Tajni agent Bakir Alispahić

Bakir Alispahić
Bakir Alispahić

VJERODOSTOJNA PRIJETNJA: Supertajkun koji je opustošio Sarajevo

Političke i poslovne ambicije Bakira Alispahića, nekadašnjeg policajca sa američke "crne liste", blokirali "mladi lavovi" SDA

Slobodna Bosna: 15. nov 2013 | S. Mijatović

Premda je do prije dvije-tri godine bio skoro pa politički otpisan, ratni ministar policije RBiH, prvi direktor bošnjačke tajne službe AID-a i poratni biznismen, osoba s američke "crne liste" Bakir Alispahić ima ozbiljne ambicije da povrati nekadašnji utjecaj unutar SDA.

Prema informacijama iz izvora bliskih rukovodstvu te stranke, Alispahić se udružio sa svojim nekadašnjim suradnicima iz policijskog i špijunskog miljea, okupljenih u Odboru za obranu i sigurnosnu politiku SDA, kako bi, za početak, preuzeli kontrolu nad nekoliko stranačkih kantonalnih organizacija.

Povratak je otpisanih, očekivano, trebao započeti tamo gdje Alispahić ima najjaču infrastrukturu - u Sarajevu, Travniku, Goraždu i Bihaću, ali su planove Bakira Alispahića i njegove stranačke družine, sastavljena od umirovljenih generala, policajaca i obavještajaca, posve neočekivano, poremetile njihove kolege iz sarajevske baze SDA.

Prije dvadesetak dana smo pisali kako je kandidatura Bakira Alispahića na funkciju predsjednika Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu duboko podijelila članove sarajevske Kantonalne organizacije.

Podsjetimo, iako je Alispahić još ljetos bio glavni favorit za budućeg predsjednika Upravnog odbora Univerziteta, njegovo se ime, zbog nedovoljne stranačke podrške, nije našlo među predloženim kandidatima, nakon čega je lista povučena.

Kako, međutim, Bakir Alispahić od kandidature nije odustao, na njegovom se udaru prvi našao premijer Suad Zeljković od kojeg je ultimativno tražio da imenovanje novih članova Upravnog odbora Univerziteta (kojim bi on predsjedavao) što prije stavi na dnevni red sjednice Vlade Kantona Sarajevo. Alispahić je, navodno, Zeljkoviću zaprijetio čak i smjenom, a onda je krenuo u obračun s predsjednikom Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu Denisom Zvizdićem, bez čije suglasnosti opoziv sarajevskog premijera nije izvodiv.

Pretpostavlja se, naime, kako su Bakir Alispahić i njegovi rashodovani špijuni pravi autori (polu)informacije o razgranatim obiteljskim, nepotističkim vezama Denisa Zvizdića, koja je dostavljena pojedinim sarajevskim medijima (tekst je objavljen u Oslobođenju), mada se na koncu ispostavilo da većina navoda iz tog obavještajnog pamfleta nije bila istinita.

No, tajanstvenim je autorima, koji su se dali u istraživanje "obiteljskog stabla" Zvizdića, u ovom slučaju istinitost bila najmanja briga - tekst je trebao poslužiti samo za kompromitaciju čelnika sarajevske kantonalne organizacije SDA.

(Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Slobodne Bosne koji je u prodaji od četvrtka, 14. novembra)

izvor: slobodna-bosna.ba-11347

 

Suad između Nekad i SAD

Faris Gavrankapetanoviċ
Faris Gavrankapetanoviċ

• Nakon povratka iz SAD-a premijer Zeljkoviċ odustao od kandidature Bakira Alispahiċa i Farisa Gavrankapetanoviċa

Slobodna Bosna br. 894., 26. dec 2013

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljkoviċ početkom decembra boravio je u posjeti SAD-u gdje je bio gost Univerziteta John Hopkins u Washingtonu. Međutim, daleko važniji bili su susreti Zeljkoviċa sa zvaničnicima američkog State Departmenta koji su ga navodno diskretno upozorili da još jednom razmisli o imenovanju Bakira Alispahiċa u Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu, kao i produžetku mandata Farisu Gavrankapetanoviċu koji je obnašao funkciju vršitelja dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Za Alispahiċa se zna da je na američkoj crnoj listi zbog svojih ratnih i poratnih obavještajnih aktivnosti i tu nema ništa sporno. Sa druge strane, skidanje Gavrankapetanoviċa sa javnih funkcija američki zvaničnici navodno su pravdali činjenicom da se protiv njega vodi više istraga na međunarodnom nivou u koje je uključen i Interpol. Navodno, jedna od istraga odnosi se i na nabavku medicinske opreme i aparata od njemačkog giganta Siemens.

Premijer Zeljkoviċ sugestiju je shvatio krajnje ozbiljno, što je na kraju rezultiralo povlačenjem kandidature Bakira Alispahiċa i smjenom Farisa Gavrankapetanoviċa sa mjesta vršitelja dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Na mjesto v.d. direktora Zavoda imenovan je Kenan Crnkiċ, a primopredaja dužnosti trebala je biti obavljena u ponedjeljak, 23. decembra. Međutim, Gavrankapetanoviċ je otišao na bolovanje pa ċe u srijedu, 25. decembra, njegova kancelarija biti nasilno otvorena u prisustvu pripadnika policije, o čemu ċe biti sačinjen i službeni zapisnik.

Podsjeċanja radi, Gavrankapetanoviċ je potpisao 24 ugovora vrijedna 34 miliona KM, a da za to nije imao saglasnost Upravnog odbora Zavoda. (M.F.)

Faris Gavrankapetanoviċ poznat je i kao predsjednik Upravnog odbora Vijeću Kongresa Bošnjačkih Intelektualaca (VKBI) u Sarajevu.