Ratni zločinac Vladimir Šeks

Ratni zločinac Vladimir Šeks

Kaznena prijava - Ivan Zovak kazneno prijavio Šeksa zbog pogibije 12 branitelja

Vladimir Šeks
Vladimir Šeks

• U PU osječko-baranjskoj potvrđuju samo da je sa Zovakom obavljen informativni razgovor

Objavljeno: 24. feb 2011 | Zvonko Živković/VLM

ŽUPANJA - Ivan Zovak, predsjednik SO Županja, izabran na izborima 1990. godine, danas je policiji kazneno prijavio Vladimira Šeksa zbog, kako ističe, ratnog zločina u Mirkovcima kada je u akciji ZNG-a u tome selu poginulo 12 hrvatskih branitelja. Šeksa, kao tadašnjeg predsjednika Kriznog štaba Slavonije i Baranje, smatra odgovornim za tako goleme ljudske gubitke i slom cijele operacije te neizravno optužuje da je neprijateljskoj strani dojavio plan akcije.

- Da sam ga našao toga dana, ubio bih ga! No imao je sreće, nakon što je ta akcija koju je vodio iz podruma propala, a u crno zavijeno 12 obitelji, od toga deset iz županjskog kraja, pobjegao je glavom bez obzira prema Osijeku. Sve to kao da mu međutim nije bilo dovoljno pa je nedugo potom na razmjenu s JNA, koja se obvezala vratiti dvojicu naših branitelja zarobljenih u Mirkovcima umjesto dogovorene trojice poslao dvojicu srbijanskih rezervista, govori prisjećajući se tih događaja Zovak.

Policajcima koji su ga inače jučer posjetili na njegovu radnom mjestu kako bi s njim obavili informativni razgovor uz prijavu je priložio izjave zapovjednika akcije u Mirkovcima, dopis kojim je 2. kolovoza 19991. godine izvijestio predsjednika Franju Tuđmana o odgovornosti Vladimira Šeksa za pretrpljene gubitke, ali i dokumente koji dokazuju da je JNA bila unaprijed obaviještena o toj akciji.

- Šeks je akciju pripremio i vodio te na temelju dužnosti koju je obnašao najveći je krivac za pogibiju pripadnika ZNG - tvrdi Ivan Zovak.

U PU osječko-baranjskoj potvrđuju samo da je sa Zovakom obavljen informativni razgovor na temelju teksta objavljenog u jednom našem mediju i napominju da slijedi daljnja uobičajena obrada predmeta.

izvor: vecernji.hr-257124

 

Ekskluzivno - Ivan Zovak: Vladimir Šeks je ratni zločinac, 1991. me pokušao ubiti!

• Ivan Zovak optužuje Vladimira Šeksa za ratni zločin, tvrdi da ga je Šeks namjeravao ubiti prije 20 godina - Šeks ne želi komentirati optužbe

Objavljeno: 23. feb 2011 | I. Ćimić

Vladimira Šeksa, kojeg je jučer Državno odvjetništvo oslobodilo bilo kakve sumnje za zločine u Osijeku, očekuje nova kaznena prijava i to zbog ratnog zločina u Mirkovcima kada je poginulo deset pripadnika Zbora narodne garde. Šeks je navodno unaprijed obavijestio o napadu pripadnike JNA!

Akteri priče pokušali ga likvidirati prije 20 godina

Kaznenu prijavu podnijet će hrvatski dragovoljac Ivan Zovak koji je 1991. godine bio predsjednik tadašnje Skupštine općine Županja te proslavljeni organizator obrane tog kraja. Na to se odlučio nakon šutnje duge dvadeset godina jer, kako kaže, o pogibiji 10 pripadnika ZNG-a šuti se sve ovo vrijeme, a akteri ove priče već su ga pokušali ubiti prije dvadeset godina.

I danas je Zovak u strahu za svoj život, a zbog svega, pa i osobnog iskustva, ne vjeruje hrvatskom pravosuđu jer smatra kako je glavni kreator istoga baš Šeks. Upravo zbog toga kaznena prijava protiv Šeksa, prije nego što dođe na adresu DORH-a, proslijeđena je redakciji Indexa kako bi se javno objavila. Zovak direktno tereti Šeksa da je obavijestio neprijateljsku stranu o napadu ZNG-a zbog čega je poginulo deset pripadnika HV-a.

Ako me ubiju, ubit će me Šeks

"Ukoliko se meni u skoro vrijeme dogodi nešto gadno, naprimjer da me ubiju, želim da hrvatska javnost zna da je to po nalogu Vladimira Šeksa. Istina iz drugog pokušaja jer i 1991. godine imao je namjeru ubiti me - barem mi je tako sam rekao", rekao je Zovak za Index na početku svoje priče.

