Federalna vlada srlja u dužničko ropstvo

Federalna vlada srlja u dužničko ropstvo

Skandal nedjelje : Federalna vlada srlja u dužničko ropstvo

Nikšić Nermin
Nikšić Nermin

Premijer Nikšić traži od MMF-a novi kredit u iznosu od milijardu KM da bi Federacija mogla vratiti raniji kredit MMF-u u iznosu od 540 miliona KM

Slobodna Bosna, 07. Juni 2012 u 09:00 | Izdanje: 813 | Asim Metiljević

Na odlasku iz BiH, gdje je skoro petnaest dana analizirao dva entitetska i državni budžet BiH, šef misije MMF-a Costas Christou dao je vrlo kratku i vrlo preciznu dijagnozu stanja: problem se nalazi na rashodovnoj strani budžeta. Poruka je dakle jasna - treba kresati potrošnju i uskladiti je s realnim prihodima.

Nekako istovremeno s ovom preporukom koju očito nije čuo, federalni premijer Nermin Nikšić najavio je da će rješenje tražiti na prihodovnoj strani!?

U predstojećim pregovorima s MMF-om, Nikšić kaže da će Federacija BiH tražiti novi kredit u iznosu od 800 miliona do jedne milijarde KM. Svjestan je, kaže, činjenice da nije dobro uzimati novi kredit da bi se vratio stari, ali za to je kriva prethodna federalna Vlada koja se olako zaduživala.

Mi smo dužni servisirati naslijeđene dugove. Nadam se da ćemo sklopiti novi stand by aranžman i da ćemo se u nadolazećem razdoblju moći mirno baviti onim što je naš posao, a da ujedno nemamo problema pri servisiranju duga - pojasnio je Nikšić.

U samo nekoliko rečenica premijer Nikšić je iznio nekoliko krupnih neistina:

  1. dug prema inostranim povjeriocima servisira Vijeće ministara BiH iz sredstava s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje
  2. raniji kredit koji je MMF odobrio Federaciji BiH upola je manji od novog kredita koji će od MMF-a tražiti premijer Nikšić

Raniji kredit s MMF-om sklopljen je 2009. godine, ali od ukupno odobrenog kredita realizirana je tek jedna trećina - približno 800 miliona KM, od kojih je Federacija BiH dobila 540 a Republika Srpska 260 miliona KM. Ako već ne postoji drugi način da se vrati kredit MMF-a, ako Vlada Federacije BiH mora podići novi da bi vratila stari kredit, onda novi kredit treba biti približno jednak starom a nikako duplo veći, kako zagovara Nikšić.

Pogotovo što se Vlada Federacije BiH, u međuvremnu, počela zaduživati i preko emisije državnih obveznica i to u iznosu od 280 miliona KM! Ove će obveznice stići na naplatu 2015. godine, pri čemu će federalna Vlada vlasnicima obveznica svakih šest mjeseci plaćati visoku kamatu - u prosjeku 5 posto!

Novac koji će federalna Vlada prikupiti na ovaj način skoro je dovoljan za izmirenje prve rate kredita MMF-a, koja stiže na naplatu naredne godine.

Čak bi se moglo ustvrditi da Federciji BiH novi kredit MMF-a uopće nije potreban.

Pogotovo nije potreban u iznosu koji zagovara premijer Nikšić.

izvor: slobodna-bosna.ba-31549