Kako je Hrvatska uvozila mudžahedine u BiH

Ante Prkačin
Ante Prkačin

Tajna veza: Ante Prkačin preko Hrvatske "uvozio" mudžahedine u BiH po dogovoru s Izetbegovićem

Objavljeno: 21. apr 2009 | Domagoj Margetić, CRO NEWS

Strogo povjerljivi dokumenti Ministarstva obrane Republike Hrvatske, iz rujna 1992. godine otkrivaju tajnu vezu Ante Prkačina i Bakira Izetbegovića, odnosno paralelnih radikalnih islamističkih struktura uspostavljenih u BiH početkom 90-ih godina.

Naime, iz strogo povjerljive informacije Sigurnosno informativne službe MORH, koju je sastavio Josip Perković, 19. rujna 1992. godine, pod brojem 512-04/01-6904/92, razvidno je kako je upravo preko mreže ljudi pod kontrolom Ante Prkačina dio mudžahedina došao na teritorij BiH.

Josip Perković
Josip Perković

Kao vojnici HOS, koji su unovačeni i raspoređeni u borbene jedinice HOS- a upravo preko Prkačinove mreže.

- "Strogo povjerljivo: Dostavljamo Vam informaciju o dolasku mudžahedina u Bosansku Posavinu i njihovom pristupanju u postrojbu HOS. U tijeku smo proširivanja informacije, provjeravanja i identifikacije osoba koje se spominju u informaciji" - stoji u uvodnom dopisu kojeg je uz popratnu strogo povjerljivu informaciju Josip Perković, kao tadašnji pomoćnik ministra obrane zadužen za SIS uputio Josipu Manoliću, tadašnjem predstojniku Ureda za zaštitu ustavnog poretka Hrvatske; Gojku Šušku, tadašnjem ministru obrane i Smiljanu Reljiću, tadašnjem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Hrvatske i načelniku Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP).

Dana 12. rujna 1992. godine iz Turske u selo Domaljevac OS Bosanski Šamac došla je grupa od devet mudžahedina. Po dolasku u Domaljevac raspoređeni su u bojnu "Ante Paradžik" (koja djeluje u sastavu 104. brigade HVO), a prema prethodnom dogovoru zapovjednika postrojbe HOS Stojana Vujnovića i Mate Iliševića. Od pristiglih trojica su bili na ratištu u Afganistanu - stoji u strogo povjerljivoj Perkovićevoj informaciji.

Kako doznajemo od izvora bliskih Anti Prkačinu, u vrijeme koje se opisuje informacijom, Vujnović i Ilišević bili su operativno podređeni upravo Prkačinu, te su po dogovoru s njim i po njegovim izričitim uputama organizirali dolazak mudžahedina iz Turske, preko Hrvatske u BiH, preko postrojbi HOS pod kontrolom Ante Prkačina.

Anto Đapić - Ante Prkačin
Anto Đapić - Ante Prkačin

Prkačin je, pak, kako doznajemo, ove terorističke transfere organizirao u koordinaciji s tajnim mobilizacijskim uredom BiH u Istanbulu, kojeg je koordinirao Hasan Čengić, te su upravo Čengić i Prkačin koordinirali aktivnosti oko dolazaka islamističkih terorista iz Turske u Hrvatsku, potom je slijedila njihova mobilizacija u postrojbe HOS, gdje su im po Prkačinovim naredbama izdavani lažni dokumenti, nakon čega su krijumčareni u jedinicama HOS na teritorij BiH.

Hasan Čengić
Hasan Čengić

Tko je bio "Sisi" - tajni Prkačinov oficir za vezu s turskim mobilizacijskim centrom za transport mudžahedina preko Hrvatske za BiH

Dolazak navedene grupe organizirali su: Mato Ilišević iz Županje, Stojan Vujnović zapovjednik postrojbe HOS-a u Domaljevcu i izvjesni "Sisi" koji prebiva u Županji, a podrijetlom je iz Turske, čija identifikacija je u toku.

Iako turske vlasti ne dozvoljavaju odlazak svojih građana u BiH navedeni "Sisi" putem oglasa stupa u kontakt sa zainteresiranim osobama za odlazak u BiH, te im organizira prijevoz zrakoplova iz Istanbula u Ljubljanu, a zatim autobusom od Ljubljane preko Zagreba za Županju.

Prijevoz po jednoj osobi "Sisi" naplaćuje 500 dolara.

Navodno "Sisi" može tjedno iz Turske dovesti oko 20 osoba i prema našim saznanjima uskoro se može očekivati dolazak druge grupe - stoji u informaciji koju je Perković u rujnu 1992. godine uputio Manoliću, Šušku i Reljiću.

"Sisi" je očito funkcionirao kao Prkačinov tajni oficir za vezu s turskim mobilizacijskim centrom za transport mudžahedina preko Slovenije i Hrvatske za BiH, te je operativno vodio taj posao krijumčarenja terorista na teritorij BiH, po zapovjedima i izričitim uputama Ante Prkačina, a kako to za NecenzuriranoCom potvrđuje i naš izvor, nekadašnji visokopozicionirani djelatnik Sigurnosno informativne službe (SIS) Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Tajni Prkačinov nalog: Vujnović ubijen da ne bi propjevao

Stojan Vujnović Srbin
Stojan Vujnović Srbin

Naš izvor, međutim, navodi kako je u redovima pripadnika Prkačinove mreže oko poslova sa istanbulskim mobilizacijskim centrom za mudžahedine došlo do razilaženja i neslaganja oko uključivanja HOS i zapovjednih struktura HOS u krijumčarenje terorista na teritorij BiH.

Prema informacijama kojima raspolažemo, upravo je Stojan Vujnović kao jedan od zapovjednika informacije o ovim Prkačinovim poslovima dostavio SIS-u, nakon čega je na nerazjašnjen način ubijen:

Neposredno pred dolazak mudžahedina 11. rujna 1992. godine u selu Gresnice OS Bosanski Šamac izvršen je atentat na Stojana Vujnovića kojom prilikom je Vujnović smrtno stradao, a pripadnica HOS-a Lenka Perić zadobila je teške tjelesne povrede. Atentat su izvršile dvije muške osobe u maskirnim uniformama, a pripadnici HOS tj. bojne "Ante Paradžik" za atentat okrivljuju HVO - stoji u strogo povjerljivoj Perkovićevoj informaciji.

Naš izvor, suprotno navodu iz ove informacije, tvrdi kako je Vujnović ubijen upravo kako ne bi propjevao o krijumčarenju terorista u BiH preko Slovenije i Hrvatske, koje se odvijalo i organiziralo preko zapovjednih struktura tadašnjeg HOS, a pod operativnim nadzorom, koordinacijom i dogovorom koji je sa bošnjačkim vrhom, točnije sa Bakirom Izetbegovićem i Hasanom Čengićem postigao Ante Prkačin.

Sredoje Noviċ
Sredoje Noviċ

Prkačinova "turska veza" u krijumčarenju islamističkih terorista preko Turske, Slovenije i Hrvatske na teritorij BiH, dodatno pojašnjava njegovu vezu sa bošnjačkim obavještajnim i kriminalnim podzemljem, te sa radikalnom političkom elitom SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem i Hasanom Čengićem, te dodatno pojašnjava i Prkačinov interes u njegovom davanju lažnog iskaza o ubojstvo Joze Leutara.

Strogo povjerljivu informaciju Josipa Perkovića možete pročitati ovdje: necenzurirano-1346

izvor: google.com