Dnevnik 2. maj 1992 Rat u BiH

Senad Hadžifejzović, dnevnik 2. maj 1992
Senad Hadžifejzović, dnevnik 2. maj 1992

Rat svim sredstvima

• Senad Hadžifejzović 2. april 1992. godine

Objavljeno: 18. okt 2013

- Dobro veče. Nije ozvaničen, nije objavljen i vodi se za sada na ograničenim teritorijama i specijalnim metodama, ali možemo slobodno reći: ovo je već rat.

Te riječi je 2. maja 1992. godine izgovorio Senad Hadžifejzović, tadašnji urednik Dnevnika Televizije Sarajevo. Po mnogima je Senad Hadžifejzović odigrao ključnu ulogu u spašavanju države BiH od onih koji su planirali njen nestanak. Nekoliko godina nakon prestanka agresije, Televizija BiH nije znala kako i na koji način da se zahvali Hadžifejzoviću. Umjesto zahvalnosti uručili su mu otkaz. Tada je poraženo novinarstvo u BiH a pomenuta televizija stavila se na stranu onih koji su nas ubijali. Od tog dana istu televiziju više niko ne uzima za ozbiljno.

Senad Hadžifejzović, dnevnik 2. maj 1992 Rat počinje
youtube video: chcun3ohgcM
OVIM I OVAKVIM DOKUMENTARNIM FILMOVIMA ŽELIMO SAČUVATI ISTINU OD ZABORAVA I LAŽI - ZA SADAŠNJE I BUDUĆE GENERACIJE A NE ŠIRITI MRŽNJU
Dnevnik 1992-04-02 Rat pocinje

Otmica Alije Izetbegovića

Drugi maj '92 je historijski dan od presudne važnosti za odbranu glavnog grada i čitave države Bosne i Hercegovine. Toga dana JNA je izvršila napad na Sarajevo i zaustavljena je u neposrednoj blizini Predsjedništva BiH.

Predsjednik predsjedništva BiH, Alija Izetbegović, uhapšen je i pritvoren u kasarni jugoslovenske vojske u Lukavici. Ovaj video dio je najdužeg dnevnika u historiji bosanske televizije, koji je dokumentovao ova događanja. Ti događaji opisani su u knjizi "Rat uživo", televizijskog urednika Senada Hadžifejzovića.