Slobodna Dalmacija: Rasklimani Stolac

Stolac - photo by Michal Sleczek
Stolac - photo by Michal Sleczek

Mali hercegovački gradić tresu velike afere

Nakon što je lokalni HDZ uskratio povjerenje načelniku Željku Obradoviću, zasule su ga optužbe da je u Stocu stvorio malo carstvo, postavlja koga hoće, smjenjuje onoga tko mu smeta i nezakonito raspoređuje novac

Objavljeno: 11. okt 2003 - Darko Juka

STOLAC - Nakon što je Općinski odbor HDZ-a Stolac, na čelu s predsjednikom dr. Mladenom Boškovićem jednoglasnom odlukom od 11. sep/rujna ove godine (2003) uskratio povjerenje na dužnost načelniku te općine Željku Obradoviću, zasule su ga optužbe o brojnim nelegalnim radnjama.

Istraga o Obradovićevom djelovanju otpočela je u samoj općini čiji su djelatnici (njih više od 40 i to višenacionalnoga sastava) podigli sudsku tužbu protivu općinskih čelnika glede samo jedne primljene plaće i to siječanjske (januarske) dok zarađeni osobni dohodci za ostale mjesece nisu isplaćeni. Razdoblje u kojemu su ovi ljudi dovedeni na rub novčane i životne egzistencije odnosi se na vrijeme šefovanja Željka Obradovića

Problemi s vodom

Naime, općinski računi odavna su blokirani jer ih više tvrtki tuži zbog nepodmirivanja dugova. Primjerice, Hercegovinainvest Stolac ravnatelja Srećka Marijanovića je od traženih 90 naplatila 75 tisuća maraka i odustala od daljnjih potraživanja, a tuži ih i Boro Puljić, arhitekt iz Mostara, kao i Robert Raguž, njegov kolega iz Stoca.

U sudskom sporu s ovom općinom su i Berkovići koji Stolac opskrbljuju vodom prema ugovoru iz 1998. godine i kojim se Stolac obvezao za plaćanje vode prema cijeni od 3500 maraka mjesečno. Međutim, prema našim informacijama od općinskih vijećnika koji kažu da općinsko vijeće nije sazvano još od 23. lipnja, nagomilan je dug od 78.000 maraka.

No, Željko Obradović je zakazao i na polju poznate stolačke željezare gdje je bio na čelu Upravnoga odbora više od sedam godina, u vremenu dokapitaliziranja i privatiziranja. Logičan je upit gdje je to dokapitaliziranje kada su radnici na ulici i zaboravljeni od svih?

Stolac - grad na aparatima za umjetno održavanje života

Mali Stolac tresu velike afere

Stolac - photo by Michal Sleczek

Malverzacija ima i kada se radi o prosvjeti jer je Općinsko vijeće donijelo odluku o izdvajanju 0,5 posto novčanih sredstava od svih primanja za prosvjetu i kulturu, ali većini toga novca izgubljen je svaki trag.

Tomo Marković, ravnatelj Osnovne škole Stolac nam kaže kako vlada katastrofa od početka godine jer su u ovih devet mjeseci dobili tek 800 maraka, te im mnogi računi nisu plaćeni, a i telefoni su isključeni. Slično je i s OŠ Crnići koja je u posljednjih godinu dana od općine dobila svega tri puta po 700 maraka iako za struju, vodu i slično duguju preko 8000 maraka.

Iako općina nije dužna financirati srednje škole o kojima skrbi županija, kontaktirali smo s Mirom Šutalom, predsjednikom Školskoga odbora srednje škole Stolac jer je ipak veliki novac za prosvjetu odvojen pa je koja marka mogla otići kao pomoć i ovoj školi. Šutalo nam je predočio podatak od mizernih 500 maraka koje je ta škola dobila od općine, dok računi za dugove prelaze rekordnih 18 i pol tisuća maraka.

U općini, čini se, nitko osim Obradovića ne zna gdje je odvojeni novac. Glede svega navedenog, kako doznajemo iz vrha lokalnoga HDZ-a, Obradoviću je otkazano povjerenje no on nije odstupio s dužnosti.

