Ilija Šagolj: Bosanskohercegovački slijepi put

Ilija Šagolj: Bosanskohercegovački slijepi put

Ilija Šagolj
Ilija Šagolj

Objavljeno: 27. nov 2016 | Ilija Šagolj

Dok Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH, nakon lokalnih izbora ima velikih problema u redovima svoje stranke zbog općeg nezadovoljstva poradi gubitka vlasti u jednom broju općina, u kojima su do tada neprikosnoveno vladali, a Milorad Dodik, predsjednik SNSD, iako uvjerljivi pobjednik u RS, izložen je svakodnevni udarima tamošnje oporbe -- Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, je sasvim bezbrižan.

Čović je neprikosnoveni vladar u hrvatskom političkom korpusu i za svaki, eventualni, uspjeh zaslužan je samo on, dok je za neuspjehe, kojih je na pretek, odgovornost prebacio na Hrvatski narodni sabor HNS, bez obzira na činjenicu što je on i tamo vladar, i to tijelo nije ništa drugo nego zaštitnik njegovih i interesa HDZ BiH.

Iako je HDZ 1990 dobila načelnike u općinama Prozor-Rama, Kupres i Domaljevac, ni tamo neće biti mirni, jer će ih opstruirati članovi općinskih vijeća.

Naime, u Kupresu je većina općinskih vijećnika naklonjena Čovićevom HDZ, dok je u Prozor-Rami, trenutačno, samo jedan vijećnik više na strani Devedesetke, što dovoljno kazuje da će tamošnji općinski načelnici biti u problemima u donošenju proračuna i drugih ključnih dokumenata iz nadležnosti općinskih vijeća, nakon čega bi, prema procjeni, u dogledno vrijeme moglo doći i do pokretanja inicijative za njihovom smjenom.

Zasigurno je to za očekivati, jer se Čović ne miri s činjenicom da Devedesetka uopće opstane na političkoj sceni.

Božo Ljubić
Božo Ljubić

Naravno, kao vrlo vješt političar, Čović je isturio Božu Ljubića dajući mu ulogu predsjednika Glavnog vijeća HNS i taj licemjer i najveći hrvatski smutitelj na političkoj sceni mu je krajnje odan, glede činjenice što je preko njega rušio i u dobroj mjeri obezvrijedio HDZ 1990, čiji je bio osnivač, kako bi se, u to doba, zaštitio od Čovićeve diktature.

Međutim, za svoje rušilačke pohode u HDZ 1990 Ljubić je nagrađen i mandatom zastupnika u Saboru Republike Hrvatske, i već je dulje vrijeme vjeran ključni promicatelj Čovićevih ideja. Ljubić je spreman izvršiti svaki Čovićev nalog glede činjenice što mu je u oronulim godinama života povjerio političku poziciju od koje ima korist samo on, a ne hrvatski narod, kako on u kontinuitetu naglašava.

Uz to, nagradio je Čović visokim društvenim pozicijama i Ljubićeve ortake - njegovog prezimenjaka i rodijaka Damira i Josipa Merdžu. Podsjećanja radi, Damir je bio dopredsjednik, a Merdžo glavni tajnik HDZ 1990, da bi po gubitku tih pozicija s Božom orkestrirano radili na njezinom obezvrijeđivanju.

Zabluda je da će Ljubić ostvariti hrvatski interes i njihovu jednakopravnost u BiH, iako to stalno naglašava u svojim javnim nastupima jer je u dosadašnjim aktivnostima pokazao da je svrha samome sebi.

Podsjećanja radi - Ljubić je zbog osobnih interesa napustio redove HDZ BiH i osnovao Devedesetku. Zbog osobnih je interesa, nakon što je iskoristio sve beneficije u toj stranci, istu je napustio i s Čovićem uspostavio Hrvatski narodni sabor. Iz osobnih je interesa uzeo otpremninu u iznosu od oko 30.000 KM od parlamentarne Skupštine BiH zbog odlaska u mirovinu, a potom se odmah aktivirao u Saboru Republike Hrvatske gdje ubire mjesečnu plaću u iznosu od oko 18.000 kuna.

