Predsjednik Putin slabo podnosi EU

Putin: Ako Ukrajina nastavi sa približavanjem Evropi poduzet ćemo neke mjere

(image)
Putinator

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Carinska unija, u koju ulaze Rusija, Kazahstan i Bjelorusija, razmišlja o donošenju "zaštitnih mjera" ako Ukrajina i Evropska unija (EU) potpišu ugovor o pridruživanju.

Objavljeno: 23 avg 2013 | Agencija Anadolija

Ako naši susjedi Ukrajinci krenu u liberalizaciju carinskog režima s EU-om, zemlje Carinske unije morat će razmisliti o zaštitnim mjerama - kazao je Putin.

Istakao je da će u slučaju liberalizacije postojećeg carinskog režima između Evropske unije i Ukrajine, na ukrajinsko tržište ući jeftiniji evropski proizvodi, što će negativno djelovati na ukrajinske ali i na ruske proizvođače.

Takva situacija bi naše proizvođače mogla dovesti u vrlo teško stanje - rekao je Putin.

Inače, Rusija je prošle sedmice upozorila Ukrajinu da će u slučaju potpisivanja ugovora o pridruživanju s EU postrožiti kontrolu ukrajinske robe na granici dviju zemalja.

Poznato je da Rusija godinama pokušava uvjeriti Ukrajinu da odustane od evropskih ambicija i da se pridruži Carinskoj uniji u kojoj se trenutno nalaze Rusija, Kazahstan i Bjelorusija. S druge strane, Ukrajina, bivša republika Sovjetskog Saveza, nada se da će u novembru potpisati ugovor o pridruživanju sa Evropskom unijom.

izvor: trtbosanski.com-22882