Vildana Selimbegović: Bakir i bakiri

Vildana Selimbegović: Bakir i bakiri

Vildana Selimbegović
Vildana Selimbegović

• Alija Tabaković i Sadik Ahmetović imaju razloga da budu zadovoljni: posljednji izbori su pokazali da su svi oni koje su razni bakiri prognali iz SDA ubjedljivo dobili partiju koja ih nije željela

Objavljeno: 28. nov 2016 | Vildana Selimbegović

Edin Ramić, federalni ministar za izbjegla i raseljena lica, za Dan državnosti Bosne i Hercegovine boravio je u Srebrenici. Bila je to njegova treća funkcionerska posjeta gradu koji u novijoj povijesti BiH nesumnjivo zauzima posebno mjesto.

Toga dana, dok se praznik BiH, koji se od Daytona slavi samo u Federaciji, obilježavao i u Memorijalnom centru Potočari, moglo se učiniti da je član Izbornog štaba SDA za posljednje lokalne izbore došao na ovo mjesto i zbog okajanja vlastitih grijeha. Srebrenica je, barem što se probosanskog bloka stranaka tiče, u oktobru izgubljena: Ćamil Duraković je ubjedljivo poražen od Mladena Grujičića, a iako je Predsjedništvo SDA u međuvremenu donijelo neke odluke o preispitivanju odgovornosti za poraze podnesene ove izborne sezone, Srebrenice na tom spisku nije bilo.

Sam Ramić je - bavili su se time mediji - u prvu službenu posjetu u Srebrenicu otišao kada se pravdao za bolesne junice koje je Ministarstvo na čijem je čelu poslalo kao pomoć bošnjačkim povratnicima u ovom kraju.

Edin Ramiċ - savjetnik Bakira Izetbegoviċa
Edin Ramiċ - Bakir III - savjetnik Bakira Izetbegoviċa

Ni druga posjeta nije prošla naročito sjajno: negdje pred kraj prošle godine, Ramiću je dodijeljena zahvalnica Skupštine opštine Srebrenica koju je - upravo zbog bolesnih junica - odbio potpisati tadašnji načelnik Duraković.

Logičnim se stoga nametnuo zaključak da je Ramić otišao zbog treće sreće, da vođen - recimo - odlukama SDA da se u budućnosti drugačije, da ne kažem kvalitetnije angažira u Srebrenici - pokuša na praznični dan okrenuti list u odnosu spram žrtava.

Ni 24 sata kasnije - ispostavilo se da je u pitanju zapravo traženje žrtava.

Nema nikakve sumnje da je upravo Ramić kumovao odluci koju je OO SDA donijela čim je on zamakao ka svojim rodnim krajevima, a koju će, kako je najavljeno, već danas prezentirati organima SDA u Sarajevu. Riječ je o opomeni pred isključenje iz stranke državnog poslanika Sadika Ahmetovića i po glasovima samih Srebreničana ubjedljivog pobjednika na listi SDA za ovu Skupštinu Alije Tabakovića.

Alija Tabaković
Alija Tabaković

Ahmetović je, bez sumnje, kriv po svim Ramićevim parametrima, a ni Tabaković nije nimalo nevin kada se u obzir uzmu kriteriji Hamdije Fejzića, izvršitelja Ramićeve volje i predsjednika OO SDA Srebrenica.

Krenimo od Tabakovića: kao 16-godišnjak obukao je uniformu ARBiH u ratu u kome je izgubio oca i dva brata. Nakon rata završio je Fakultet islamskih nauka i smogao snage da se prije desetak godina vrati u svoj grad gdje živi sa suprugom i troje djece. Predsjednik je Medžlisa IZBiH i poznati borac za prava bošnjačke djece u Osnovnoj školi u Srebrenici za koju se izborio i da promijeni ime: zvala se, naime, Petar Petrović Njegoš.

Vrijedi kao čestit čovjek, no iako SDA ne preferira tu osobinu, Tabakoviću se najviše zamjeri što je - mada četvrti na listi - na posljednjim izborima osvojio najviše bošnjačkih glasova. Drsko je pobijedio nositelja liste, već pominjanog Fejzića, koji se u Srebrenici predstavlja kao - koincidencija, zaista - četvrto ja samog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Da ne bude zabune, Bakir II u Srebrenici nije Ramić, već Dževad Mahmutović, savjetnik lidera SDA i člana Predsjedništva BiH, a Ramić je na toj listi tek treći.

Dževad Mahmutović
Dževad Mahmutović - Bakir II

No, upravo je Bakira II i Bakira III državni poslanik Sadik Ahmetović prozvao kao najveće krivce za poraz probosanskih stranaka u Srebrenici.

Mahmutović i Ramić su svojim nečinjenjem izravno doprinijeli gubitku izbora, ustvrdio je Ahmetović u pismu dostavljenom Oslobođenju dan prije izlaska na birališta.

