, međunarodno tijelo za sprječavanje pranja novca, istraživalo i Todorića

Ivica GAZDA Todorić
Ivica GAZDA Todorić

No, Titan građenje i njihove druge tvrtke sa sjedištem u Zagrebu, u kojima su formalno bili uključeni i njihovi očevi, ispitivani su zbog sumnje na međunarodno pranje novca. Tako je transakcije i uplate preko računa tih tvrtki provjeravao i Ured za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma, na čijem je čelu već dugi niz godina Ivica Maros.

Upućeni tvrde kako dotični dugovječnost na toj funkciji (obnašao je dužnost u vrijeme raznih političkih opcija na vlasti) duguje tome što je mnoge sumnje na pranje novca, odnosno provjere koje su pristigle iz inozemstva, a ticale su se transakcija hrvatskih tajkuna, uključujući i Ivicu Todorića, pravodobno "ispeglao".

Naime, hrvatski je ured odgovorio međunarodnom tijelu za sprječavanje pranja novca Egmontu, primjerice u slučaju Todorić, kako su transakcije legalne jer je utvrđeno da su milijuni iz Hrvatske putovali na inozemne račune preko fantomskih off shore tvrtki, pa je tako Egmont ostavio Todorića i razne HR "todoriće" na miru da transferiraju novac iz RH u inozemstvo jer tako tobože kupuju vlastite dionice.

Tako je moćni svjetski Egmont tražio provjeru i milijuna koje su transferirali Rusi uključeni u vlasništvo tvrtki koje su prethodile Migritu.

Ništa nisu naučili iz afere Fimi media

Ivo Sanader
Ivo Sanader

U hrvatskim je medijima u međuvremenu procurilo i kako je za te zahtjeve saznao i tadašnji čelnik SOA, a sadašnji šef HDZ Tomislav Karamarko.

Nije nam poznato tko se prije dosjetio pružiti PR-ovske i usluge lobiranja Migritu, Tomislav Karamarko ili Ana, tada još Šarić. U svakom slučaju, tko god od Karamarkovih se toga prvi dosjetio imao je na umu kako su Rusi financijski darežljivi.

No, još jednom se zla sudbina poigrala s HDZ-ovim prvacima. Naime, i prvi su puta na snove pojedinih HDZ-ovaca o brzom crnom bogaćenju na račun hrvatskih "papira" - stali Amerikanci.

I dok su za Mogiljeviča u provjeru krenule jake izaslaničke snage FBI-ja, u slučaju Migrita moglo se doznati kako su čelnika HDZ Tomislava Karamarka diskretno pozvali američki diplomati i upozorili ga na moguće fatalne posljedice takvih lobiranja pod krinkom ženinih PR poslova.

I još se u jednom segmentu povijest ponavlja.

Naime, na sumnjivom PR-u i marketingu poskliznuo se i zatvorski zaglibio i bivši premijer Ivo Sanader. Na žalost, ni Karamarko, a ni njihov medijski potrčko Miljenko Manjkas, nisu na slučaju Fimi medije i Sanadera ništa naučili. Dapače, groteskno je kako su pokušali od Hrvata, ali još više od Amerikanaca i Finaca, u sprezi s naturaliziranim Hrvatima iz Rusije i Ukrajine napraviti budale.

Gospođi Karamarko preporučujemo da se prije povratka u marketinške vode preko svoje tvrtke Drimia raspita o mogućim fatalnim posljedicama kakve su, barem na lokalnoj razini, prije njih pretrpjeli glasoviti carinik Mladen Baršić i njegova partnerica Nevenka Jurak, a sve zbog nezaustavljive pohlepe HDZ-ove vrhuške i glavnog bossa - Sanadera.

izvor: komunistickapartija.wordpress.com