Nedavno su hrvatski mediji objavili da je Ljubić najrastrošniji zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, koji ne propušta priliku naplatiti svaku pogodnost za koju mu se ukaže prilika.

Iako ništa u ovoj zemlji ne funkcionira, a koalicijski partneri - Izetbegovićev SDA, Čovićev HDZ i Radončićev SBB - na federalnoj razini se stalno dogovaraju sa uobičajenim zaključcima kako su se dogovorili da će se i dalje dogovarati - a problemi ne samo što se ne rješavaju nego se proizvode i novi, stalno zagovaraju nekakav europski put, a praksa pokazuje da su daleko i od svakog puta. Ustvari, činjenice govore da je BiH na svojevrsnom slijepom putu, i ne vidimo kud nas vladajuće garniture vode osim u propast.

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Na državnoj razini, u čijoj su koaliciji i predstavnici Saveza za promjene iz Republike Srpske je, također, slična situacija, jer Dodik na sve načine opstruira Savez za promjene, spočitavajući im nacionalnu izdaju, zbog čega je u dobroj mjeri usporena njihova aktivnost, budući se moraju pravdati kako ne rade protiv interesa RS.

Osim Mostara "grada slučaja", gdje već u dva navrata nema lokalnih izbora, i Stolac bi, sudeći prema dosadašnjim događanjima, moga dobiti isti status.

Naime, općepoznato je da su tamo prekinuti lokalni izbori zbog sukoba i fizičkog obračuna što je dobilo i sudski epilog, a ujedno i podijelilo članove Središnjeg izbornog povjerenstva SIP po nacionalnoj osnovi, samo potvrđuje činjenicu da se problemi u BiH ne rješavaju nego stvaraju novi.

U slučaju Stoca, poništenja izbora i zakazivanja novih te skidanjem pojedinih kandidata s kandidacijskih listi za, eventualne, buduće izbore, do kraja je razjedinilo SIP, zbog čega SDA BiH najavljuje i tužbe.

Stoga se opravdanim postavlja pitanje: Mogu li Čović i Izetbegović rješiti probleme ili su upravo oni uzročnici stanja u Mostaru i Stocu?

Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Imajući u vidu sve probleme, a posebice nesuglasja i ponašanje naših vladajućih garnitura, postavlja se osnovno pitanje: Ima li spasa za BiH?

No, vratimo se Izetbegoviću koji pored problema na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini, za koje snosi izravnu odgovornost, u mnogo čemu ima velike probleme u redovima svoje SDA. Ne mogu mu tamošnji članovi oprostiti gubitak Srebrenice na lokalnim izborima, a uz to i Veliku Kladušu koju je uzeo ljuti protivnik SDA Fikret Abdić - Babo.

Uz to, gubitak Zenice i Visokog koje su od SDA na prošlim lokalnim izborima uzeli nekadašnji njihovi ugledni članovi, a sada nezavisni kandidati i koji ni pod koju cijenu, bar u izjavama naglašavaju, ne žele nikakvu koaliciju u općinskim vijećima sa SDA, dovoljno kazuje o događanjima u toj partiji.

Da SDA gubi politički bonus kod građana pokazuje i primjer Grada Bihaća gdje im je vlast na prošlim lokalnim izborima uzeo Šuhret Fazlić, kandidat Građanskog saveza GS.

Također, loše vijesti po SDA najavljuje i udružena ljevica koja u sarajevskim općinama namjerava inicirati prijevremene izbore i preuzeti im većinu općina.

Uz to, svoj glas u SDA dižu i pojedini kandidati koji jasno ističu kako tu stranku treba europeizirati a ne radikalizirati, jasno ukazuje o tamošnjem stanju.

Izetbegovićevo javno dopisivanje sa Senadom Šepićem koji traži demokratske procese u SDA i njezin europski put jasno ukazuje da je vrijeme da se Izetbegović otarasi stranačkih panegirika i okrene se istinskim demokratskim procesima.

izvor: iskorak.ba