Naser & Naser: Dvojac za pobEde

Naser Orić
Naser Orić

Naser & Naser: Dvojac za pobjede

Diplomirani sportski menadžer

Novi gospodari Sarajeva : Sarajevska ekspanzija Nasera Orića

• NASER ORIĆ, ratni komandant (ne)odbrane Srebrenice, nakon što je oslobođen u Haagu, odlučio se iz Tuzle preseliti u Sarajevo i pridružiti se svom prijatelju i imenjaku, kontroverznom biznismenu NASERU KELMENDIJU u još uvijek nedovoljno poznatim poslovima: naši novinari istražili su kakve su ambicije dvojca Orić-Kelmendi i hoće li, kako se spekulira, njih dvojica preuzeti "sivu zonu" poslovanja u Sarajevu koja je nastupila nakon prošlogodišnjeg ubistva RAMIZA DELALIĆA i hapšenja "zločinačke organizacije Muhameda Ali Gašija"

• "Mislim da je obrazovanje najbolji način da čovjek pomogne, prije svega sebi, ali i zajednici u kojoj živi" - izjavio je u novembru prošle godine Naser Orić, netom nakon što je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu dobio diplomu višeg sportskog menadžera

Slobodna Bosna br. 618 | 18. Septembar 2008 | Suzana Mijatović, Mehmed Pargan

Iako od odluke Žalbenog vijeća Suda u Haagu kojom je ratni zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić pravomoćno oslobođen optužbi za ubojstva i okrutno postupanje nad srpskim zarobljenicima (1992. i '93. godine) nisu prošla ni puna tri mjeseca, ni po čemu se u životu tog novopečenog sarajevskog "biznismena" ne bi dalo zaključiti kako se radi o haškom optuženiku koji je, prema vlastitim tvrdnjama, koliko do jučer preživaljavao od pomoći prijatelja i bivših suboraca.

Uvijek besprijekorno dotjeran, u skupocjenom crnom Mercedesu koji, također, vozi odskora, Orić se, kako se čini, sav dao u poduzetništvo, i to ne bez uspjeha. Za razliku od prethodnih godina kada se o pravim poslovima i izvorima goleme zarade ratnog zapovjednika Srebrenice samo spekuliralo, kao što nikada nije razotkrivena tajna njegovih "poslovnih" relacija s Naserom Kelmendijem (bosansko-albanskim poduzetnikom sumnjive poslovne reputacije), najnoviji Orićev biznis posve je legalan.

Naser Orić, naime, u Sarajevu odnedavno vodi zaštitarsku agenciju BH sigurnost čije se sjedište nalazu u hotelu Casa Grande na Ilidži, u vlasništvu njegovog prijatelja, "poslovnog partnera" i imenjaka Nasera Kelmendija.

NAKON TUZLE, NASEROVI ZAŠTITARI I U SARAJEVU

Agencija, istina, za sada u Sarajevu upošljava tek desetak zaštitara koji su, osim Kelmendijevog hotela, angažirani i na osiguranju restorana Cigo u naselju Vogošća. Taj je restoran, nakon više tuča i incidenata koji su se dogodili u posljednjih godinu dana, raniji vlasnik Mušan Kovač nedavno izdao pod zakup Liridonu Kelmendiju, sinu Nasera Kelmendija, koji se, po uzoru na oca "hotelijera", odlučio posvetiti ugostiteljstvu. No, pokažu li se istinitim nagađanja da obitelj Kelmendi u Sarajevu uskoro namjerava otvoriti najveći kazino u BiH (kao moguća lokacija spominje se i luksuzni hotel Radon Plaza u vlasništvu Fahrudina Radončića), Orićeva bi zaštitarska agencija preuzela sve poslove osiguranja.

Navodno zajedno planiraju i pokretanje lanca kladionica.

Kako, međutim, zaštitarska agencija istog naziva - BH sigurnost, još od ranije, posluje u Tuzli, a njezini su navodni vlasnici nekadašnji Orićevi suborci Smajo Mandžić zvani Mandža i Mehmed Kulo (ujedno i generalni direktor), sve su prilike da je treći partner "iz sjene" bio njihov ratni zapovjednik, Naser Orić, koji se zbog haške optužnice nije mogao javno eksponirati.

