Izetbegović protiv odluke RS o prebivalištu

Izetbegović protiv odluke RS o prebivalištu

Policiji entiteta date odriješene ruke da krši prava povratnika!

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović će, u skladu sa svojim ovlaštenjima, učiniti sve što je potrebno da bi se ova odluka stavila van snage" - saopćeno je iz njegovog kabineta

Slobodna Bosna, 18. april 2014

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najoštrije osuđuje Odluku Vlade entiteta RS kojom se protivustavno i protivzakonito uređuje oblast prijave i odjave prebivališta - javlja Anadolu Agency (AA).

- "Ova odluka je antidejtonska sa očiglednom namjerom diskriminirajuće primjene, a u cilju nastavka i legalizacije etničkog čišćenja i genocida provedenog na teritoriji entiteta RS. Regulisanje prijave i odjave prebivališta mora biti uređeno u skladu sa Ustavom BiH i Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i u isključivoj je nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH" - navodi se u saopćenju iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U saopćenju za javnost se navodi kako je donošenjem ove odluke, koja je u apsolutnoj suprotnosti sa postojećim državnim Zakonom o prebivalištu, Vlada entiteta RS najgrublje prekršila Dejtonski mirovni sporazum, na šta mora reagirati Visoki predstavnik u skladu sa Aneksom 10 tog sporazuma.

- "Lažno se pozivajući na razloge sigurnosti, Vlada entiteta RS je ovom odlukom dala policiji entiteta RS odriješene ruke da krši zagarantovana prava povratnika i ugrožava njihovu sigurnost. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović će, u skladu sa svojim ovlaštenjima, učiniti sve što je potrebno da bi se ova odluka stavila van snage" - saopćeno je iz Kabineta Izetbegovića.

Dalje se navodi kako predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović očekuje od Visokog predstavnika da navedenu odluku odmah suspendira, u skladu sa svojim obavezama i ovlastima.

izvor: slobodna-bosna.ba-13707