Koalicija ubija u zdrav mozak

Koalicija ubija u zdrav mozak

Dragan Čović: Federacija za 5-6 mjeseci može postati veliko gradilište, ali ne da se vještački blokira izgradnja cesta kroz...

Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Objavljeno: 28. nov 2016

Ne vidim niti jedan razlog zašto u narednih pet ili šest mjeseci Federacija ne bi bila veliko gradilište. O ovome trebaju razgovarati resorni ministar i direktor Autocesta FBiH, ali i svi drugi koji su nadležni za saobraćajnu infrastrukturu - smatra Čović...

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Fahrudin Radončić sastali su se danas u Sarajevu da bi razgovarali o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH i rješenju važnih pitanja.

Zaključeno je da se reforme moraju provoditi, posebno ciljevi definirani Reformskom agendom i Master planom, a izraženo je i opredjeljenje da se moraju intenzivirati radovi na izgradnji puteva u cijeloj Bosni i Hercegovini te su zadužene nadležne institucije da taj posao ubrzaju.

Očekuju uskoro sazivanje sjednice i Vlade Federacije, ali i oba doma Parlamenta FBiH da bi se riješila pitanja koja dugo čekaju na rješenje i opterećuju rad, a izražena je i nada da će budžet u Federaciji za 2017. godinu biti usvojen do kraja godine.

Čović je ocijenio da je nužno da se provedu sve reforme u Federaciji, ali i okončaju pitanja koja opterećuju ovaj entitet posljednjih šest mjeseci ili godinu dana, te je izrazio nadu da će svi zadaci, njih 34, iz Reformske agende, biti završeni do kraja godine.

Također, potrebno je riješiti pitanja koja se tiču boraca, igara na sreću, zakona o šumama i to prema procedurama, a za Čovića je ključno i ubrzati izgradnju saobraćajne infrastrukture i sve to u cilju pokretanja investicija.

- Ne vidim niti jedan razlog zašto u narednih pet ili šest mjeseci Federacija ne bi bila veliko gradilište. O ovome trebaju razgovarati resorni ministar i direktor Autocesta FBiH, ali i svi drugi koji su nadležni za saobraćajnu infrastrukturu - smatra Čović.

Mišljenja je da se vještački blokira izgradnja cesta kroz Hercegovinu, dodajući da je za njega nedopustivo da treba toliko vremena čekati na izgradnju puteva jer se dugo čeka na izbor izvođača radova.

Čović je još potvrdio i da se razgovori u vezi održavanja izbora u Mostaru već dugo ne vode na bilo kojem nivou, te dodaje da će ukoliko se brzo napravi dogovor za Mostar biti svima bolje.

Komentirajući izjavu da bi predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić trebao razmišljati o povlačenju s funkcije, Radončić je kazao da ukoliko se zaista dogodi paraliza privrede zbog stavljanja BiH na sivu listu FATF-a (Stručna grupa za finansijsko djelovanje) da u tom slučaju svi pa i Zvizdić trebaju razmisliti o tome.

- No nema nikakvih planova za rekonstrukciju Vijeća ministara, ali ću uvijek reći ono što mislim - zaključio je Radončić.

Na pitanje novinara da li je jedna od tema bila Stolac, nakon što je na listi za izbore ostao samo jedan kandidat, Izetbegović je rekao da to nije bila tema susreta jer ona nije u nadležnosti tri lidera, ali je ponovio stav SDA da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH uradila što trebaju raditi glasači, kazavši da je CIK faktički izabrao načelnika u Stocu.

Kako je danas naglašeno, lideri se sastaju kako bi poboljšali povjerenje među sobom te ne treba stvarati dramu oko tih sastanaka. Podsjetili su i da su na taj način sa Savezom za promjene efikasno riješili dva ključna pitanja na nivou BiH koja se tiču budžeta i akciza te su i ovi sastanci sa sličnim ciljem.

Lideri su saglasni da će održati ovu koaliciju, jer su ih građani birali te su oni u obavezi da naprave koaliciju koja će zemlju voditi naprijed. (FENA)

izvor: balkanbreakingnews.com