BiH put droge prema EU

BiH put droge prema EU

BiH kao čvorište puteva droge prema državama EU

Provjerili smo koji su putevi droga kroz BiH ka državama EU

BiH put droge prema EU
BiH put droge prema EU

Objavljeno: 20. nov 2016 | Boris Brezo

Slovenačka policija izvela je jednu od najuspješnijih akcija posljednjih godina, zaplijenivši 875 kilograma narkotika, te uhapsivši 28 pripadnika jedne od najvećih kriminalnih organizacija. Među njima su i tri državljanina BiH.

To je ponovno otvorilo pitanje takozvane balkanske rute trgovine drogom, čije je čvorište naša zemlja.

Teretnjaci, puni odjeće i obuće, bili su odličan ulov za slovensku policiju, jer se ispostavilo da je to sve poslužilo kao paravan kriminalnoj skupini, koja je pokušala da prokrijumčari skoro 900 kilograma različite droge.

I to - više od 400 kilograma kanabisa, 216 kilograma hašiša, 120 amfetamina i 80 kilograma kokaina i heroina.

20. nov 2016

Da su je prodali na ilegalnom zapadnom tržištu, krijumčari bi zaradili 20 miliona eura, a oni koji bi prevezli robu preko granice i do milion eura.

"Teretna vozila bila su u vlasništvu poduzeća koja su bila registrirana u Sloveniji. Vozači su bili državljani različitih država, prije svega s područja bivše Jugoslavije. Pri tome je bilo daleko teže utvrditi primarni tovar nego samu zabranjenu drogu", rekao je Branko Japelj, direktor Krim-policije Slovenije.

Ukupno je uhapšeno 28 ljudi. Među njima 13 Slovenaca, 3 državljanina BiH, i jedan Srbije.

"Istražni Odredio pritvor za pet osumnjičenih, za jednoga je odredio kućni pritvor, za dvije fizičke osobe koje su imale uloge kurira i starijeg maloljetnika odluku o pritvoru prepustio je sudskom vijeću", izjavio je Hari Furlan - Tužiteljstvo Slovenije.

Krijumčarenje droge, pod uvjetom da krjumčari ne budu uhvaćeni, je vrlo unosan posao. Danas se ilegalnom trgovinom narkotika financiraju i terorističke organizacije.

Pokazale su to i brojne antiterorističke akcije u Bosni i Hercegovini i u cijeloj Evropi. Upravo je Bosna i Hercegovina čvorište balkanskih puteva droge, na ruti od istoka ka zapadu. To se ponajprije odnosi na heroin i kanabis. Upućeni kažu da kanabis na ove prostore dolazi iz Albanije, gdje se ova droga najviše proizvodi, a krijumčari se brodovima i kopnenim putem.

U međuvremenu, šverceri rasparčavaju kanabis u manja pakovanja te ga kamionima i putničkim vozilima prevoze prema zapadnoj Evropi.

U BiH postoje južna i sjeverna ruta. Južna ide preko Crne Gore i Hercegovine prema Bihaću i dalje prema Hrvatskoj, a sjeverna ide iz Srbije prema istočnoj Bosnu, a potom preko Tuzle do Hrvatske. Da je krijumčarenje organizirano u zemljama okruženja svjedoči i jedna od najvećih policijskih akcija na ovim prostorima Šetač 2. Tada su uhapšena 23 člana organizirane kriminalne grupe, a zaplijenjeno je 130 kilograma marihuane, od čega u Republici Srpskoj 108, a u Hrvatskoj 22 kilograma.

izvor: ba.n1info.com-a123473