EU parlament izjednačio Ruse i džihadiste

EU parlament izjednačio Ruse i džihadiste

KREMLJ KLJUČA: Evropski parlament izjednačio Ruse i džihadiste!

Vladimir Putin
Vladimir Putin

• Evropski parlament je usvojio nacrt rezolucije koji izjednačava novinsku agenciju Sputnjik i kanal RT s propagandom ISIL

Objavljeno: 23. nov 2016

Evropski parlament je usvojio nacrt rezolucije koju je predložila evropska parlamentarka Anna Fotyga o Strategiji EU za suzbijanje propagande treće strane protiv zajednice u kome se navodi da je Rusija uključena u propagandu protiv Evropske unije, piše Sputnjik.

U glasanju je učestvovao 691 poslanik - 304 je podržalo rezoluciju, 179 je bilo protiv, a 208 se sudržalo.

Autori dokumenta su izjednačili suzbijanje ruske propagande sa otporom ISIL-u i pozvali članice EU da finansijski podrže projekte koji su namijenjeni kontrapropagandi.

Prema sajtu EU Observer, radna grupa za informativni rat s Rusijom bi mogla dobiti milion eura za suprotstavljanje propagandi.

Nacrt dokumenta navodi da "Rusija agresivno koristi širok spektar alata i instrumenata" kako bi oslabila Evropsku uniju. Također se navodi da Rusija finansira opozicione stranke i organizacije u članicama EU koristeći bilateralne međudržavne odnose kako bi podijelila EU.

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel upozorio je da Rusija svojom vještom propagandom, koja je kao latentna puzeća bolest, može da utiče na odlučivanje u Evropskoj uniji i NATO a za cilj ima da unese razdor u te institucije i uljuljka Evropljane u utisak da Rusija ne predstavlja za njih neposrednu prijetnju.

Novinska agencija Sputnjik, kanal RT, fondacija Ruski mir i Ruska federalna agencija Zajednice nezavisnih država, Zemljaci u inostranstvu i Međunarodna kulturna saradanja (Rossotrudnichestvo) su navedeni kao glavne informativne prijetnje Evropskoj uniji.

Da bi se oduprli ruskoj propagandi, dokument poziva članice EU da sarađuju s NATO kako bi razvile mehanizme koordinirane odbrane prijetnjama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je povodom usvajanja rezolucije rekao da Zapad pokušava da nauči Rusiju demokratiji, ali da zabrane nisu način.

Svjedoci smo, kazao je, "degradacije ideja o demokratiji u zapadnom društvu".

- Nadam se pobjedi zdravog razuma - rekao je Putin, a prenosi RT.

izvor: slobodna-bosna.ba-41113

 

Merkel apelira na Nijemce da ustanu protiv populizma

Angela Merkel, jul 2010.
Angela Merkel, jul 2010.

Objavljeno: 23. nov 2016

Kancelarka Angela Merkel uputila je hitan apel Nijemcima da ustanu protiv rastućeg populizma tijekom ključne debate u donjem domu parlamenta u srijedu.

Govoreći o "brigama oko stabilnosti naših uvriježenih vrijednosti" tijekom rasprave o proračunu za 2017. godinu, ona je izjavila da je javno mnijenje sada formirano na drugačije načine nego ranije i da je predmetom manipulacije.

Medijsko okruženje potpuno se izmijenilo kao rezultat interneta, s izvještajima koji prethodno nisu provjereni po konvencionalnim novinarskim standardima, izjavila je kancelarka u Bundestagu.

Ona je ukazala na svjesno lažirane novinske izvještaje i metode manipuliranja javnosti po automatizmu.

Širenje mržnje putem interneta

- "Zajedničke vrijednosti slobode, demokracije i pravne države više se ne smatraju normalnim" - kazala je - "Političari se moraju baviti tim fenomenom i intervenirati regulatornim sredstvima ako bude neophodno" - kazala je Merkel, govoreći o širenju mržnje putem interneta.

Tijekom rasprave Merkel se suprotstavila pokušajima da se Njemačka izolira u suočavanju s međunarodnim krizama i neizvjesnošću. Odgovor na njih trebala bi biti suradnja u oblikovanju procesa globalizacije, kazala je njemačka čelnica, prenosi dpa.

izvor: bljesak.info-177346