Nakon što je sudski proces protiv njega i definitivno završen, Naser Orić je, kako se čini, krenuo u poslovnu ekspanziju. Prema tvrdnjama njegovih poznanika, otvaranje sarajevske poslovnice u tom bi smislu trebao predstavljati samo prvi korak u osvajanju novog tržišta, budući da je zaštitarska agencija BH sigurnost, do sada, uglavnom poslovala na području Tuzlanskog kantona, odnosno, u samoj Tuzli gdje je Orić, u međuvremenu, izgubio nekadašnji utjecaj.

OSOVINA SARAJEVO-TUZLA

Naser Orić je, podsjetimo, sve do proljeća 2003. kada je uhapšen i sproveden u Scheveningen, bio najveći autoritet unutar tuzlanskog kriminalnog miljea. Premda policija u Tuzli nikada nije uspjela pronaći dokaze da je Orić sudjelovao u trgovini narkoticima i bijelim robljem (partneri su mu, navodno, bili srbijanski i kriminalci iz Republike Srpske), godinama se vjerovalo da se tim kriminalnim poslovima bavi upravo njegova grupa, sastavljena, mahom, od provjerenih boraca Armije BiH iz Srebrenice.

Kako su se, međutim, tokom Orićevog trogodišnjeg boravka u Haagu okolnosti bitno promijenile, on je po povratku u BiH (u ljeto 2006.) morao birati između dvije opcije: da se povuče iz svijeta podzemlja ili da pristane dijeliti "poslove" sa novim kriminalnim skupinama koje su za njegovog izbivanja iz Tuzle ojačale. U takvoj situaciji Naser Orić se odlučio za preseljenje u Sarajevo i "poslovnu suradnju" s Naserom Kelmendijem, premda se Tuzle nije posve odrekao.

Prema nezvaničnim informacijama iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, ovih je dana u suradnji s Tužiteljstvom BiH pokrenuta istraga o novim zakupcima dvorca Mlin u vlasništvu Tasima Kučevića protiv kojeg se na Sudu BiH vodi proces zbog trgovine ženama i navođenja na prostitucije, te stavljanja žena u ropski odnos.

Tužiteljstvo, naime, provjerava da li je Kučevićev dvorac zakupio Naser Kelmendi, odnosno, ko stoji iza nedavno otvorenog Kastela u Kučevićevom dvorcu. Ukoliko je ova informacija tačna, nije teško predvidjeti da će upravo Naser Orić biti osoba koja treba kontrolirati poslovanje ovoga objekta, s obzirom da Kelmendi nema vlastitu "infrastrukturu" u Tuzli.

ORIĆEVA IMOVINA

Naser Kelmendi (2014)
Naser Kelmendi (2014)

Iako u posljednje dvije godine rijetko boravi u Tuzli, u ovom gradu živi Orićeva bivša supruga, u stanu koji je on dobio od Armije BiH - i uz velike probleme otkupio (procjenjuje se da Orićev stan u Tuzli danas vrijedi oko 150.000 KM).

Pored stana, Orić u naselju Pasci, nedaleko od Tuzle, posjeduje imanje čija se vrijednost procjenjuje na blizu 200.000 maraka, te još jedan plac sa vikendicom u blizini prevoja Karaula, na putu Kladanj-Olovo.

S druge strane njegovi bivši suborci tvrde da je Orić zemljište u Pascima kupio za 30.000 maraka, da su mu ljetnikovac sagradili prijatelji koji posjeduju građevinske firme, te da ga je izgradnja vikendice na Karauli, računajući i kupovinu zemljišta, koštala manje od 20.000 maraka.

Nakon što se, po povratku iz pritvora u Scheveningenu, trajno preselio u Sarajevo, Naser Orić je u prvo vrijeme boravio u hotelu Casa Grande gdje i danas ima prijavljeno prebivalište (u ulici Velika aleja broj 2). Potom je izvjesno vrijeme živio u stanu u naselju Lužani za koji se, jednako tako, pretpostavlja da je u vlasništvu njegovog prijatelja Nasera Kelmendija.

