Sud potvrdio - Radončić je špijun KOS JNA

Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

"SB" EKSKLUZIVNO SAZNAJE: Sud presudio da Fikret Muslimović nije oklevetao Radončića kada ga je nazivao "Šćepom", KOS-ovcem i srpskim špijunom!

• Muslimović je lidera SBB optužio da je kriminalac, strani špijun, da je naručivao likvidacije, pored ostalog i Muslimovićevu - koju je, prema vlastitom priznanju po zahtjevu Sefera Halilovića i Radončića, trebao izvršiti Ramiz Delalić Ćelo

Objavljeno: 25. maj 2017

Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom se obavezuje Fikreta Muslimovića, penzionisanog generala Armije BiH i savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da plati kaznu od hiljadu maraka Fahrudinu Radončiću zbog klevete koju je iznio o njemu u knjizi Lažovi i ubice.

Radončić je tužio Muslimovića, ratnog šefa bezbjednosti Armije BiH i bivšeg oficira JNA, zbog brojnih tvrdnji i optužbi iznesenih u knjizi štampanoj 2013. godine.

Muslimović je lidera SBB optužio da je kriminalac, strani špijun, da je naručivao likvidacije, pored ostalog i Muslimovićevu koju je, prema vlastitom priznanju po zahtjevu Sefera Halilovića i Radončića, trebao izvršiti Ramiz Delalić Ćelo.

Prema presudi sutkinje Radmile Džajić, Muslimović tokom suđenja nije ponudio dokaze o Radončićevom kriminalnom djelovanju, budući da tužitelj (Radončić) zbog tih djela nije pravomoćno osuđivan.

Blagoje Adžić - Veljko Kadijević
Blagoje Adžić - Veljko Kadijević

Ono što je interesantno u ovoj presudi jeste da Sud nije kao klevetu ocijenio tvrdnje iz knjige Fikreta Muslimovića prema kojima je Radončić bio špijun Kontraobavještajne službe JNA pod kodnim imenom ŠĆEPO.

Sud je prihvatio dokaze koje su iznijeli Muslimovićevi svjedoci, bivši oficiri JNA i Armije BiH Mustafa Čandić i Dževad Jusić, prema kojima je Radončić bio "vrhunski obučeni špijun KOS kodnog imena Šćepo".

Fahrudin Radončić je zbog duševnih bolova i štete koja mu je klevetama u knjizi nanio Muslimović tražio obeštećenje od 25 hiljada maraka, a presuđeno mu je, dakle, svega hiljadu KM.

Očekuje se da će se obje strane žaliti na ovu presudu, a ako ona bude pravomoćna, za posljedicu će imati to da ubuduće nazivati Fahrudina Radončića "KOS-ovcem i Šćepom" - neće biti kažnjivo - jer nije riječ o kleveti!

izvor: slobodna-bosna.ba-53055