Njegovo pismo/autorski tekst koje je nakon proglašenja rezultata Oslobođenje i objavilo izazvalo je žestoku polemiku, no najmanje o stvarnim problemima, a puno više je zapravo ličilo na sve one SDA priče koje za konačan rezultat i imaju pogled u krivo ogledalo. I dalje naime SDA u svojim kadrovima koje tjera od sebe traži krivicu za vlastite loše rezultate. S te strane i Tabaković i Ahmetović imaju razloga da budu zadovoljni: posljednji izbori su zorno pokazali da su svi oni koje su razni bakiri prognali iz SDA ubjedljivo dobili partiju koja ih nije željela.

Hamdija Fejzić
Hamdija Fejzić - Bakir IV

Stoga se zapravo još otužnijim čini Fejzićevo obrazloženje za opominjanje Ahmetovića pred isključenje -- zamjera mu što se već sad bori za rezultate općih izbora 2018!?

Da je, kao što nije, ekipa koja sebe doživljava kao produžene ruke Bakira Izetbegovića počela razmišljati o lokalnim izborima prije dvije godine, vjerovatno bi rezultat u Srebrenici bio posve drugačiji danas.

Što se Ahmetovića tiče, nije teško dokučiti šta je sve u njegovoj političkoj karijeri zasmetalo ministru Ramiću.

U SDA je od njenih početaka: još 1991, na onim izborima koje danas vole zvati prvim demokratskim, sa 21 godinu izabran je u Skupštinu opštine Srebrenica, a predsjednik kluba odbornika ove stranke ostao je sve do poslijeratnih izbora.

U međuvremenu je i sam bio (prvo)borac odbrane zemlje iz redova Patriotske lige, preživio genocid probijajući se do Tuzle i rat završio kao natporučnik ARBiH. Da bi opet - kada su organizirani izbori - dobio povjerenje svojih sugrađana i to kao nosilac liste SDA.

U ratu je izgubio oca i kao i svi Srebreničani brojnu familiju, no opet je otišao u Srebrenicu u transporteru IFOR da bi multietnička vlast bila formirana.

Ahmetović je 2002. izabran za poslanika u Narodnoj skupštini RS, drugi po glasovima, dva puta je biran u Parlament BiH, posljednji put za ovaj mandat sa liste Koalicije Domovina koja je u njegovoj izbornoj jedinici skupila oko 9.000, a on sam više od 7.000 glasova.

Bio je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara, ministar sigurnosti, dugogodišnji član Glavnog odbora i Predsjedništva SDA (sve do zadnjeg Kongresa stranke), a iako je danas doktor nauka i kako sam voli reći - sretno oženjen čovjek i otac dvoje zlatne djece - u vlastite uspjehe najradije ubraja Batkovo izručenje iz Španije (Veselin Vlahović, osuđeni ratni zločinac), dobre odnose sa Ivicom Dačićem (tada njegovim srbijanskim kolegom, koje nije poremetilo ni hapšenje Ratka Mladića u tom periodu, štaviše - međudržavna saradnja je bila iznimno dobra) i uvođenje bezviznog režima građanima BiH.

Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović

Sadik Ahmetović ima jedan ogroman problem: koliko je god odani član svoje partije, puno je veći borac za Srebrenicu.

To se pokazalo i na prošlim lokalnim izborima kada je bezrezervno surađivao sa Prvim martom, boreći se za svaku registraciju birača i svaki glas za Srebrenicu. Tu njegovu odanost jedino umije koristiti reis efendija Kavazović, koji je i sam, i zadnjih lokalnih izbora pokušavao pomoći ovom kraju i kandidaturi Ćamila Durakovića.

No, bez izbornog štaba, zapravo bez rada u lokalnoj zajednici i sa politikom baziranom na lobiranju Nasera Orića, poraz je bio neminovan.

Pravo pitanje - zašto se SDA odrekla Srebrenice - Ahmetović je postavio i ponudio i odgovore, ali i načine kako opstati u ovom gradiću i više ne ponavljati greške.

Imenovanjem odgovornih svrstao se u krivce, u one kojima se istina ne prašta.

To je grijeh zbog koga je kod Bakira II, III i IV dospio na crnu listu.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Što se Bakira I tiče, Ahmetović i dalje vjeruje da je blažen u neznanju šta mu rade prvi do njega. I čeka sutrašnji sastanak. Šta će mu reći? U doba kada je SDA vodio Bakirov otac Alija Izetbegović, također je bilo puno prvih do Alije, važili su i oni principi da je vrednija odanost od sposobnosti, ali je opet ključnu ulogu umio odigrati Alija sam, čiji je izraženi sluh za bilo naroda i obezbijedio mu nesumnjivu i bezrezervnu podršku Bošnjaka.

Na Alijinu kadrovsku politiku bilo je sijaset primjedbi, ali je ostalo upamćeno da je i svom nasljedniku Sulejmanu Tihiću obezbijedio pobjedu nad vjerovatno najvećim disidentom iz vlastitih redova Harisom Silajdžićem.

To je lekcija koju današnja SDA i njen lider Izetbegović mlađi - ako išta misle postići na narednim izborima - moraju proanalizirati. Zbog sebe. Da ne bi kojekakvi bakiri na crnu listu stavili i reisa Kavazovića. Kojem je također Srebrenica daleko važnija od SDA. I koji to ne krije.

izvor: oslobodjenje.ba-186800