Delimustafić u bjekstvu zbog zločina u Velikom parku

Delimustafić u bjekstvu zbog zločina u Velikom parku

DELIMUSTAFIĆ (NI)JE UHAPŠEN: Alija Delimustafić u bjekstvu od "Pravde", ali i od optužnice za zločin u Velikom parku!?

Juka Prazina
Juka Prazina

• Ni Dalida Burzić, glavna tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, nije sinoć mogla potvrditi informaciju da je Delimustafić uhapšen u Hrvatskoj

Objavljeno: 22. dec 2016

Vijest da je jučer u Hrvatskoj uhapšen Alija Delimustafić, koju je sinoć objavilo više medija u Bosni i Hercegovini, demantirao je Milko Križanović (Odvjetnik Križanović je sin Milana Križanovića, bivšeg bh. diplomate u Hrvatskoj kojem je Alija Delimustafić jedno vrijeme bio šef u RMUP BiH), odvjetnik bivše sutkinje Lejle Fazlagić, koja je kao i Delimustafić bila obuhvaćena istragom u akciji "Pravda". Fazlagićeva je također u bjekstvu i nalazi se u Hrvatskoj i za njom je raspisan nalog za hapšenje.

Ni Dalida Burzić, glavna tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, nije sinoć mogla potvrditi informaciju da je Delimustafić uhapšen u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Alija Delimustafić je pobjegao iz Bosne i Hercegovine nakon što je Kantonalni sud Sarajevo ukinuo rješenje o njegovom pritvoru u kome se nalazio mjesec dana nakon što je uhapšen u Istočnom Sarajevu u okviru akcije "Pravda".

Alija Delimustafić
Alija Delimustafić

Pored njega, iz BiH je pobjegao i Juso Škrijelj, nekadašnji tjelohranitelj Alije Izetbegovića, koji je, također, bio osumnjičen za kriminal sa nekretninama. Škrijelj je, prema nekim informacijama, pobjegao u Dansku gdje mu živi supruga, mada, kao građanin Evropske unije, najviše vremena provodi u Belgiji.

Međutim, istraga koju protiv njega vodi Kantonalno tužiteljstvo u akciji "Pravda" je tek jedan od mogućih razloga koji su Delimustafića (ponovo!) natjerali na bijeg iz Bosne i Hercegovine.

Kako saznaje portal "SB", Tužiteljstvo BiH za ratne zločine završilo je višegodišnju istragu u slučaju "Veliki park" i očekuje se skoro podizanje optužnice za ovaj gnusni zločin.

Kao što je poznato, a aprilu 1992.godine 12 vojnika Jugoslovenske narodne armije, prethodno zarobljenih u općini Novi Grad, svirepo su likvidirani u krugu Doma policije u centru Sarajeva. Alija Delimustafić je u trenutku počinjenja tog zločina bio ministar MUP BiH.

Jusuf Pušina
Jusuf Pušina

Nekoliko sedmica prije hapšenja u Lukavici Delimustafić je saslušan u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i tada je upozoren da u narednom periodu ne napušta Bosnu i Hercegovinu.

Kako saznajemo, Tužiteljstvo BiH istraživalo je ko je u trenutku počinjenja zločina bio najodgovorniji za uniformiranu policiju, da li Delumustafić kao ministar, ili njegov tadašnji pomoćnik za uniformiranu policiju Jusuf Pušina, koji će ubrzo postati i ministar RMUP BiH?

izvor: slobodna-bosna.ba-42789