Bošnjaci su imali svoju Posavinu u Srebrenici

KREŠIMIR ZUBAK ZA GLOBUS: Bošnjaci su imali svoju Posavinu u istočnoj Bosni

Krešimir Zubak
Krešimir Zubak

• Bivši član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Krešimir Zubak u interviewu za zagrebački tjednik Globus govorio je o podjeli Bosne i Hercegovine

Objavljeno: 08. apr 2017

Bošnjaci su imali svoju Posavinu u istočnoj Bosni. Štoviše čak i iz službene dokumentacije s daytonskih pregovora može se dokazati kako su dijelovi istočne BiH mogli pripasti Federaciji - da su Izetbegović i Silajdžić pristali na drugačiji status Sarajeva.

Sarajevo kao grad sva tri naroda nije bilo prihvatljivo rješenje Bošnjacima:

Prvotna ponuda međunarodne zajednice, preciznije SAD-a koje su vodile taj proces, bila je ta da se Sarajevo uredi kao distrikt koji bi imao status glavnoga grada i bio bi pod upravom predstavnika triju naroda, te na neki način bio eksteritorijalan i isključen iz podjele 51:49.

Kada se to ima u vidu, kaže Zubak, onda je sasvim sigurno da je postojala šansa da pojedini dijelovi istočne Bosne, a bili su i takvi prijedlozi, uđu u sastav Federacije.

Zubak u istom interviewu podsjeća kako se u Daytonu pobunio da veći dio Posavine uđe u sastav RS ali "Silajdžić i Izetbegović nisu se pobunili protiv toga da Srebrenica uđe u sastav RS".

Prema Zubaku, to je "bošnjačka Posavina". Istočna Bosna, prije rata dominantno bošnjačka, prepuštena je RS.

Na pitanje zašto Izetbegović i Silajdžić to nisu uradili, on kaže:

Ja osobno znam neke razloge zašto nije prihvaćena varijanta o Sarajevu kao distriktu, čime bi neka od tih područja ušla u Federaciju. Sve informacije koje imam o tome, nisam dosad iznosio u javnost i ne znam hoću li uopće i iznositi. Iznošenjem nekih od tih stvari samo bi se dodatno komplicirala situacija - kazao je Zubak u interviewu Globusu - očito ostavljajući taj dio skriven od očiju javnosti - no kao vruć krompir bačen među Bošnjake.

U iscrpnom interviewu Zubak dodatno optužuje licemjernost političkog Sarajeva, tvrdeći da od Karađorđeva postoji puno opasniji srpsko-bošnjački sastanak o kojem se i dalje šuti:

Nije mu poznato o čemu su Tuđman i Milošević razgovarali u Karađorđevu, ali ne vidi što je u tome problematično i loše. Jer "čak i ako je to točno da se razgovaralo o podjeli BiH, treba to smjestiti u kontekst onog vremena".

Kako je Alija dijelio Hrvatsku

Muhamed Filipović
Muhamed Filipović

A "kontekst" je takav, dodaje on, da su se odmah zatim sastali Izetbegović, Filipović i Zulfikarpašić, s jedne strane, a Karadžić, Krajišnik i Koljević, s druge, tajno dogovorili da se "Neum i sve južnije priključi Jugoslaviji, a da se eventualno iz BiH isključi nekoliko općina iz Hrvatske".

Ako se, dakle, u Karađorđevu razgovaralo o podjeli BiH, na tajnom bošnjačko-srpskom sastanku se otišlo korak dalje - osim o podjeli ove države, razgovaralo se o i podjeli Hrvatske.

izvor: slobodna-bosna.ba-49834