Suočavanje sa istinom je lek za gašenje mržnje

Vuk Drašković: Suočavanje sa istinom, lek za gašenje mržnje

Vuk Drašković
Vuk Drašković

• Predsednik SPO Vuk Drašković govorio je danas na međunarodnom molitvenom doručku u Berlinu, a tema njegovo izlaganja je bila suočavanje sa istinom kao lek za gašenje mržnje među narodima bivše Jugoslavije

Objavljeno: 02. jun 2017

Gledao sam nedavno dokumentarni film o raspoloženju Nemaca odmah posle pada Rajha. Gotovo niko od Nemaca tada nije osuđivao naciste. Naprotiv. Govorili su ljutito, u mikrofon i u filmsku kameru: "morali smo da zgazimo Poljake, oni su prvi napali... morali smo da zgazimo Francuze, naše vekovne neprijatelje... morali smo da istrebimo Jevreje, oni su nas pljačkali... morali smo da napadnemo rusku zmiju... mi smo nevini, porazila nas je svetska antigermanska zavera... mnogo antinemačkih kerova moralo je da uhvati nevinog nemačkog zeca..." - rekao je Drašković.

Kako je naveo - kada su isti ti ljudi kasnije suočeni sa istinom i zločinima Aušvica i Mauthauzena - korenito su promenili mišljenje o Hitleru i Rajhu. Od simbola zla, Nemačka je postala simbol nade.

- Isto bi se, ubeđen sam, desilo i sa Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i Albancima, kada bi se suočili sa istinom o zločinima počinjenim u njihovo ime, u Drugom svetskom ratu i u ratovima krajem devedesetih prošlog veka. Kada bi ih, dakle, njihove države, njihove vlasti, suočile sa tom istinom. Kada bi vlade i propagande ovih država bile vođene Isusovim principima i zapovešću da čovek mora da izvadi balvan iz svog oka, pre nego što upre prstom u balvan u oku drugog - kazao je Drašković.

izvor: blic.rs-2f89l5n