Cerić i Orić najveći kriminalci u zemlji

Amir Pašić Faćo
Amir Pašić Faćo

Nakon skandalozne izjave da je Mustafa Cerić bio špijun Udbe Džemaludin Latić dobio otkaz sa Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru

Mustafa Cerić
Mustafa Cerić

Objavljeno: 26. sep 2013

Krajem avgusta ove godine u emisiji TV OBN "Refleks", profesor Džemaludin Latić je izjavio da je bivši reis dr. Mustafa ef. Cerić bio saradnik Udbe. Ovakva izjava profesora Latića šokirala je muslimansku javnost u cijeloj regiji. Iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji odmah su uputili zahtjev IZ u BiH da otpusti Džemaludina Latića s mjesta profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Islamska zajednica u BiH se još nije oglasila po ovom pitanju niti su usvojili spomenuti zahtjev Mešihata IZ u Srbiji. U međuvremenu, profesor Džemaludin Latić je dobio otkaz sa pozicije vanrednog profesora na Fakultetu islamskih studija u Novom Pazaru. U izjavi za Saff profesor Džemaludin Latić je potvrdio da je dobio otkaz uz napomenu da Rijaset IZ u BiH još nije odobrio takvu odluku Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

izvor: saff.ba-322

Cerić i Orić su najveći kriminalci u zemlji

Mustafa Cerić je glavni mafijaš za Sarajevo a Naser Orić za Tuzlu

Objavljeno: 21. jan 2009

Amir Pašić Faćo, jedno od lica iz ovdašnjih crnih kronika u političkom magazinu "60 minuta" FTV, između ostalog, rekao je da Islamska zajednica u BiH ne treba izmišljati islamofobiju te da je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić "najveći kriminalac u državi", odnosno "da s Bakirom Izetbegovićem" organizira i štiti mafijaše.

Naser Orić
Naser Orić

Sarajevski Dnevni avaz tvrdi kako su u njihovu redakciju stizali brojni pozivi čitatelja, koji su, kako navodi list rezignirani time što "poznati kriminalac uvaženom reisu na državnoj TV može podmetati kriminal i ocrnjivati ga na javnom servisu koji većinom financiraju Bošnjaci, odnosno muslimani".

Urednik "60 minuta" Bakir Hadžiomerović kazao je da i njemu stižu SMS-ovi i poruke, ali potpuno suprotne sadržine, gdje ga gledatelji FTV-a podržavaju.

video: 60 minuta - Gost emisije Amir Pašić Faćo
Uploaded on Feb 27, 2009

Programsko vijeće Federalne televizije u povodu Faćinog istupa priopćilo je kako FTV visoko cijeni Islamsku zajednicu u BiH, kao i sve ostale vjerske zajednice u našoj zemlji.

U našoj uređivačkoj politici, univerzalne vrijednosti sve tri konfesije uvažavamo kao vrlo važne stubove našeg društva. No, uz promociju religijskih vrijednosti, javni servis mora njegovati i slobodu govora. Stavove različitih osoba iznosimo bez cenzure. No, to ne znači da su stavovi tih osoba stavovi Federalne televizije.

Što se konkretnog slučaja tiče, mi upućujemo Rijaset Islamske zajednice u BiH da se obrati sudu zbog izjave Amira Pašića-Faće u političkom magazinu "60 minuta", ako to smatraju potrebnim, i ujedno pozivamo sve, koji se osjećaju povrijeđenim, da sukladno novinarskom kodeksu demantiraju sve ono što je sugovornik u emisiji "60 minuta" rekao, a što smatraju netočnim.

Federalna televizija se obavezuje da će u istoj emisiji objaviti svaku reakciju Islamske zajednice, odnosno reisu-l-uleme Mustafe efendije Cerića.

 

Amir Pašić Faćo

Rođen je 27. marta 1971. godine. Poznat je kao suradnik nekih najzloglasnijih sarajevskih kriminalaca, ali njegov dosje pokazuje da je u stanju natjecati se s njima. Osuđen je na zatvorsku kaznu od strane Općinskog suda u Sarajevu na temelju optužbi koje uključuju iznudu (reket), ilegalno posjedovanje pištolja i sudjelovanje u pucnjavi.

Tijekom godina, sarađivao je sa Ramizom Delalićem Ćelom, Muhamed Ali Gašijem i Naserom Kelmendijem - trojicom najviših mafijaša u Bosni i Hercegovini.

Tijekom nastupa na lokalnoj televiziji on je detaljno objasnio dvije osnovne metode organiziranog kriminala u BiH; lihvarsko kreditiranje i krijumčarenje droge. Direktno je optužio Gašija i Kelmendija za vođenje kriminale mreže u BiH. Ubrzo nakon te emisije, nepoznati napadač pucao je na njega, ranio ga u prsa ali je Pašić preživio taj napad.

Pašić je počeo svoj uspon kroz organizirani kriminal bliskom suradjom sa Ramizom Delalićem Ćelom, koji je na kraju ubijen ispred svog stana u Sarajevu 2007. godine. Surađujući s Ćelom, Pašić je uspio postati blizak i s Ćelinim rivalom Gašijem, čime je stvorio razdor koji doveo do niza nasilnih susreta među rivalima.

Gaši sada izdržava 20-godišnju kaznu za organizirani kriminal, a ranije ove godine, Pašić je osuđen na zatvorsku kaznu zbog uloge u pucnjavi u sarajevskom okrugu Bistrik.

izvor: livno-online.com-10447