Nezakonite odluke

No, ima još toga vezanog za škole, jer načelnik već dva puta stopira zakonsku provedbu raspisanoga natječaja i imenovanje Ive Raguža i Zdenka Milanovića, dvojice visokokvalificiranih prosvjetnih djelatnika na mjesto ravnatelja srednje stolačke škole održavajući Mirjanu Biletić na tom položaju u tehničkom mandatu:

- "To je nezakonito jer ravnatelja ne imenuje načelnik nego Općinsko vijeće i ne može Obradović odlučiti tko će biti ravnateljem. Za Milanovića je kazao kako ne ispunjava uvjete, a Ragužu nije dopustio imenovanje glede osobnoga animoziteta iako ima 23 godine djelatnoga staža i preko sedam godina ravnateljskoga iskustva" - kazuje nam Miro Šutalo.

Priče oko nepotizma u krugu obiteljskoga klana Obradovića dosežu velike razmjere, a za Slobodnu jedan od stolačkih vijećnika, želeći ostati anoniman zbog straha od revanšizma, kazuje da je velika suma novca, preko 200 tisuća maraka, s računa općine otišla na račun Turističke zajednice koja zapravo ne postoji, a na čijem se čelu vodi Obradovićev rođak Zvonko Perić, student povijesti i zemljopisa u Mostaru.

Po Stocu se priča da je Perić je uključen u šverc automobila. Kontaktirali smo Srećka Bošnjaka, glasnogovornika županijskoga MUP-a koji je potvrdio Perićevo privođenje:

- U pitanju je djelo krivotvorenja dokumentacije i nelegalnoga registriranja vozila, a Zvonko Perić je priveden kao vlasnik automobila registriranoga mimo zakona. Pored njega na saslušanju je bilo više osoba, a i četiri policajca koja su suspendirana. Perić je obuhvaćen izvještajem županijskoga tužiteljstva, a hoće li biti nakon istražnoga postupka biti optužen to će odlučiti tužitelj - naglasio je Bošnjak.

Put u propast

Pored ovoga, od stolačkih vjećnika doznajemo i o drugoj zakonskoj malverzaciji. Naime, nakon blokade općinskoga računa, novac stolačkih poreznih obveznika navodno je počeo curiti preko računa Stambeno komunalnoga fonda kojega kontrolira drugi Obradovićev rođak Ivica Perić Brada.

Izgleda kako je Obradović, u Stocu stvorio malo (ne)dodirljivo carstvo i postavlja koga hoće, smjenjuje onoga tko mu smeta i vodi i onako ispaćeno mjesto dublje u propast.

Željko Obradović, stolački načelnik

Željko Obradović
Željko Obradović

• HDZ nije imao razloga za moju smjenu

Željko Obradović nam je oštro opovrgnuo sve navode o protoku općinskoga novca preko Stambeno-komunalnoga fonda, kao i one o uplatama većih suma na račun općinske Turističke zajednice

- To su netočne informacije, a Turistička zajednica Stolac nije utemeljena niti ima svoj račun. Općinsko vijeće donijelo je odluku o njezinu utemeljenju, ali je u međuvremenu na snagu stupio Zakon o ukidanju općinskih turističkih zajednica, te samo postoji županijska - naglasio je načelnik te prokomentirao i odluku o izdvajanju novca za prosvjetu:

- Novac nije izdvajan samo za prosvjetu nego za cjelokupne općinske športske i društvene događaje, te je većim dijelom proslijeđen na odredište, no nije nam uplaćivan u iznosu u kojem bi trebalo biti.

Na koncu Obradović je ustvrdio kako HDZ nije imao razloga otkazati mu povjerenje na dužnost načelnika pošto je, kako je kazao, njegovo izvješće o radu jednoglasno prihvaćeno na sjednici Općinskoga vijeća:

- U protekle dvije godine nije bilo moguće riješiti sve probleme koje sam zatekao jer je Stolac u gospodarskoj i socijalnoj krizi, ali značajan iskorak je učinjen i ipak smo mnogo napravili. Što se tiče otkazivanja povjerenja, to je dulja priča, a želio bih da se prvo OO HDZ-a javno očituje o razlozima moje smjene.

izvor: arhiv.slobodnadalmacija.hr-20031011