Je li Rusija naoružala Hrvatsku

Je li Rusija naoružala Hrvatsku

Tomulić: Rusija je naoružavala Hrvatsku, a ne Srbiju

Mi ne možemo odbiti Francuze

Marin Tomulić
Marin Tomulić

Objavljeno: 29. nov 2016

Marin Tomulić, Hrvat iz Pariza, "ovlašteni kupac" i "prvi dobavljač" oružja za Hrvatsku u Domovinskom ratu, tvrdi da su Rusi bili i ostali saveznici Srba - ali su za vrijeme Domovinskog rata naoružavali Hrvate, a ne Srbe!? On otkriva da se jednom čak susreo s ruskim generalom Mihailom Kalašnjikovom, da je posjećivao Kremlj i da se u Beču susretao s ministrom financija Belorusije.

- "Rusija je tokom proteklog rata naoružavala Hrvatsku, a ne Srbiju" - ispričao je za zagrebački Večernji list Marin Tomulić, koji za sebe kaže da je svjedočio tome, a da se sve odvijalo uz posredovanje Francuske - "Francuska država otvorila nam je sva skladišta naoružanja u zemljama u kojima su Rusi imali takva skladišta" - ispričao je Tomulić za ovaj zagrebački dnevnik i dodao:

- "Zbog svega što je za nas napravila za vrijeme rata, Rusija ne zaslužuje da joj sada nekritički uvodimo i produžimo sankcije. Bili su naši prijatelji i saveznici. Samo apelujem na to da se ne zaboravi" - naveo je Tomulić.

Rusija je, kaže, bila prijatelj i saveznik Hrvatske u nabavci naoružanja početkom 1990.

- "Rusi su nam isporučivali oružje na zahtjev Francuske. Ja sam tome svjedok" - tvrdi Tomulić, koga Večernji predstavlja kao "prvog dobavljača".

Sada se smatra da su Rusi bili i ostali saveznici Srba, ali to, kaže, nije tako jer Rusi su u proteklom ratu naoružavali Hrvatsku, a ne Srbe.

Tomulića, kao "prvog dobavljača" kojeg je doveo predsjedniku Franji Tuđmanu, spominje i Josip Manolić u svojoj novoj knjizi "Špijuni i domovina", drugom nastavku memoara tog bivšeg hrvatskog premijera i visokopozicioniranog zvaničnika tajnih službi, kako iz doba bivše Jugoslavije tako i iz doba stvaranja Hrvatske.

- "Kao premijer Hrvatske, Tomuliću sam dao punomoć ovlaštenog kupca vlade, a kasnije zvaničnog predstavnika Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka u pregovorima oko cijene ili načina isporuke" - piše Manolić u svojim memoarima.

- "Vrlo brzo nakon što je angažiran, Tomulić je donio dobre vijesti: da je Francuska spremna Hrvatskoj da pomogne u nabavci svih vrsta naoružanja. Tako je on postao ishodište grupe - činili su je još Željko Tomljenović, Ivan Čermak i Dubravko Novak - koja će se trajnije baviti tim poslom. Ne samo da je Francuska prijateljski otvorila svoja skladišta nego nam je otvorila i vrata u Kremlju, koji nam je omogućio kupovinu širom Evrope: u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Bugarskoj, ali i u Ukrajini i Kazahstanu".

Tomulić je reporteru Večernjeg u Parizu ispričao da je i danas blizak s Manolićem i drago mu je, kaže, da je spomenut u njegovim memoarima.

A upoznali su se preko Ivana Denca, narodnog heroja i hrvatskog političara iz vremena SFRJ, inače vjenčanog kuma Josipa Tomulića, Marinova oca.

Denac, koji je bio politički komesar 13. proleterske brigade, poznaje Manolića iz NOB, a obojica su poznavala i Tuđmana i prije osnivanja HDZ.

- "Denac je sa mnom kontaktirao 1990. i ja sam iz Francuske došao u Zagreb, upoznao Manolića, koji me odveo Ivanu Čermaku u kabinet predsjednika Tuđmana. Čermak me zamolio da pomognem u nabavci oružja" - priča Tomulić, koji je tada živio na jugu Francukse, gdje je imao salon automobila, gdje mu je jedan od klijenata, inače, obaveštajac, pomogao da stupi u kontakt sa francuskim vlastima.

- "Rekli su mi da je odluka francuske države da će nam pomoći u naoružavanju" - naveo je Tomulić i tvrdi da su mu dali dokumentaciju sa katalogom svih mogućih vrsta naoružanja ruske proizvodnje.

Ivan Čermak
Ivan Čermak

Nekoliko dana kasnije, kaže, sa tom dokumentacijom u Zagrebu, gdje ga je Manolić odveo kod Čermaka u kabinet predsjednika Tuđmana.

Tomulić kaže i da je katalog oružja koji je dobio sadržavao sve vrste oružja, osim nuklearne bombe.

- "Apsolutno sve" - rekao je i nabrajao: puške, streljivo, granate, sofisticirano oružje, helikoptere.

Tvrdi i da su Rusi znali da oružje koje prodaju ide u Hrvatsku, te da su mu, kako kaže, otvoreno rekli - "Mi ne možemo odbiti Francuze!" (Tanjug)

izvor: atvbl.com