Hag čeka na Putina

Hag čeka na Putina

Šta se krije iza ruskog prekida suradnje sa ICC (MKS)

Vladimir Putin
Vladimir Putin

• Rusko vodstvo bi moglo završiti pred Međunarodnim krivičnim sudom MKS u Hagu. Moskva to pokušava spriječiti. Eksperti za međunarodno pravo za DW govore o tome koliko je to zaista moguće

Objavljeno: 20. nov 2016 | Roman Goncharenko

"Hag čeka na Putina" - od ruske aneksije Krima početkom 2014. godine ovo je postala čežnja brojnih Ukrajinaca. Prije svega na društvenim mrežama kruže brojni tzv. internetski memovi, video snimci i slike koje pokazuju ruskog predsjednika Vladimira Putina na optuženičkoj klupi Međunarodnog krivičnog suda ICC.

Od srijede je jasno - ta ideja će i u buduće vjerojatno ostati samo želja izražena na društvenim mrežama. Rusija je naime najavila da će opozvati svoju suradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom. Putin je naložio ruskom Ministarstvu vanjskih poslova da o tome informira generalnog tajnika Ujedinjenih naroda.

Otto Luchterhandt nije iznenađen ovom odlukom - "To je korak koji je već bio najavljen na druge načine" - rekao je Luchterhandt, ekspert za pravna pitanja sa Univerziteta u Hamburgu u razgovoru za Deutsche Welle.

Ovaj ekspert podsjeća na stav ruskog Ustavnog suda koji postoji od 2015. godine, a prema kojem odluke Europskog suda za ljudska prava iz Strazbura bivaju provedene samo onda ako nisu u suprotnosti sa ruskim zakonima.

- "U Rusiji se može prepoznati sve veće odbijanje međunarodnih odluka" - kaže Luchterhandt.

Pierre Thielbörger, šef Instituta za istraživanje mira i humanitarnog prava na Univerzitetu Ruhr u Bochumu kaže za DW da je odluka Moskve da se povuče iz ICC politička i da "zapravo nema pravno značenje". Rusija se ne osjeća povezanom sa sudom, kaže on.

Moskva: ICC neučinkovit i pristran

Međunarodni krivični sud u Hagu je osnovan 1998. godine i trebao bi prije svega istraživati ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Tzv. Romski statut, koji je osnova međunarodnog prava, Rusija je potpisala 2000. godine, ali ipak do danas nije ratificirala. Sada se Moskva potpuno povlači iz sudjelovanja u radu ovog suda.

ICC je neučinkovit i pristran, kaže Leonid Slutzkij, predsjedatelj Odbora za vanjsku politiku u ruskom Parlamentu. Slično se u četvrtak izjasnila i ruska povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova.

Međunarodni krivični sud u Hagu MKS - ICC International Criminal Court
Međunarodni krivični sud u Hagu MKS - ICC International Criminal Court

U zapadnim, ali i u ukrajinskim medijima, se također špekulira o tome da li bi ova odluka mogla imati veze sa posljednjim vijestima iz Haga.

U toku preliminarne istrage glavna tužiteljica ICC je u ponedjeljak saopćila da aneksija Krima 2014. godine upućuje na oružani međunarodni sukob između Rusije i Ukrajine. To, kako je ona rekla, djelomice važi i za rat na istoku Ukrajine. To je vjerojatno prvi put da jedna međunarodna institucija ovaj konflikt klasificira kao ratni sukob.

Ukrajina, Sirija, Gruzija

Konflikt u Ukrajini nije jedini povod zbog kojeg bi Rusija mogla biti pozvana na odgovornost na Međunarodnom krivičnom sudu, smatra Luchterhandt. On podsjeća na aktuelnu vojnu interevenciju Rusije u Siriji i optužbe za ratne zločine o kojima su u oktobru između ostalih govorili francuski predsjednik Francois Hollande ili britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

U Siriji imamo postupke koji se mogu klasificirati kao ratni zločini i kao povreda Rimskog statuta, kaže Luchterhandt - "Ovdje je riječ posebice o bombardiranju civilnog stanovništva i civilnih objekata" - kaže on.

U konačnici postoji još jedan dodatni vojni konflikt u kojem učestvuje Rusija, a koji se čini da je skoro zaboravljen: Rat između Rusije i bivše sovjetske republike Gruzije 2008. godine. I o tome su u toku preliminarne istrage u Međunarodnom krivičnom sudu.

Stopama SAD

Rusija nije jedina zemlja na svijetu koja odbija suradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom. To radi i zakleti neprijatelj Moskve na međunarodnoj razini SAD. Nedavno su neke afričke zemlje najavile da će i one obustaviti suradnju sa Sudom u Hagu. Ni ukrajinski parlament nije do danas ratificirao Rimski statut i zbog toga je kritiziran u vlastitoj zemlji.

Ako se Rusija poredi sa SAD-om onda se čini da je Moskva zaboravila koliko je ugled Washingtona bio poljuljan nakon njegovih međunarodno spornih odluka poput primjerice invazije Iraka 2003., kaže publicista Ivan Preobrašenskij. Ako Rusija ovako dalje nastavi mogla bi potpuno izgubiti vezu sa međunarodnim pravom, kaže on. A onda bi bila moguća i međunarodna izolacija.

izvor: dw.com-36442606