Kako će Trump i Putin riješiti Crnu Goru

Kako će Trump i Putin riješiti Crnu Goru

TRUMP I PUTIN PRED VELIKIM SUKOBOM Odnose SAD i Rusije odredit će - Crna Gora

Putin Trump Lithuanian mural
Putin Trump Lithuanian mural

Objavljeno: 07. feb 2017

Michael Flynn, savjetni za sigurnost američkog predsjednika, Trumpu će predložiti da podrži primanje Crne Gore u NATO usprkos žestokom ruskom protivljenju da do toga dođe, piše Politico.

Tako bi baš pitanje Crne Gore moglo postati prvi veliki test u odnosima SAD-a i Rusije nakon što je američki predsjednik postao Donald Trump. On je u kampanji obećavao bolje odnose s Rusijom, no bit će zanimljivo u praksi vidjeti kako će reagirati na mjestima gdje se izravno susreću interesi SAD-a i Rusije. Crna Gora je jedno takvo mjesto.

Druge članice NATO-a podržavaju primanje u članstvo države sa 650.000 stanovnika. Aktualne vlasti u Crnoj Gori još uvijek su uvjerene da iza zavjere koja je rezultirala uhićenjem 20 srpskih državljana u listopadu prošle godine stoji upravo Rusija. Brojni tamošnji mediji zaključili su da je to bio ruski pokušaj da se napadnu crnogorske institucije, a sve kako bi se spriječio ulazak Crne Gore u NATO.

Flynn, jedan od ključnih ljudi Trumpove administracije, uvjeren je da je ulazak Crne Gore u NATO samo pitanje dana. Trump je do sada u više navrata kritizirao NATO i hvalio Putina. Upravo će status Crne Gore biti dobar pokazatelj gdje vodi njegova politika.

Trump bi mogao blokirati ulazak Crne Gore u NATO jer, prema pravilima ove vojne organizacije, potrebna je podrška svih članica za primanje nove države. Ako se sve članice usuglase oko primanja Crne Gore, posljednja će odluka biti na crnogorskom parlamentu.

No, tamošnja javnost je potpuno podijeljena. Prema anketama iz prosinca prošle godine 39.5 posto Crnogoraca je za članstvo, a 39,7 posto protiv.

Rusija Crnu Goru vidi kao svoju sferu utjecaja i ulazak male balkanske države u protivnički tabor bio bi Moskvi značajan udarac.

izvor: index.hr-948996