Odskora je Orić postao vlasnik novog stana u sarajevskom naselju Šip, u zgradi koja je izgrađena za demobilizirane borce Armije BiH. U novi je stan Orić uselio i novu "suprugu" koja je barem petnaest godina mlađa od njega.

Akademska karijera

• Diplomirani sportski menadžer

- "Mislim da je obrazovanje najbolji način da čovjek pomogne, prije svega sebi, ali i zajednici u kojoj živi" - izjavio je u novembru prošle godine Naser Orić, netom nakon što je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu dobio diplomu višeg sportskog menadžera.

Iako je njegov diplomski rad ocijenjen desetkom, i mada je studij završio u rekordnom roku (za godinu dana) (!!?), većina Orićevih studentskih kolega uopće se ne sjeća da ga je ikada vidjela u zgradi Fakulteta.

Naser Orić se, barem zvanično, još nije počeo baviti menadžerskim poslovima, ali se zato itekako brine da zadrži dobru sportsku kondiciju. Redovno vježba u jednoj teretani na Ilidži gdje mu društvo često pravi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almir Džuvo.

Poslovni planovi

• U okolini Sarajeva Orić će izgraditi ergelu konja

Prema navodima njemu bliskih osoba, pored zaštitarske agencije BH sigurnost, Naser Orić se ozbiljno posvetio još jednom poslu. Navodno da se, zajedno s Fatmirom Mujajom, planira baviti uzgojem konja i otvoriti ergelu kod Sarajeva.

Orićev najnoviji poslovni ortak Fatmir Mujaj je, podsjetimo, bio uhapšen u ljeto prošle godine, za trajanja istrage koju je Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevo vodilo protiv Muhameda Ali Gašija i Nasera Kelmendija, pod sumnjom da su vođe zločinačke organizacije.

Iz pritvora je pušten ubrzo poslije hapšenja, zbog nedostatka dokaza.

Naser Orić - od Beograda do Sarajeva

  • Šestomjesečni policijski kurs završio je u Zemunu kod Beograda 1988. godine
  • Prvi pripravnički posao obavljao u beogradskoj općini Savski Venac
  • Kao pripadnik policijske jedinice za specijalne zadatke MUP-a Srbije 1990. godine upućen na Kosovo
  • Po povratku u Beograd izvjesno vrijeme radio je kao tjelohranitelj Slobodana Miloševića
  • Početkom augusta 1991., po nalogu tadašnjeg Saveznog SUP-a Jugoslavije, raspoređen je na novu dužnost u Stanicu javne bezbjednosti Ilidža
  • U proljeće 1992., nakon što je u njegovom rodnom selu Potočari kod Srebrenice osnovana Teritorijalna odbrana, postaje prvi zapovjednik
  • U maju ga Sefer Halilović zvanično imenuje za zapovjednika Štaba TO u Srebrenici
  • A kasnije i Komande 8. operativne grupe Srebrenica, odnosno 28. divizije Drugog korpusa Armije BiH
  • Srebrenicu napušta u maju 1995., dva mjeseca prije genocida, zbog navodnog stručnog usavršavanja
  • Nakon rata živi u Tuzli, zvanično se bavi ugostiteljstvom, a nezvanično kriminalnim poslovima širokog spektra
  • Haška optužnica protiv Nasera Orića podignuta je u martu 2003., a mjesec dana kasnije uhapšen je u Tuzli
  • Prvostupanjskom presudom Suda u Haagu 30. juna 2006. proglašen je krivim zbog nepoduzimanja preventivnih mjera za sprječavanje okrutnog postupanja i ubojstava srpskih zarobljenika u Policijskoj stanici Srebrenica i osuđen na dvije godine zatvora
  • Odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala 3. jula 2008. oslobođen je krivnje po svim točkama optužnice.

izvor: slobodna-bosna.ba-10655