Mračna prošlost Franje Tuđmana: Izdao Vukovar, spalio Mostar i opljačkao Hrvatsku

Franjo Tuđman
Franjo Tuđman

Hrvatska se polako oslobađa poratne partizanije

Objavljeno: 22. nov 2011

Zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb je u danima pred pad Vukovara od predsjednika Franje Tuđmana zatražio hitnu evakuaciju civila, a prema snimci koju je u Dnevniku emitirao HTV - nije naišao na osobito razumijevanje, niti zabrinutost:

- "A ja bih Vas podsjetio, tamo je 2.000 djece. Što ćemo s tom djecom?" - pitao je Dedaković. Snimao je sve razgovore sa Zagrebom.

- "Hajde, hajde, Vi radite svoje, idem ja da vidim što, je l'. Ne dolazi u obzir nikakvo izvlačenje" - odgovara mu Tuđman. Molbe za pomoć Dedaković je slao do zadnjeg dana piše "danas.net.hr".

- "Dajte mi to, što ste mi kazali, dajte mi to lijepo faksom pošaljite" - kaže na snimci Tuđman.

- "Kod mene ne radi faks, gospodine predsjedniče" - odgovorio mu je Jastreb.

Osnovno pitanje koje se ovdje postavlja jest - je li državna vlast učinila sve da umanji tragediju, ako ne slanjem pomoći, onda makar evakuacijom? U opkoljenom Vukovaru je poginulo više od 4.000 ljudi, no unatoč tome što su brojni Vukovarčani pružili herojski otpor, Dedakovića je po dolasku u Zagreb dočekao šok. Dedaković je nakon što se izvukao iz Vukovara uhićen od strane Vojne policije, odnosno Sigurnosno-informativne službe Ministarstva obrane. Danima su ga tukli i maltretirali u zgradi Vojne policije na Lašćinskoj cesti u Zagrebu, optužujući ga za krađu novca od obrane Vukovara. S tim je, kako kaže Dedaković, bio upoznat i predsjednik Tuđman, dok je Gojko Šušak, ministar obrane, ubrzo nakon "dočeka" priređenog Dedakoviću, kazao da ne bježi od toga da je premlaćivanje djelo SIS-a.

Mile Dedaković Jastreb - zapovjednik obrane Vukovara
Mile Dedaković Jastreb - zapovjednik obrane Vukovara

wikipedia - Mile_Dedaković

- "Jesu li Dedakovića vojni policajci istukli, ili je ozljede zadobio u prometnoj nesreći - to će se pokazati i dokazati na sudskom procesu. Ja samo mogu reći da nikoga nisam poslao da ga tuče... Ali, molim vas, kakav je to način da on snima svoje razgovore s predsjednikom države i onda ih javno objavljuje? U kojoj to zemlji, čak i u miru, možete doživjeti?", kazao je Šušak tjedniku "Globus", nekoliko mjeseci nakon pada Vukovara. Bio je ogorčen zbog upravo ovih snimki, od kojih je jedna emitirana u Dnevniku, a za Dedakovića je kazao kako su ga mediji uzdigli do simbola Vukovara.

Dedaković nikada nije osuđen za krađu zbog koje je gotovo tjedan dana trpio batine, a nije ni Šušak nikad odgovarao za premlaćivanje Dedakovića i Branka Borkovića, Mladog Jastreba. Naknadno je Dedaković označen kao krivac za pad Vukovara, od strane državne komisije na čelu s Josipom Manolićem, a koja je Dedakovića optužila za pokušaj rušenja ustavnog poretka.

Odluka komisije, koju je birao Tuđman, nikada nije poništena.

izvor: istranews.in-1700