Klan Roma iz BiH pljačkao po Španiji

Klan Roma iz BiH pljačkao po Španiji

"Klan Bošnjakinja" pao u Španiji

sipaObjavljeno: 28. nov 2016

Španska policija uhapsila je u Barseloni 16 članova bande iz BiH zbog sumnje da su se bavili krijumčarenjem muškaraca, žena i djece.

Sumnja se da je banda krijumčarene ljude kasnije prisiljavala na pljačku uglavnom u turističkim mjestima Španije, juga Francuske i u Italiji.

"Klan Bošnjakinja", grupa sastavljena od nekoliko porodica, trgovala je mladim ženama i maloljetnicama, razmjenjujući ih za oko 5.000 evra.

Kako je saopštila madridska policija, agenti su pronašli devet maloljetnica, "neškolovanih i u žalosnim higijenskim i zdravstvenim uslovima".

One su prokrijumčarene iz BiH pomoću lažnih dokumenata, a u Španiji su džeparile u podzemnoj željeznici i frekventnim mjestima gdje je puno turista.

Neke od žena bile su poslate na jug Francuske i u Italiju sa istim zadatkom.

Uhapšeni pripadnici bande slali su ih tamo gdje bi procijenili da mogu da ostvare najveću dobit kupujući i prodajući žene u tu svrhu.

Policija napominje da je banda bila uspostavljena po patrijarhalnoj osnovi, odnosno na vrhu je bio muškarac koji je zapovijedao.

Ispod njega su bile dvije grupe, jedna sastavljena od muškaraca, a druga od žena.

Dok su muškarci bili posvećeni krađama u kojima je bila potrebna sila, kao prilikom pljački automobila, žene su nadzirale maloljetnice obučavajući ih kako da džepare.

Maloljetne djevojke su uglavnom "operisale" u ranim jutarnjim satima u turističkim zonama, a sav plijen bi davale organizaciji.

Prema policijskom saopštenju, u podzemnoj željeznici su djelovale kooridinirano sa podijeljenim ulogama tako što bi se dvije žene primakle žrtvi stvarajući privid gužve dok bi joj treća iz džepova ili torbe vadila novčanik, mobilni telefon ili druge vrijednosti.

Ona bi nakon toga u prolazu predala plijen drugoj ženi, koja bi ga predavala šefu bande, koji je određivao koliko svaki dan moraju donijeti.

Agenti su prilikom hapšenja u dvjema kućama pronašli brojne lažne dokumente, 5.000 evra u gotovini, a otkrivena su i dva automobila.

Dnevne novine El Mundo, pozivajući se na izvor u policiji, pišu da je jedan od šefova 44-godišnji Hasim Sejdić, koji se ovime bavio od 2000. godine u različitim evropskim gradovima.

On je bio na čelu klana koji je sa ostalim klanovima, odnosno porodicama razmjenjivao žene za pljačku.

Sejdić je uhapšen u Barseloni 14. novembra, zajedno sa suprugom i sinom i od tada, oni su u pritvoru.

Novine La Vanguardia iz Barselone napominju da su privedeni Demila Gubić i Fado Gubić. Agenti sumnjaju da je trgovano sa šesnaest žrtava, od beba do 17-godišnjakinja, navodi El Mundo.

Sejdić je nekoliko maloljetnika kupio pored Rima, u romskom naselju, a u Barselonu su prevezeni redovnim trajektnim linijama, navodi El Mundo.

Kupljene su od porodice porijeklom iz Hrvatske, Makedonije i BiH, čija djeca žive u ekstremnom siromaštvu.

Poslednjih mjeseci je u Španiji je uhapšeno više žena sa hrvatskim pasošima prilikom pljački stanova i kuća.

Neimenovani izvor iz suda u Madridu rekao je Hini da je ranije više grupa istog porijekla operisalo po zemlji te da su i ranije optužene bile Romkinje porijeklom iz BiH.

izvor: balkanbreakingnews.com