Zločin se, kako kaže Zovak, dogodio 22. srpnja 1991. godine kada su poginula desetorica pripadnika Zbora narodne garde: Marinko Šimunac, Franjo Jurčić, Dražen Abramović, Tunjo Pejić, Vinko Dandić, Mario Prusina, Nade Rogić, Ivan Pranjić, Željko Jurčević i Dražen Tomšić, a tada su teško ranjeni i zarobljeni Ivica Durdov i Ivan Karšaj koji su odvedeni u Beograd.

Za njihovu smrt, prema Zovaku, glavni i odgovorni krivac je Šeks, tadašnji predsjednik Kriznog štaba Slavonije i Baranje, a uz njega i pokojni pukovnik Franjo Pejić, tadašnji vojni zapovjednik za isto područje, a kojeg je Šeks postavio na to mjesto.

Šeks unaprijed obavijestio JNA

"Šeks je, bez obzira što je tada predsjednik Tuđman zbog nedavnog pokolja u Borovu Selu zabranio bilo kakve akcije, organizirao tzv. akciju čišćenja sela Mirkovci od četnika", tvrdi Zovak dodajući da je Šeks direktno zapovijedao akcijom da bi nakon debakla "zbrisao".

"Prethodni dan o akciji je bilo upoznato nekoliko desetaka osoba, tako da je Šeks unaprijed obavijestio JNA o tom napadu te ostavio pripadnike županjske čete ZNG između dvije vatre, četničke i JNA, bez podrške, saniteta i izvlačenja mrtvih i ranjenih", tvrdi Zovak koji tvrdi da je Šeks namjerno i svjesno žrtvovao ove pripadnike ZNG-a.

O detaljima kako je točno obavijestio suprotnu stranu Zovak za sada ne želi govoriti, ali kaže da su to zapravo prava pitanja za glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića kojemu bi dao konkretne dokaze nakon što se pokrene istraga, a o tome bi, tvrdi, mogli svjedočiti i mnogi akteri iz vrha tadašnje vlasti.

Svjedoci zločina

Za svjedoke koji bi mogli posvjedočiti o Šeksovoj umiješanosti u pogibiju hrvatskih vojnika Zovak poziva Martina Špegelja, tadašnjeg ministra obrane, Josipa Boljkovca, tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, Martina Matkovića zapovjednika ZNG-a, te Zorana Matkovića, zapovjednika čete ZNG-a koji je i sam ranjen u toj akciji.

Prema Zovaku, posebno je sumnjivo da su četnici u Mirkovcima sve znali unaprijed, a kao jedan od dokaza tome navodi da je upravo u vrijeme kad su pripadnici ZNG-a trebali početi artiljerijsku pripremu počelo granatiranje ZNG-a od strane četnika.

Zovak se sjeća kako je Šeks kasnije, 12. kolovoza 1991. godine poremetio i gotovo onemogućio razmjenu zarobljenika kada su trebala biti vraćena dva ranjena pripadnika ZNG-a iz te neuspjele akcije.

Htio sam povratiti kada sam vidio da je Šeks oslobođen

"Sjećam se da sam 10. kolovoza 1991. godine trebao pripremiti tri zarobljena rezervista JNA iz Okružnog zatvora u Osijeku da bih ih zamijenio za ranjene i zarobljene Durdova i Karšaja. To je ovisilo o Šeksu koji je umjesto trojice dao dvojicu rezervista. Kada sam išao da bih konačno dogovorio razmjernu, glavni oficir cijelim je putem od Beograda do Županje govorio njihovim majkama: 'Vidjet ćete da hrvatska strana neće ispuniti 'uslove' dogovora'. Pitanje je kako je on to mogao znati - a zahvaljujući Šeksu stvarno nismo ispunili te uvjete dovevši svega dva rezervista. Razmjena se zakomplicirala, majke padale u nesvijest i proživljavale dodatne traume, a na kraju smo morali dogovarati razmjenu pod novim uvjetima na neutralnom terenu", tvrdi Zovak za Index dodajući kako već se već godinama ne može doći do istine o pogibiji desetorice pripadnika ZNG-a.

"Kada sam sinoć vidio izjavu da je Državno odvjetništvo oslobodilo Vladimira Šeksa za ratni zločin htio sam povratiti. To je bio okidač da prijavim Šeksa te da svi gnjusni detalji ovog zločina izađu na vidjelo", rekao je Zovak za Index.

Šeks nema komentara

Vladimira Šeksa telefonskim putem obavijestili smo o cijelom slučaju kao i optužbama na njegov račun. Šeks nije bio pretjerano raspoložen za razgovor.

"Nisam čovjek od portala", obavijestio nas je Šeks odmah na početku razgovora. Na to smo ga upitali znači li da ne želi dati komentar na optužbe Ivana Zovaka u kojem ga se tereti za zločin u Mirkovcima 1991. godine kao i o podizanju kaznene prijave, Šeks je odgovorio - "Ne želim to komentirati!"

izvor: index.hr-539315