Američka NVO napala ruskog ambsadora Čepurina

Američka NVO napala ruskog ambsadora Čepurina

Srbija i Rusija - zauvek braċa
Srbija i Rusija - zauvek braċa

Beograd - Helsinški odbor za ljudska prava izražava duboku zabrinutost zbog učestalih neprimjerenih javnih nastupa veleposlanika Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina. Aleksandar Čepurin, je na skupu održanom na Akademiji za diplomaciju i sigurnost podijelio nekoliko lekcija vlastima u Srbiji o "crvenim linijama" koje ne smiju prijeći u svojoj vanjskoj politici, Srbiju je uporedio sa glupom udavačom koja mladoženji odmah daje sve, a Mila Đukanovića zbog njegove otvorene težnje da Crna Gora stupi u NATO neizravno nazvao - majmunom

Objavljeno: 28. nov 2013

- "Riječ je o izjavama koje predstavljaju izravno miješanje u unutarnje odnose u Srbiji. Indikativno je da je svoje javno djelovanje veleposlanik intenzivirao upravo uoči najavljenog održavanja prve međuvladine konferencije Srbije i EU. Otvaranje procesa pristupanja EU smješta Srbiju u geopolitičko okruženje kome ona pripada" - navodi se u otvorenom pismu MIP-u.

Izjave veleposlanika Čepurina o Kosovu omalovažavaju primjenu Briselskog sporazuma i proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

- "Najevidentniji primjer miješanja u suverene odluke Srbije je njegova tvrdnja da je za Rusiju - crvena linija - koju Srbija ne smije prijeći, njezino pristupanje NATO-u. Posebno je neprihvatljivo da veleposlanik Čepurin iz Beograda šalje uvredljive poruke zemljama u regiji i njihovim državnicima. Riječ je, ne samo o Turskoj, nego prvenstveno o Crnoj Gori" - stoji u pismu i navodi se da "formuliacije koje je tim povodom koristio veleposlanik Čepurin nisu samo nediplomatske, već apsolutno bahate i neprihvatljive i da takve izjave mogu dovesti do ozbiljnog uznemirenja javnosti u Srbiji. Svjesni smo da je Rusija važan partner Srbije pogotovo u energetskoj sferi, ali to ne znači da smije vršiti pritisak na nju, pogotovo kada je riječ o strateškim odlukama".

Zbog svega navedenog Helsinški odbor traži od Ministarstva vanjskih poslova da razmotri da li je ponašanje ruskog ambasadora Čepurina u skladu s pravilima Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, član 41.

Liga socijaldemokrata Vojvodine priopćila je da Ministarstvo vanjskih poslova mora reagirati na izjave ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina koje, kako je istakla ta stranka "ponižavaju Srbiju".

Aleksandar Čepurin je jučer u govoru na Akademiji za diplomaciju i sigurnost kazao da je za Rusiju neprihvatljivo članstvo Srbije u NATO-u i da je to za njih "crvena linija koja im nikako ne odgovara".

izvor: srbin.info