Kako je Božidar Vučurević zamrzio Dubrovnik

Čovjek s tjeralice - Božidar Vučurević: Dolazim u Haag ako me zaštite od Dubrovčana

Božidar Vučurević: Pa ja sam spašavao Hrvate i žrtvovao se za njih

Božidar Vučurević
Božidar Vučurević

Objavljeno: 13. feb 2013 | Livia Pilaš

Točno je da su me kontaktirali s Haaškog tribunala i pitali me posjedujem li neke dokumente. Budući da sam ja čovjek koji je sakupljao sve naredbe, čovjek koji je opremljen i ima jako puno dokaznog materijala, jer sve čuvam i ništa nisam uništavao, pristao sam na suradnju. Svi dokumenti su spremljeni i čuvam ih kod jednog čovjeka.

Priopćio sam im da imam dokumente i pristao sam da ću doći svjedočiti. Međutim, kazao sam im za optužnicu koju je protiv mene podignulo Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku.

Oni su mi rekli da ću u slučaju da budem svjedok dobiti garancije od međunarodne institucije, odnosno Haaga, kako bih mogao slobodno poći svjedočiti i vratiti se.

Papreno gorivo

Postoje dokumenti koji dokazuju da nam je Hrvatska po paprenim cijenama, kada smo u ratu bili pod embargom međunarodne zajednice, prodavala gorivo. U najvećem konvoju prošlo je 30 naših cisterni i 15 hrvatskih, a u svakom je bilo po 30 tona goriva. Hrvatska je tada probila embargo - kaže Vučurević.

Još uvijek ne znam datum svjedočenja niti imam poziv Haaškog tribunala za navodni datum od 25. ožujka, o kojem se govori. Ako mi ne daju garancije i siguran prolaz, naravno da neću ići u Haag - izjavio je ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević.

Ta njegova izjava uslijedila je nakon što je Radovan Karadžić zatražio od raspravnog vijeća ICTY-ja da Vučureviću omogući siguran put do Haaga.

U svom je zahtjevu Karadžić od vijeća zatražio jamstvo da Božidar Vučurević neće biti uhićen, zatočen, progonjen ili podvrgnut bilo kojim drugim ograničenjima, fizičkim ili pravnim, za vrijeme tranzita u Nizozemsku i tijekom povratka.

Karadžić u postupku koji se vodi protiv njega tvrdi da bi Vučurević navodno mogao posvjedočiti kako politika SDS-a u BiH nikad nije bila progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Inače, za ratnim gradonačelnikom Trebinja Hrvatska je raspisala tjeralicu na temelju optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, koje ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Dva pomućena uma

Božidar Vučurević
Božidar Vučurević

Osim što je kazao kako neće u Nizozemsku bez jamstva, Božidar Vučurević je na svoj način komentirao i optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku i objasnio svoju nevinost:

- Imao sam svog čovjeka koji je svaku naredbu koja je došla kopirao, pa jednu donosio meni. Evo imam u dokumentima i naredbu Glavnog štaba da se propusti 51 autobus iz Vareša kad su se sukobili Hrvati i Muslimani. Takvih kolona, manjih i većih, iz sabirnog centra Sokolac bilo je sijaset.

Da je Božidar Vučurević bio zlikovac, je li mogao, kad su autobusi prolazili preko Hercegovine, poslati dva pomućena uma, jedan mitraljez i dva sanduka municije, i da nitko živ ne prođe.

Ali, nisam! Nego sam se, izlažući se opasnosti od vlastite vojske, žrtvovao, pa su Hrvati ovuda prolazili i spašavani u Herceg-Bosnu. I to uz moju prisutnost. Sve sam ja to sačuvao - kazao je Vučurević.

- Kad je sve to tako, zbog čega sa svim dokumentima ne dođete pred Županijski sud u Dubrovniku i dokažete svoju nevinost? - upitali smo ratnog gradonačelnika Trebinja.

- Pa ne bih došao. Mislim da nikad glave iz tog Dubrovnika ne bi iznio da dođem. Tolike su laži o meni ispričane da sam počeo mrziti, ne građane, nego Dubrovnik! Haaški tribunal odbacio je optužnicu protiv mene i nisu našli niti jedan element da me optuže.

Čak smo se prijateljski rastali. A hoće mi glavu moj komšijski Dubrovnik! - poručio je Vučurević komentirajući optužnicu ŽDO u Dubrovniku.

izvor: slobodnadalmacija.hr-193744