Rusija destabilizira Europu

Rusija destabilizira Europu

VELIKA PUTINOVA PRIJETNJA EUROPI I NJEGOV PRVI IZAZOV TRUMPU Počeo gomilati naoružanje na najosjetljivijem strateškom području: "Ovo je jako opasno"

Baltičke države strahuju: Za nas Rusija nije super-sila nego super-problem

Vladimir Putin

Objavljeno: 22. nov 2016

Rusija je na području Kalinjingrada, svoje baltičke enklave, počela razmještati balističke projektile kratkog dometa, piše The Times napominjući kako je potvrda ove informacije došla u trenutku kada je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio "protumjerama" kojima želi spriječiti širenje NATO saveza.

Jedan utjecajni zastupnik u ruskoj Dumi rekao je da Moskva projektile tipa Iskander, koji mogu nositi i nuklearne bojeve glave, u Kalinjingrad kani postaviti na trajnoj osnovi.

Uz rakete, ondje se postavlja i obrambeni sustav S-400.

Kalinjingrad je izdvojena ruska oblast smještena između Poljske i Litve, u čijoj blizini NATO već neko vrijeme gomila svoje snage kako bi Moskvi dao do znanja da čvrsto stoji uz svoje države članice koje strahuju od ruskih vojnih provokacija pa čak i invazije ili u najmanju ruku ukrajinskog scenarija. U NATO-u pritom inzistiraju da sve što čine je obrambene, a ne ofenzivne prirode.

No, Putin je u intervjuu američkom redatelju Oliveru Stoneu izjavio da Rusija NATO-ove poteze vidi kao prijetnju te je dodao da će im se pokušati suprotstaviti.

- Zašto tako emotivno reagiramo na ekspanziju NATO? Zabrinuti smo njihovim odlukama. Moramo poduzeti protumjere, odnosno naciljati našim raketama mete za koje osjećamo da nam predstavljaju prijetnju - rekao je Putin.

Sve se ovo događa samo dva tjedna nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. Novoizabrani čelnik SAD-a izazvao je zabrinutost u NATO jer je u predizbornoj kampanji za ovaj vojni savez govorio da je preskup i u suštini potrošen.

Eksperti za The Times kažu da Putinovi potezi zapravo predstavljaju njegov izazov Trumpu, čije je reakcije po ovom, kao i po većini drugih pitanja, teško predvidjeti.

- Ovo je jako opasno, nedvosmislen je u svojoj ocjeni situacije Igor Sutjagin, stručnjak za Rusiju zaposlen u britanskom institutu Royal United Services.

Projektili tipa Iskander u Kalinjingrad su dopremljeni još u listopadu, no u ponedjeljak je šef odbora za obranu u gornjem domu ruskog parlamenta Viktor Ozerov prvi put izjavio da će rakete ondje ostati trajno zbog opasnosti koju toj enklavi predstavlja američki obrambeni štit postavljen u Rumunjskoj, a koji je operativan od svibnja. Drugi dio istog štita postavlja se u Poljskoj, ali još nije u pogonu.

- Potvrđuje se naša bojazan da bi se ta mjesta mogla pretvoriti u američke napadačke položaje, a meta smo mi, izjavio je Ozerov.

- Moramo učiniti dvije stvari: probiti protuzračnu obranu i zaštititi se od mogućih napada. Kao protumjeru na ovakve prijetnje moramo ojačati obranu našeg zračnog prostora, pojasnio je Ozerov.

Putin je, inače, još u svibnju priprijetio Rumunjskoj da će vrlo brzo vidjeti što to znači biti na nišanu.

Najnovije ruske poteze u američkom State Departmentu su komentirali tvrdnjom da je riječ o 'destabilizaciji europske sigurnosti'.

- Rusija prijeti zadnje desetljeće da će rasporediti svoje rakete Iskander u Kalinjingrad u reakciji na različita događanja u Europi od kojih niti jedno ne zahtijeva takav vojni odgovor, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

- Pozivamo Rusiju da se suzdrži od riječi ili djela koji su nespojivi s ciljem promicanja sigurnosti i stabilnosti, dodao je. (Hina)

izvor: jutarnji.hr-5292135