Mafija o kojoj je Mektić govorio

Dragan Mektić
Dragan Mektić

• Hoće li izjava državnog ministra bezbjednosti Dragan Mektić o tome da je mafija jača od države otvoriti Pandorinu kutiju u Bosni i Hercegovini? Hoće li o takvim izjavama raspravljati i državno predsjedništvo, kako smatra predsjedavajući Dragan Čović? Ko je mafija koja može nauditi državi...

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovo je javno ponovio da je mafija jača od države. Kada je o tome prvi put govorio referisao se, između ostalog, na stanje u pravosuđu.

- "Mogu vam reći da sam, po prvi put, ozbiljno, ozbiljno, ozbiljno zabrinut da je u ovom dijelu mafija jača od države", kazao je ministar i dodao:

- "Ne mogu da shvatim da 10, 15, 20 kriminalizovanih političara, pripadnika nosioca pravosudnih funkcija može da bude jače od tri, četiri miliona građana u ovoj državi. Dajte građani osvjestite se".

Drugi je put, dakle, uslijedio brzo. Tačno za dva mjeseca. Dodatno je u programu N1 prvi čovjek bezbjednosti u državi objasnio je svoju tvrdnju.

- "Ja kad govorim da je mafija jača od države više konkretno mislim na pitanje korupcije i sprege korupcije, politike i kriminala, uzimanja novca, izlačenja novca, prelijevanja javnog novca u privatne džepove", objasnio je Mektić.

Da takve i slične izjave trebaju biti predmet rasprave na sjednici Predsjedništva BiH, smatra predsjedavajući Dragan Čović.

- "To dovoljno govori o svima nama - i onima koji daju te izjave, a i o samom stanju u državi. Zato ja i kažem da će Predsjedništvo BiH na svojoj sjednici staviti te teme na dnevni red, upravo da bi eliminirao mogućnost da neko špekulira oko takvih stvari ili da može davati takve izjave. Vrlo jasno, ako ima naznaka za neke takve radnje onda upravo institucije države trebaju djelovati odmah bez obzira o kome se radi i na kojoj razini se to radi", poručio je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Sociolog Šaćir Filandra upozorava da je uticaj politike na nezavisnost državnog sistema prevelik.

- "Uvjeren sam da on kao ozbiljna i odgovorna ličnost ne daje izjave iza kojih nema argumentaciju. Takva jedna izjava djeluje prilično kapitulantski. Ona bi u jednoj normalnoj političkoj situacji morala da odjekne u hodnicima svih institucija vlasti. Kod nas se to neće desiti. Ono što ovdje postoji jeste zapravo prevaga subjektivnog, političkog, voluntarističkog, stranačkog nad onim što je zakonsko, što je legalno i što je javno. To postoji u cijelom sistemu - jedna predominacija politike", istakao je Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Ministar Mektić ponovio je optužbe i na račun Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Ustvrdio je da optužnice podliježu političkom filteru i da je v.d. glavnog tužioca Gordana Tadić pod političkim uticajem Dragana Čovića i Milorada Dodika. Tadić je od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta odmah zatražila zaštitu jer Mektićeve izjave sadrže neosnovane i neistinite navode, kako je saopšteno iz Tužilaštva. Prvi čovjek Savjeta ministara Denis Zvizdić o ovome danas nije imao komentar.

Objavljeno: 18. jul 2017 | n1info-com Milica Vučetić