Humanitarni ili špijunski ruski centar u Nišu

Skat: Razlozi za zabrinutost zbog ruskog humanitarnog centra u Nišu

Ivica Dačić - Vladimir Putin - ruski stisak
Ivica Dačić - Vladimir Putin - ruski stisak

Objavljeno: 15. jun 2017

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat rekao je danas u Nišu da "ima dobrih razloga za zabrinutost" zbog postojanja Rusko-srpsko humanitarnog centra u Nišu:
- "Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost" - rekao je Skat kao odgovor na pitanje novinara da li smatra da je Rusko-srpski humanitarni centar zapravo špijunski centar.

Skat je rekao da je to to pitanje više za Srbiju, za ljude koji tu žive i za Vladu Srbije:
- "To je pitanje za njih, šta misle da oni (Rusi) zapravo rade u tom centru" - naglasio je američki ambasador.

Skat je u Nišu otvorio simpozijum "Uloga NATO u jugoistočnoj Evropi" i pri tom istakao da je saradnja sa tom vojnom alijansom pre svega u interesu Srbije:
- "Članstvo u NATO, kao i svim drugim zemljama, Srbiji bi donelo zaštitu. To je takođe i sistem vrednosti. Sve zemlje članice sarađuju ne samo na vojnoj osnovi već i na političkoj, na polju borbe protiv terorizma i reagovanja u vanrednim situacijama" - naglasio je Skat.

On je podsetio da Srbija i NATO sarađuju već deset godina i sada postoji skoro 100 zajedničkih aktivnosti Srbije i članica NATO:
- "Odluka je na Srbiji da li će ostati neutralna ili će ući u NATO. Mislim da može ostati neutralna, a ući u Evropsku uniju. Ima članica EU koje su neutralne" - rekao je Skat.

Istina je, kazao je Skat, da je 1999. godine bilo civilnih žrtava i SAD žali za svakom civilnom žrtvom, ali i SAD i Srbija moraju ići dalje.

izvor: slobodnaevropa.org-28555145